Τι συμβαίνει όταν μια σέξι απατεώνισσα και ο παρανοϊκός βοηθός της, συναντούν έναν καθωσπρέπει δικηγόρο για να μάθουν από αυτόν πού κρύβεται η λεία της σπείρας; Τριάντα χρόνια από την κυκλοφορία του στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, μια από τις πιο ξεκαρδιστικές κωμωδίες που μας χάρισε το σύγχρονο σινεμά, το φιλμ «Ένα Ψάρι Που Το Έλεγαν Γουάντα» του Τσαρλς Κράιτον, με ένα ανεπανάληπτο καστ – Τζέιμι Λι Κέρτις, Κέβιν Κλάιν, Τζον Κλιζ – θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου.

Ads

Ένα Ψάρι Που Το Έλεγαν Γουάντα / A Fish Called Wanda
Σκηνοθεσία: Τσαρλς Κράιτον / Charles Crichton
Πρωταγωνιστούν: Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, John Cleese, Michael Palin
Έτος Παραγωγής: 1988
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Φορμάτ: Έγχρωμη
Διάρκεια: 108 λεπτά
Χώρος: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Μουσείο Κινηματογράφου
Ώρα προσέλευσης: 21:00 – ώρα έναρξης προβολής: 21:30
Χώρος: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Μουσείο Κιν

image

Η Γουάντα είναι μια φιλήδονη κακοποιός που προσπαθεί να ανακαλύψει που έχει κρύψει τη λεία ο φυλακισμένος, πλέον, αρχηγός της σπείρας. Ο Ότο είναι ο βοηθός της, ένας παρανοϊκός τύπος με μεγάλο προσόν του να λέει ασυνάρτητες ιταλικές φράσεις που λειτουργούν στη Γουάντα ως αφροδισιακό.

Ads

Θύμα τους, ο δικηγόρος του φυλακισμένου αρχηγού, τυπικός Άγγλος, τον οποίο προσεγγίζει η Γουάντα με σκοπό να εκμαιεύσει κάποιο στοιχείο. Συνεργάτης τους είναι ένας εκτελεστής με τραύλισμα και υπερβολική αγάπη για τα ζώα.

image

Το φιλμ «Ένα Ψάρι Που Το Έλεγαν Γουάντα», είναι μια από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες της τελευταίας τριακονταετίας, με απίστευτα κωμικούς χαρακτήρες κι ευφυέστατους διάλογους.

Το σενάριο γράφτηκε από τους Τζον Κλιζ (ένα από τα μέλη της ιστορικής παρέας των Μόντι Πάιθονς) και τον Τσαρλς Κρίκτον ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Έξοχη κωμωδία, κυνική και αναρχική (η Τζέιμι Λι Κέρτις είχε δηλώσει ότι δεν καταλάβαινε μερικές από τις ατάκες της), η οποία αποτελεί ένα έμμεσο κριτικό σχόλιο για τις διαφορές μεταξύ βρετανικού και αμερικανικού χιούμορ και ταμπεραμέντου.

image

Ο Κέβιν Κλάιν κέρδισε το Όσκαρ Β’Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του, αλλά και ο Τζον Κλιζ με τον Μάικλ Πάλιν τιμήθηκαν με τα βραβεία BAFTA Α’ Αντρικού και Β’ Αντρικού Ρόλου για τις ερμηνείες τους. Η ταινία επίσης ήταν υποψήφια για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο συγκαταλέγεται στη λίστα με τις πιο αστείες κωμωδίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Πρόκειται για άλλη μια δωρεάν ανοιχτή προβολή που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έπειτα από το «All that Jazz» επίσης στο Λιμάνι και το «Φρανκεστάιν Τζούνιορ» στον Δήμο Παύλου Μελά πέρυσι, καθώς και το «Chinatown», επίσης στο Λιμάνι (2016), το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.500 θεατές.

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, με τη χορηγία της Fischer και με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, του Δήμου Νεάπολης-Συκέων και της εταιρείας catering Σαμιωτάκης. Μέγας Χορηγός: COSMOTE TV.