Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Ο Απόστρατος (viva.gr, 11.00 – 18.00 – 21.00 – 00.00)
Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής 2019

image

Η βραβευμένη ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή, μετά την έξοδό της στις αίθουσες πέρυσι τον Φεβρουάριο που διακόπηκε λόγω της επιβολής των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, ξεκινά από σήμερα Παρασκευή, και έως τις 31 Μαρτίου, online προβολές, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, μέσω της viva.gr. 

Ads

Ένας τριαντάρης, εισαγωγέας μηχανών εσπρέσο στα όρια της χρεοκοπίας, ο Γλυφαδιώτης εργένης Άρης (Μιχάλης Σαράντης), με ένα εθνικά υπερήφανο οικογενειακό παρελθόν, μετακομίζει στου Παπάγου, στη μονοκατοικία του παππού του, απόστρατου αξιωματικού που δεν ζει πια. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του παππού καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με τους παιδικούς του φίλους και γνωρίζει έναν ηλικιωμένο γείτονα (Θανάσης Παπαγεωργίου). Μαθαίνοντας για την φιλία του δεξιού, συντηρητικού παππού του με τον αριστερό, φτωχό συναγωνιστή του, αρχίζει να συνειδητοποιεί πολλά πράγματα για το παρελθόν της χώρας του αλλά και για το παρελθόν της οικογένειάς του και εν τέλει για τον ίδιο του τον εαυτό. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Όμως, όσο πλησιάζει το θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο ο εγγονός Άρης αλλάζει όψη…

Η ταινία απέσπασε τα βραβεία Κοινού και Νεότητας στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και Βραβείο Σεναρίου ΙΡΙΣ 2020 από την Ελληνική Ακαδημία Κνηματογράφου.

image

Σημείωμα Σκηνοθέτη
«Ο Απόστρατος γεννήθηκε μέσα από ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στα πρώτα χρόνια της κρίσης: πολλοί τριαντάρηδες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, μετακόμιζαν στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Σπίτια τα οποία είχανε μείνει κλειστά για χρόνια, όπως τα είχαν αφήσει οι εκλιπόντες. Αυτή η παράταιρη «συγκατοίκηση» των ατυχήσαντων εγγονών με τους απόντες παππούδες αποτελεί την καρδιά της ιστορίας.
Η γενιά του Β’ΠΠ ήρθε στην επικαιρότητα στα χρόνια της κρίσης μέσα από ρητορικές που αναλύανε το τι μας συνέβαινε με αναγωγές στην γενιά του Πολέμου, στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Τα θύματα της κρίσης, οι γενιές που «ανδρώθηκαν» στην ευμάρεια της Μεταπολίτευσης, βρέθηκαν να αναμετρούνται με την τεράστια παρακαταθήκη ηρωισμού που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Ένας ηρωισμός εξίσου πραγματικός όσο και μυθοπλαστικός. Ο Απόστρατος καταγράφει με αυτοσαρκασμό μια τέτοια αναμέτρηση ακολουθώντας έναν σύγχρονο τριαντάρη στην άρρητη επαναδιαπραγμάτευση αυτής της παρακαταθήκης».
Ζαχαρίας Μαυροειδής

Το κόστος θέασης της ταινίας είναι 5,5 ευρώ και εδώ θα βρείτε οδηγίες για την προαγορά εισιτηρίου. Η ταινία προβάλλεται σε συγκεκριμένες ώρες: 00.00, 03.00, 06.00, 08.00, 11.00, 18.00 και 21.00, ωστόσο ο θεατής θα έχει περιθώριο να την παρακολουθήσει για ακόμη τέσσερις ώρες μετά την ώρα έναρξης.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζωή Μαντά
  • Μοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος
  • Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης
  • Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος, Άκης Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου

Παρόντες  (parontes.imedd.org, 19.00 – 21.00 – 23.00)
Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής 2021

image

Οι δωρεάν online προβολές της νέας ταινίας του Γιώργου Αυγερόπουλου που επρόκειτο να ολοκληρωθούν σήμερα Παρασκευή παρατείνονται έως την Κυριακή.

Η ταινία, η οποία γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και εξετάζει την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας καθώς και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πληττόμενων πολιτών, προβάλλεται στο σύνδεσμο parontes.imedd.org με τρεις προβολές κάθε μέρα: σήμερα Παρασκευή στις 19:00, στις 21:00 και στις 23:00 και το Σαββατοκύριακο στις 17:00, στις 20:00 και στις 23:00.

Διαβάστε για την ταινία εδώ

ΠΑΡΟΝΤΕΣ – Trailer (2’11”) from Small Planet Productions on Vimeo.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος
  • Μοντάζ: Βασίλης Τσουκαλάς, Κώστας Χριστακόπουλος
  • Έρευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος, Φένια Χαλά, Αλεξία Τσαγκάρη, Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Φοίβη Φρονίστα, Κώστας Κουκουμάκας, Έλενα Αποστολίδου, Μαριάννα Κακαουνάκη, Χριστίνα Χάσου
  • Εικόνα: Γιάννης Αυγερόπουλος, Θεόφιλος Δαδης, Κωστής Νικολόπουλος, Γιώργος Μουτάφης , Γιάννης Χλεμπάκος, Γιάννης Κολεσίδης, Γιώργος Σανταμούρης, Δημήτρης Κώτσου, Σοφία Εξάρχου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Αλεξία Τσαγκάρη, Φοίβη Φρονίστα, Φάνης Καραγιώργος, Γιάννης Ντρενογιάννης, Γιώργος Αυγερόπουλος, Νίκος Φώσκολος, Simon Keating
  • Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης

Η Μοναχική Σύζυγος (Βουλή Τηλεόραση, 22.00)
Δραματική ταινία, παραγωγής Ινδίας 1964

image

Στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ινδία, στην έπαυλη του φιλελεύθερου αλλά και εργασιομανή εκδότη εφημερίδας Μπουπατί και της μοναχικής γυναίκας του, Τσαρουλάτα, ή Τσαρού, έρχεται να φιλοξενηθεί ο Αμάλ, ένας νεαρός επίδοξος συγγραφέας και ξάδερφος του Μπουπατί. Η ζωή της Τσαρουλάτα αναστατώνεται ενώ ανακαλύπτει την καλλιτεχνική της πλευρά και ταυτόχρονα νιώθει μία επικίνδυνη έλξη, όταν ο σύζυγός της θα ζητήσει από τον ξάδερφό του να την διδάξει λογοτεχνία, προκειμένου να κάνουν παρέα και να μην νιώθει μόνη.

Η ταινία, η οποία απέσπασε Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1965 και σε πλήρη αποκατεστημένη κόπια παρουσιάστηκε στο τμήμα Cannes Classics του Φεστιβάλ Καννών το 2013, είναι τοποθετημένη στο 1880 στα χρόνια της αγγλικής κατοχής και βασισμένη στη νουβέλα «Nastanirh» (The Broken Nest) του νομπελίστα Ινδού συγγραφέα και φιλόσοφου Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ (1861-1941), ηγετική φυσιογνωμία της Μπενγκάλι Αναγέννησης.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Σατιαζίτ Ρέι
  • Φωτογραφία: Σαμπράτα Μίτρα
  • Μοντάζ: Νταλάλ Ντατ
  • Μουσική: Σατιαζίτ Ρέι
  • Πρωταγωνιστούν: Μαντχαμπί Μουκερτζί, Σαϊλέν Μουκερτζί, Σουμίτρα Τσατερτζί

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (Alpha, 22.00)
Ταινία κινουμένων σχεδίων, αμερικανικής παραγωγής 1994

image

Ένα μικρό λιονταράκι, ο Σίμπα, θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για το θάνατο του πατέρα του, Βασιλιά Μουφάσα, και εγκαταλείπει από ντροπή και απόγνωση το Βασίλειο καθώς και το δικαίωμά του να γίνει ο επόμενος βασιλιάς, και περιπλανιέται σε άγνωστα μέρη της ζούγκλας.

Η συγκινητική ιστορία του μικρού Σίμπα γνώρισε τεράστια επιτυχία το 1994 και τιμήθηκε με δύο Όσκαρ, Μουσικής για τον Χανς Τσίμερ και Τραγουδιού για τους Έλτον Τζον και Τιμ Ράις, ενώ παραμένει μέχρι σήμερα η πιο εμπορική ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney.
Το 2016 επιλέχθηκε από τη βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική». 

  • Σκηνοθεσία: Ρότζερ Aλερς, Ρομπ Μίνκοφ
  • Σενάριο: Ιρένε Μέκι, Τζόναθαν Ρόμπερτς κ.ά.
  • Μοντάζ: Ιβάν Μπιλάντσιο, Τζον Κάρνοχαν, Τομ Φίναν
  • Μουσική: Χανς Τσίμερ

Μαθήματα Πιάνου (Cosmote TV, 22.30)
Δραματική ταινία εποχής, συμπαραγωγής Αυστραλίας – Νέα Ζηλανδίας – Γαλλίας 1993

image

Η Άντα, μια μουγκή γυναίκα, ταξιδεύει μαζί με την κόρη της και το αγαπημένο της πιάνο μέχρι τη Νέα Ζηλανδία για να παντρευτεί έναν πλούσιο γαιοκτήμονα. Σύντομα θα καταλάβει ότι η σχέση της με το νέο της σύζυγο δεν είναι όπως τη φαντάστηκε. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν γι’ αυτήν όταν εκείνος πουλάει το πιάνο της σε έναν γείτονα, τον Τζορτζ. Η Άντα δέχεται να κάνει μαθήματα στο γείτονά της προκειμένου να της δώσει πίσω το αγαπημένο της πιάνο…

Η ταινία απέσπασε τρία Όσκαρ, Πρωτότυπο Σεναρίου, Α’ και Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Χρυσό Φοίνικα και Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών καθώς και Χρυσή Σφαίρα Α΄ Γυναικείου Ρόλου και τρία BAFTA, Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Κοστουμιών και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. H Χόλι Χάντερ  είναι η τρίτη ηθοποιός μετά την Τζέιν Γουάιμαν το 1948 για την ταινία «Σιωπηλή Τραγωδία» και την Μάρλι Μάτλιν το 1986 για την ταινία «Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού», που κερδίζει Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου με μη ομιλούντα ρόλο.
Η Άννα Πάκουιν ήταν τότε 11 ετών και αποτελεί τη δεύτερη νεαρότερη ηθοποιό που κερδίζει Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζέιν Κάμπιον
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Στιούαρτ Ντράιμπεργκ
  • Μοντάζ: Βερόνικα Τζάνετ
  • Μουσική: Μάικλ Νάιμαν
  • Πρωταγωνιστούν: Χόλι Χάντερ, Άννα Πάκουιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Σαμ Νιλ

A Good Woman (ΕΡΤ 2, 23.00)
Ρομαντικό δράμα, συμπαραγωγής Αγγλίας – Ιταλίας – Η.Π.Α. – Ισπανίας – Λουξεμβούργου 2004

image

Το 1930, οι νεόνυμφοι Γουίντερμιρ κάνουν διακοπές στο Αμάλφι της Ιταλίας μαζί με άλλους πλούσιους Αμερικανούς. Σύννεφα όμως σκιάζουν τη σχέση του ζεύγους από τις φήμες ότι ο σύζυγος έχει εξωσυζυγικό δεσμό με την κυρία Έρλιν, μία μυστηριώδη γυναίκα ώριμης ηλικίας με αμφίβολο παρελθόν. Στα 21α γενέθλια της γυναίκας του ζεύγους θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και ένα οικογενειακό μυστικό, καλά φυλαγμένο για χρόνια, θα έρθει στην επιφάνεια.

Η ταινία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μεταφέροντας το έργο σε νεότερους χρόνους, είναι εμπνευσμένη από τη «Βεντάλια της Λαίδης Γουΐντερμιρ» (1892), το πρώτο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ που ανέβηκε στο θέατρο και γνώρισε τεράστια επιτυχία εξιστορώντας μια σειρά από παρεξηγήσεις και τεχνάσματα στην υψηλή κοινωνία του βικτοριανού Λονδίνου.

  • Σκηνοθεσία: Μάικ Μπάρκερ
  • Σενάριο: Χάουαρντ Χίμελσταϊν
  • Πρωταγωνιστούν: Έλεν Χαντ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Μαρκ Άμπερς, Στίβεν Κάμπελ Μουρ, Τομ Γουίλκινσον

Η Επιστροφή (Open, 23.30)
Περιπέτεια, συμπαραγωγής Η.Π.Α. – Χονγκ Κονγκ – Ταϊβάν 2015

image

Στη διάρκεια μίας αποστολής στην αχαρτογράφητη άγρια φύση της Αμερικής το 1823, ο κυνηγός Χιου Γκλας δέχεται βίαιη επίθεση από μία αρκούδα και εγκαταλείπεται από τους συντρόφους του στα χιονισμένα βουνά, οι οποίοι τον θεωρούν νεκρό. Βαριά τραυματισμένος, υπομένει τις αφάνταστες δυσκολίες καθώς και την προδοσία του έμπιστου ανθρώπου του, Τζον Φιτζέραλντ, και περιπλανιέται σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον μέσα στο βαρύ χειμώνα σε μία αδιάκοπη περιπέτεια επιβίωσης με στόχο την εκδίκηση.

Η ταινία, που φέρει τη σφραγίδα-εγγύηση του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου («21 Γραμμάρια», «Βαβέλ», «Birdman»), είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάρκ Λ. Σμιθ και απέσπασε τρία Όσκαρ, Σκηνοθεσίας, Α’ Αντρικού Ρόλου και Φωτογραφίας, καθώς και τρεις Χρυσές Σφαίρες και πέντε BAFTA.

  • Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου
  • Σενάριο: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, Μάικλ Πούνκι
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Εμανουέλ Λουμπέζκι
  • Μοντάζ: Στίβεν Μιριόνε
  • Μουσική: Μπράις Ντέσνερ, Κάρστεν Νικολάι, Ρουίτσι Σακαμότο
  • Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Τομ Χάρντι, Ντόμναλ Γκλίσον, Ουίλ Πούλτερ, Λούκας Χάας

Μικροκύματα (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)
Το Φεστιβάλ της Δράμας ταξιδεύει στο κανάλι της Βουλής και απόψε με τρεις βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Η Τελευταία Κόρη (2018), ντοκιμαντέρ 21’
Τα τελευταία 18 χρόνια, η Μπερνάρντα έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των νεογέννητων παιδιών που βρίσκονται νεκρά στη χωματερή του Πουέρτο Μοντ στην Παταγονία της Χιλής. Η Μπερνάρντα μεταμορφώνεται σε μητέρα για αυτά τα παιδιά, προσφέροντάς τους το θεμελιώδες: ένα όνομα για όσα δεν κατάφεραν να το αποκτήσουν και ένα μνήμα για όσα δεν κατάφεραν να κοιμηθούν σε μια κούνια. Η Μαργαρίτα είναι η τελευταία της κόρη.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

  • Σκηνοθεσία – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Εύη Καραμπάτσου
  • Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
  • Μουσική: Δημήτρης Φριτζαλάς 

image

Άβανος (2018), ταινία μυθοπλασίας 20’
Ο Τάσος, πρώην κατάδικος, νιώθει ενοχές για το εργατικό ατύχημα του φίλου του στα σφαγεία όπου εργάζεται. Η Κική, σερβιτόρα στην ταβέρνα του χωριού, πέφτει για μία ακόμη φορά θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Όταν βρεθούν κάτω από αφόρητη πίεση, η έκρηξη είναι αναπόφευκτη και οι συνέπειές της δεν αργούν να έρθουν.

Η ταινία τιμήθηκε με τον Χρυσό Διόνυσο στο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας καθώς και με τα βραβεία: Σεναρίου, Φωτογραφίας, Ανδρικής Ερμηνείας για τον Κίμωνα Κουρή, Σκηνικών και το βραβείο της ΕΤΕΚΤ.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Παναγιώτης Χαραμής
  • Φωτογραφία: Claudio Bolivar
  • Μοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος
  • Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
  • Πρωταγωνιστούν: Κίμων Κουρής, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Νίκος Γεωργάκης, Νίκος Γκέλια, Κωστής Σειραδάκης, Νικολέττα Χαρατζόγλου

‘Εκδυσις (2015), ταινία μυθοπλασίας 18’
Όταν το αυτοκίνητό του χαλάει, ένας συμβατικός άνδρας ακαθόριστης ηλικίας βρίσκεται μόνος σε μια στάση λεωφορείου στη μέση του πουθενά. Μία αλληγορία, με φόντο τα άγρια και γυμνά τοπία της Μάνης, για την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να πετάξει «το παλιό του δέρμα» που τον περιορίζει και να αναγεννηθεί ελεύθερος, πιο κοντά στον αληθινό εαυτό του.

Η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» στο 38ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

  • Σκηνοθεσία: Φαίδρα Τσολίνα
  • Σενάριο: Νικολάι Χάμελ
  • Φωτογραφία: Τζέι Πι Γκαρσία
  • Μοντάζ, Επεξεργασία Εικόνας: Γιώργος Ταμπακάκης
  • Σκηνικά, Κοστούμια: Ερμίνα Αποστολάκη
  • Πρωταγωνιστούν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Σίσσυ Τουμάση

image