Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Born into brothels (online.filmfestival.gr)

Το βραβευμένο με Όσκαρ, συνταρακτικό ντοκιμαντέρ, αμερικανικής παραγωγής 2004, των Ζάνα Μπρίσκι και Ρος Κάουφμαν για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στα πορνεία της Καλκούτας, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Σινεμά και Φωτογραφία» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

Οι δύο ντοκιμαντερίστες καταγράφουν την παραμονή τους στην Καλκούτα αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουν με τα παιδιά των ιερόδουλων που δουλεύουν στην περιοχή των κόκκινων φαναριών της πόλης. Μη ξέροντας τι να κάνουν για να τα βοηθήσουν, τους μοιράζουν φωτογραφικές μηχανές και τους μαθαίνουν την τέχνη της φωτογραφίας. Το συνταρακτικό ντοκιμαντέρ που κλείνει έξυπνα το μάτι στην ίδια την τέχνη του κινηματογράφου κέρδισε επάξια το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για το 2005.

Ads

image

Το αφιέρωμα στο μαγικό κόσμο της τέχνης της φωτογραφίας το οποίο παρουσιάζει η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το MΟΜus – Μουσείο Φωτογραφίας και πραγματοποιείται από χθες, Δευτέρα, και θα ολοκληρωθεί αύριο, Τετάρτη, στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, online.filmfestival.gr , περιλαμβάνει επίσης τα ντοκιμαντέρ: «Ιστορία ενός βλέμματος» της Μαριάνα Οτερό που αφηγείται την ιστορία του μοναδικού βλέμματος του διάσημου φωτογράφου Ζιλ Καριόν, συνιδρυτή του μεγάλου πρακτορείου Gamma, καθώς  το «Don’t blink: Robert Frank» της Λάουρα Ίσραελ που μιλάει για την ταραχώδη πορεία του επαναστάτη φωτογράφου και ανεξάρτητου κινηματογραφιστή Ρόμπερτ Φρανκ. Τις προβολές του αφιερώματος πλαισιώνει μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 19:00 στο κανάλι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο YouTube .

Μια γενναία καρδιά (Open, 21.00)

Δραματική ταινία, αμερικανικής και βρετανικής παραγωγής 2007, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Γουιντερμπότομ.

Τον Ιανουάριο του 2002 ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντάνιελ Πέρλ (Νταν Φούτερμαν), εγκατεστημένος στο Πακιστάν με τη σύζυγό του Μαριάν Πέρλ (Αντζελίνα Τζολί), επίσης δημοσιογράφο, έχει εξασφαλίσει μια συνέντευξη σε δημόσιο μέρος με έναν Ισλαμιστή ηγέτη μετά από μία πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια. Καθ’ οδόν για τη συνάντηση εξαφανίζεται. Από τη μέρα εκείνη η Μαριάν τον αναζητεί και ξεκινάει έναν αγώνα για εντοπίσει αλλά και να τον βρει ζωντανό καθώς λίγες μέρες μετά μαθαίνει ότι είναι αιχμάλωτος εξτρεμιστών μουσουλμάνων.

image

Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία του δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, ο οποίος την 23η Ιανουαρίου 2002 στο Καράτσι ενώ πήγαινε σε μία συνέντευξη με τον μουσουλμάνο κληρικό Μουμπάρακ Αλί Σαχ Γκιλάνι απήχθη και αιχμαλωτίστηκε από την οργάνωση Εθνικό Κίνημα για την Αποκατάσταση της Κυριαρχίας του Πακιστάν με αίτημα να απελευθερωθούν ομοεθνείς τους κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο. Έναν μήνα αργότερα βίντεο που κατέγραφε τον αποκεφαλισμό του παραδόθηκε στο αμερικανικό προξενείο στη μεγαλούπολη του Πακιστάν. Την στιγμή της εκτέλεσής του η σύζυγος του, Μαριάν Πέρλ, ήταν έξι μηνών έγκυος και η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο της «A Mighty Heart: The brave life and death of my husband Danny Pearl» το οποίο έγραψε για να γνωρίσει στο γιο της τον πατέρα που δεν θα συναντήσει ποτέ.

Η ταινία «Μια γενναία καρδιά», που προβάλλεται απόψε στην τηλεόραση, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 60ο Φεστιβάλ Καννών το 2007 και είναι η τρίτη της σειράς ταινιών πολιτικής καταγγελίας του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Γουιντερμπότομ, την οποία άρχισε με το «Καλωσήρθατε στο Σαράγιεβο» (1997) και «Ο Δρόμος για το Γκουαντάναμο» (2006).

Πρωταγωνιστούν: Αντζελίνα Τζολί, Νταν Φούτερμαν, Ίρφαν Καν, Μοχάμεντ Αφλάζ, Άρτσι Παντζάμπι.

Philomena (ΕΡΤ2, 22.00)

Η βραβευμένη δραματική κομεντί, παραγωγής M. Βρετανίας, ΗΠΑ και Γαλλίας 2013, αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «The Lost Child of Philomena Lee» του δημοσιογράφου Μάρτιν Σίξμιθ.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος ξεκινά να ερευνήσει την ιστορία της Φιλομένα Λι, μιας γυναίκας η οποία μεγάλωσε μέσα στο συντηρητικό και θρησκόληπτο περιβάλλον της Ιρλανδίας του ’50, έμεινε έγκυος στην εφηβεία της και κλείστηκε σε μοναστήρι.

Οι καλόγριες πούλησαν το παιδί της σε μια οικογένεια Αμερικανών. Σε μεγάλη ηλικία η Φιλομένα ξεκινά ένα ταξίδι εξερεύνησης αναζητώντας τα ίχνη του γιου της με τη βοήθεια του απολυμένου δημοσιογράφου, ο οποίος φιλοδοξεί να ξαναφτιάξει την καριέρα του μέσα απ’ αυτήν την ιστορία. Η κοινή διαδρομή τους θα τους οδηγήσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και σε μια σειρά απροσδόκητων αποκαλύψεων.

image

Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και ήταν υποψήφια για 4 Όσκαρ, ενώ έχει αποσπάσει 33 βραβεία σε 80 συνολικά υποψηφιότητες σε διάφορα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας 2013.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς. Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Nτεντς, Στιβ Κούγκαν, Σόφι Κένεντι Κλαρκ, Μέαρ Γουίνιγκχαμ, Άννα Μάξγουελ Μάρτιν, Μισέλ Φέρλι.

Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού (ΕΡΤflix)

Ψυχολογικό δράμα, συμπαραγωγής Ιρλανδίας – Μ. Βρετανίας 2017 του Γιώργου Λάνθιμου.

Ο Στίβεν (Κόλιν Φάρελ) είναι ένας διαπρεπής καρδιοχειρουργός, παντρεμένος με την Άννα (Νικόλ Κίντμαν), μία καταξιωμένη οφθαλμίατρο. Είναι ευκατάστατοι και ζουν ευτυχισμένοι με τα δύο τους παιδιά, τον δωδεκάχρονο Μπομπ και την δεκατετράχρονη Κιμ. Τα πράγματα παίρνουν ολέθρια τροπή όταν ο γιατρός συστήνει στην οικογένεια του τον δεκαεξάχρονο Μάρτιν, ορφανό από πατέρα με τον οποίο έχει αναπτύξει φιλική σχέση και μοιάζει να έχει υπό την προστασία του, ενώ καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια ακραία θυσία και τον κίνδυνο να χάσει τα πάντα.

image

«Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού» αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά συνεργασία του σκηνοθέτη και τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου, μετά τον Κυνόδοντα, τις Άλπεις και τον Αστακό, ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα στο 70ο Φεστιβάλ Καννών το 2017 και έφυγε με το Βραβείο Σεναρίου.

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, με πρωταγωνιστές τον Κόλιν Φαρέλ και τη Νικόλ Κίντμαν, η οποία απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών το 2017, για όσους δεν την έχουν δει ακόμη, θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή ταινιοθήκη της δημόσιας τηλεόρασης, ΕΡΤflix, μέχρι την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου.