Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Και Μόνο την Αλήθεια (ΕΡΤ 2, 22.00)
Πολιτικό θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής 2008

image

Η Ρέιτσελ Άρμστρονγκ, μία νεαρή μαχητική ρεπόρτερ που εργάζεται σε μεγάλη ημερήσια εφημερίδα της Ουάσιγκτον, σε ένα εκρηκτικό άρθρο αποκαλύπτει την ταυτότητα της μυστικής πράκτορα της CIA Έρικα Βαν Ντόρεν. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η κυβέρνηση απαιτεί να μάθει τις πηγές της Ρέιτσελ, όμως η τολμηρή δημοσιογράφος, με την υποστήριξη του άντρα της, της αρχισυντάκτριάς της και του δικηγόρου της εφημερίδας, αντιστέκεται στις πιέσεις του χαρισματικού και φιλόδοξου ειδικού εισαγγελέα Πέιτον Ντιμπουά. Η υπόθεση φτάνει στα δικαστήρια και η επίμονη άρνηση της Ρέιτσελ να αποκαλύψει την πηγή της, την οδηγεί στη φυλακή.

Ads

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία της δημοσιογράφου των «New York Times», Τζούντιθ Μίλερ, η οποία επέλεξε να φυλακιστεί παρά να αποκαλύψει την πηγή της σχετικά με άρθρο της για τη CIA. Ο σκηνοθέτης αλλάζει το πολιτικό υπόβαθρο της πραγματικής ιστορίας (οι αποκαλύψεις της Μίλερ αναφέρονταν στον πόλεμο του Ιράκ) με μια συνωμοσία για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου, δήθεν από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, για να του δοθεί η δικαιολογία να επιτεθεί στη χώρα.

Η ταινία είναι διαθέσιμη και στο ERTflix.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ροντ Λιούρι
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άλικ Σαχάροφ
  • Μοντάζ: Σάρα Μπόιντ
  • Μουσική: Λάρι Γκρουπέ
  • Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Ματ Ντίλον, Άλαν Άλντα, Άντζελα Μπάσετ, Βέρα Φαρμίγκα, Ντέιβιντ Σουίμερ, Κόρτνεϊ Βανς, Νόα Γουάιλ, Πρέστον Μπέιλι, Τζούλι Αν Έμερι, Μάικλ Ο’ Νιλ, Φλόιντ Έιμπραμς, Ρόμπερτ Χάρβεϊ, Κρίστεν Σο, Τζέιμι Σέρινταν, Αντζέλικα Πέιτζ

Molly’s Game (Alpha, 23:00)
Βιογραφικό δράμα, συμπαραγωγής Η.Π.Α. – Καναδά, Κίνας 2017

image

Η αληθινή ιστορία μίας νέας γυναίκας σκιέρ με προοπτικές να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες που εγκατέλειψε το άθλημά της λόγω τραυματισμού και μπήκε στον χώρο των παιχνιδιών πόκερ υψηλών πονταρισμάτων όπου συμμετείχαν κινηματογραφικοί αστέρες, επιχειρηματίες και διαβόητοι μαφιόζοι. Η Μόλι Μπλουμ συνελήφθη το 2013 από το FBI σε μία επιχείρηση να αποδεκατίσει την οργάνωση τέτοιων παιχνιδιών, τα οποία έφταναν να ενισχύουν τη δύναμη και τη δράση της ρωσικής μαφίας.
Επιστρέφοντας πίσω στο χρόνο, η Μόλι Μπλουμ αφηγείται στο δικηγόρο, που δέχεται να την υπερασπιστεί, την ιστορία της μέχρι το μοιραίο ατύχημά της αλλά και το πώς έστησε την επιχείρηση παράνομου τζόγου, ποντάροντας στην τσόχα ενός μέχρι τότε ανδρικού παιχνιδιού.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου με Όσκαρ σεναριογράφου Άαρον Σόρκιν, για την ταινία «Social Network», ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και δύο Χρυσές Σφαίρες, Α’ Γυναικείου Ρόλου και Σεναρίου.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Άαρον Σόρκιν
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σαρλότ Μπρουούς Κρίστενσεν
  • Μοντάζ: Άλαν Μπάουμγκαρτεν, Έλιοτ Γκρέιαμ, Τζος Σέφερ
  • Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Τσαστέιν, Ίντρις Ελμπα, Κέβιν Κόστνερ, Μάικλ Σέρα

Babylon Berlin (ΕΡΤ 3, 23.00)
Δραματική σειρά, γερμανικής παραγωγής 2017

image

Το Βερολίνο της δεκαετίας του ’20 είναι μια μητρόπολη για όσους έχουν ταλέντο και φιλοδοξία, για όσους ζουν έντονα και πειραματίζονται, καλλιτεχνικά, σεξουαλικά και κοινωνικοπολιτικά, ενώ κάτω από την αστραφτερή επιφάνεια, στις φτωχικές γειτονιές, άλλοι αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Η σειρά διαδραματίζεται το 1929, την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, μία εποχή οργανωμένου εγκλήματος και πολιτικού εξτρεμισμού, καθώς οι παλιές στρατιωτικές ελίτ δεν έχουν ακόμη παραιτηθεί, ενώ ένα πιο τρομακτικό τέρας αρχίζει να τεντώνει τους μύες του. 

Με φόντο τη δράση αδίστακτων εγκληματιών, την πολιτική αναταραχή και την εύθραυστη δημοκρατία, ο αστυνομικός επιθεωρητής Γκέρεον Ρατ –ο οποίος πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι εθισμένος στη μορφίνη– έχει σταλεί από την Κολωνία στο Βερολίνο προκειμένου να αποκαλύψει ένα δίκτυο εκβιαστών, μία υπόθεση στην οποία εμπλέκεται μία εταιρεία παραγωγής πορνογραφικών ταινιών. Δίπλα του βρίσκεται η Σάρλοτ Ρίτερ, η οποία ζει σε μία φτωχογειτονιά, για συντηρήσει την οικογένειά της δουλεύει ως υπάλληλος στα κεντρικά της Αστυνομίας και ονειρεύεται να γίνει η πρώτη γυναίκα ντετέκτιβ στο τμήμα ανθρωποκτονιών, ενώ, παράλληλα, τα βράδια εκδίδεται περιστασιακά στο περίφημο κλάμπ Moka Efti.

image

Όταν φτάνει στην πόλη ένα φορτηγό τρένο που μεταφέρει δηλητηριώδη αέρια αλλά και χρυσό από τη Σοβιετική Ένωση, για κάποιους ο θησαυρός του είναι το κλειδί για την πολιτική εξουσία και σε άλλους εξασφαλίζει μία ζωή με ελευθερία και πλούτο.

To «Babylon Berlin», το οποίο βασίζεται στα μυθιστορήματα του Γερμανού συγγραφέα Φόλκερ Κούτσερ, που εκτελεί και χρέη σεναριογράφου, ξεκινά σήμερα στην ΕΡΤ 3 και ο πρώτος κύκλος της θα ολοκληρωθεί σε 8 ωριαία επεισόδια. Θεωρείται η πιο ακριβή γερμανική τηλεοπτική παραγωγή που γυρίστηκε ποτέ, πράγμα φανερό από τα σκηνικά, τα κουστούμια και την αναπαράσταση της γερμανικής πρωτεύουσας στα τέλη της δεκαετίας του ’20.

Η σειρά είναι διαθέσιμη και στο ERTflix.

  • Σκηνοθεσία: Τομ Τίκβερ, Χέντρικ Χάντλογκτεν, Αχίμ φον Μπόρις
  • Πρωταγωνιστούν: Φίλκερ Μπρουχ, Λιβ Λίζα Φρις

Το Σινεμά Μέσα από το Βλέμμα του Μάγκνουμ (Βουλή Τηλεόραση, 23.00)
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2017

image

Ο κόσμος του κινηματογράφου ανέκαθεν είχε στενή σχέση με την φωτογραφία. Το πρακτορείο Μάγκνουμ δημιουργήθηκε το 1947 και έχει συνδέσει το όνομά του με θρυλικές φωτογραφίες από τον χώρο του κινηματογράφου πάνω από 70 χρόνια τώρα.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την αντιπαράθεση αλλά και το δέσιμο δύο φαινομενικά αντίθετων κόσμων, πίσω από τις κινηματογραφικές κάμερες: της μυθοπλασίας και της πραγματικότητας, μέσα από συνεντεύξεις, άγνωστες ιστορίες και αδημοσίευτα γεγονότα.

Σκηνοθεσία: Σόφι Μπασελέρ

Η Κραυγή ενός Ανθρώπου (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)
Δραματική ταινία συμπαραγωγής Γαλλίας – Βελγίου 2010

image

Ο Άνταμ, ένας 60χρονος πρώην πρωταθλητής της κολύμβησης, ζει στην Τζαμένα, την πρωτεύουσα του Τσαντ, έρχεται αντιμέτωπος με την αλλαγή της ιδιοκτησίας του πολυτελούς ξενοδοχείου όπου εργάζεται ως υπάλληλος στην πισίνα, αλλά και με τον εμφύλιο πόλεμο στου οποίου το έλεος βρίσκεται η χώρα του.
Όταν το ξενοδοχείο εξαγοράζουν οι Κινέζοι  εξαναγκάζεται να παραχωρήσει τη δουλειά του στο γιο του, Αμπντέλ, λόγω της ηλικίας του. Το γεγονός αντιμετωπίζει με θλίψη, καθώς πιστεύει ότι έτσι ταπεινώνεται και μπαίνει στο περιθώριο, μάλιστα πρόωρα. Παράλληλα, η κυβέρνηση αντιδρώντας απέναντι στον κίνδυνο να καταλάβουν την εξουσία οι ένοπλοι αντάρτες, απαιτεί από τον ντόπιο πληθυσμό τη συνδρομή του στον πόλεμο με χρήματα και εθελοντές σε μάχιμη ηλικία. Οι αρχές πιέζουν την οικογένεια του Άνταμ να μπει στον πόλεμο. Ο ίδιος δεν έχει χρήματα ενώ το μόνο που του έχει απομείνει είναι ο γιος του που δεν θέλει με τίποτα να χάσει. Οι μέρες κυλούν και οι πιέσεις από τον επικεφαλής των κυβερνητικών αντιπροσώπων, και συνάμα φίλο του, γίνονται εντονότερες.

Η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 63ο Φεστιβάλ Καννών.

  • Σκηνοθεσία: Μαχαμέτ Σαλέχ Χαρούν
  • Πρωταγωνιστούν: Γιουσούφ Ντζαορό, Ντιούκ Κομά, Εμίλ Αμπόσολο Έμπο, Μαριούς Γελολό