Στη Συνέντευξη Τύπου του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Λουκάς Κατσίκας, ευδιάθετος και με εξαιρετικό χιούμορ – παρά την κούραση των εντατικών προετοιμασιών – παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ. Το Tvxs.gr ήταν εκεί και σας μεταφέρουμε τα Highlights των 23ων Νυχτών Πρεμιέρας.

Ads

Τους παρεβρισκόμενους καλωσόρισαν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Νύχτες Πρεμιέρας, κος Λουκάς Κατσίκας και ο κ. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στον Πολυχώρο του οποίου φιλοξενήθηκε η Συνέντευξη Τύπου (φωφογραφία) και θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

image

Ο Λουκάς Κατσίκας προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος, τα μέλη των κριτικών επιτροπών που θα αποφασίσουν για τα βραβεία του Φεστιβάλ, τα αφιερώματα και τα τμήματα και ανακοίνωσε τις νέες συνεργασίες της 23ης διοργάνωσης: με τα δύο αξιόλογα εγχώρια Φεστιβάλ, το Animasyros και το Ethnofest (φωτογραφία), καλώντας αντίστοιχα να μιλήσουν τους κ. Βασίλη Καραμητσάνη (Πρόεδρο του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρο) και Χρήστο Βαρβαντάκη (Επικεφαλής Προγράμματος του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας).

Ads

image

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, ευχαρίστησε την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία για την προσβασιμότητα των προβολών, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που στηρίζει φέτος οικονομικά το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους, το POPCODE το οποίο δίνει το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Διαγωνιστικό και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με την οποία θα συμπαρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση τα τρέιλερ των ελληνικών ταινιών της νέας κινηματογραφικής σεζόν 2017 – 2018.

image

Στη συνέχεια, μίλησε εκτενώς για τα Αφιερώματα, τους προσκεκλημένους τις παράλληλες εκδηλώσεις και τα πάρτι που περιλαμβάνει το φετινό Φεστιβάλ και την προβολή του ντοκιμαντέρ Sea Sorrow, παρουσία της Βανέσα Ρέντγκρεϊβ που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και «Safe Passage».

Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν φέτος 10 ταινίες, οι οποίες αποτελούν την πρώτη ή τη δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα των δημιουργών τους και θα διεκδικήσουν την Χρυσή Αθήνα καθώς και τα υπόλοιπα βραβεία του Τμήματος. Η διεθνής επιτροπή που θα απονείμει τα βραβεία αποτελείται από έμπειρους και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου.

Πρόεδρός της θα είναι ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, Κερέμ Αγιάν και μέλη της: η Ντόρις Κούν – κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung,  η Τζάσμιν Μπέιζικ – ιστορικός κινηματογράφου και προγραμματίστρια,  ο Τζιόνα Νατζάρο απ’ την Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Βενετίας  και ο Άλεξ Ρίτμαν – απεσταλμένος του Hollywood Reporter στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική και Φιλμ

Το Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική και Φιλμ αποτελείται από 8 μουσικά ντοκιμαντέρ τα οποία ρίχνουν φως στις ζωές και τις καριέρες σημαντικών καλλιτεχνών και εξερευνούν διαφορετικά μουσικά ρεύματα και τάσεις που όρισαν την παγκόσμια κουλτούρα. Η Χρυσή Αθηνά για το Καλύτερο Μουσικό Ντοκιμαντέρ θα απονεμηθεί από μία ακόμη διεθνή επιτροπή, απαρτιζόμενη από  σημαντικούς εκπρόσωπους απ’ τον χώρο της Μουσικής και του Σινεμά.

Πρόεδρος της θα είναι ο επικεφαλής του Τμήματος παραγωγής του British Film Institute, Τιμ Στίβενς και διακεκριμένο μέλος ο Αντι Μακλάσκι, τραγουδιστής και μπασίστας των πρωτοπόρων της synth pop, OMD. Την επιτροπή απαρτίζουν ακόμα ο Ούλι Σίπελ, σκηνοθέτης και παραγωγός, ο Σέρτζι Στίγκμαν από την  εταιρεία The Match Factory  που δραστηριοποιείται διεθνώς στις πωλήσεις ταινιών και η Ναλίσα Γκριν, συνθέτρια και τραγουδίστρια.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι με αφορμή το φιλμ «Χαμένοι στη Γαλλία», το οποίο συμμετέχει στο Μουσικό Τμήμα, ο frontman των Σκοτσέζων post rockers MOGWAI, Στιούαρτ Μπρέιθγουειτ, θα παραβρεθεί στην προβολή και θα παίξει μουσική στο πάρτι που θα ακολουθήσει στο Barret.

Ελληνικό Σινεμά

image

Το τρίτο και τελευταίο διαγωνιστικό τμήμα είναι αυτό των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Μέσα από έναν αριθμό συμμετοχών που ακούμπησε τις 200, επιλέχθηκαν 44 ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν τα 6 βραβεία του τμήματος, με το Βραβείο Καλύτερης ταινίας να συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η επιτροπή που θα αποφασίσει για τα βραβεία αποτελείται από την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτη και Αν. Καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, την Κάλλια Παπαδάκη συγγραφέα και σεναριογράφο, την Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη ηθοποιό, τον Ρόμπι Εκσιέλ κριτικό κινηματογράφου, ενώ πρόεδρος θα είναι ο σκηνοθέτης Γιώργος Γιώργος Ζώης. Την ονομαστική παρουσίαση των ταινιών έκανε ο συνεργάτης του Φεστιβάλ και Υπεύθυνος του Τμήματος αυτού, Πάνος Γκένας (φωτογραφία).

Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών οι Νύχτες Πρεμιέρας τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ 1 διοργανώνουν την απονομή των βραβείων πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών και ηθοποιών ελληνικών ταινιών. Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τα εξής μέλη: την Χριστίνα Μουμούρη – διευθύντρια φωτογραφίας, την Μαρίνα Τσικλιτήρα – κριτικό κινηματογράφου, τον Έκτορα Λυγίζο, σκηνοθέτη, τον Κωστή Μαραβέγια – τραγουδοποιό και συνθέτη, ενώ πρόεδρος της επιτροπής θα είναι η Μαρία Χατζάκου – παραγωγός.

Μετά το τέλος της απονομής θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, «Κωνσταντίνος Τζούμας: Ηθοποιός εξ Ιδιοσυγκρασίας», παρουσία των συντελεστών. Η αφιερωμένη αυτή βραδιά στο ελληνικό σινεμά θα ολοκληρωθεί με το Πάρτι του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μεταλλουργείο της Πειραιώς 127 στο οποίο η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα παρουσιάσουν τα τρέιλερ των ελληνικών ταινιών που θα προβληθούν στις αίθουσες την σεζόν 2017 – 2018.

Σινεμά και Αναπηρία: «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»

image

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς», Σινεμά και Αναπηρία, σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 21 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου. Όλες οι προβολές είναι προσβάσιμες και με ελεύθερη είσοδο.

Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ανοίγουν παράθυρο σε μια διαφορετική πραγματικότητα, έχοντας στο μυαλό το αυτονόητο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία σε μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες. Φέτος, λοιπόν, εκτός από την προβολή της ταινίας «Ο Αγώνας των Τυφλών», της Μαίρης Χατζημιχάλη – Παπαλιού, οι Νύχτες Πρεμιέρας ανέλαβαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία την ακουστική περιγραφή ξενόγλωσσης ταινίας και αυτή είναι «Το Θαύμα της Άνι Σάλιβαν» (The Miracle Worker – 1962) του Άρθουρ Πεν.

Κλερ Ντενί: «Η Γεωγραφία του Πόθου»

image

Αφιέρωμα στην αγαπημένη δημιουργό, το οποίο περιλαμβάνει την προβολή 12 ταινιών της καθώς την πιο πρόσφατη δημιουργία της «Η Λιακάδα μέσα μου» (Let the Sunshine In / Un beau soleil intérieur – 2017), με την Ζιλιέτ Μπινός (φωτογραφία), η οποία θα προβληθεί την Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 Monde, στις 29 Σεπτεμβρίου, παρουσία της ηθοποιού Σαντρίν Ντιμά. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από την εταιρεία Filmtrade.

Τζον Χιούστον: «Beautiful Losers

image

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή 11 ταινιών του μεγάλου Αμερικανού δημιουργού σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες και φιλμ 35mm. Η προβολή της ταινίας «Οι Δουβλινέζοι» είναι αφιερωμένη στον Μπάμπη Ακτσιόγλου, Κριτικό του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και του Αθηνοράματος, με την αφορμή συμπλήρωσης δέκα ετών από τον θάνατό του. 

Διαβάστε επίσης:
Οι «Αταίριαστοι» του Τζον Χιούστον με την Μέριλιν Μονρόε

Spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό

Το Spotlight στον ανερχόμενο Γάλλο σκηνοθέτη, περιλαμβάνει το φιλμ που έκανε τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, Πέδρο Αλμοδόβαρ να δακρύσει… Το «120 Χτυπήματα το Λεπτό», θα προβληθεί σε πρεμιέρα, παρουσία του Ρομπέν Καμπιγιό και του πρωταγωνιστή του, Αρνό Βαλουά. Οι άλλες δύο ταινίες του Spotlight είναι: «Eastern Boys» και «Les Revenants». Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Weird Wave.

Ταινία Έναρξης
«Wonderstruck» (2017) του Τοντ Χέινς

image

Η ταινία, που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μπράιαν Σέλτζνικ εκτυλίσσεται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, το 1927 και το 1977, με πρωταγωνιστές δύο κωφά παιδιά που αναζητούν την ίδια μυστηριώδη σύνδεση. Στην πρώτη ιστορία, μια κοπέλα φεύγει από το σπίτι της στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει το αγαπημένο της κινηματογραφικό είδωλο, ενώ στη δεύτερη περίοδο, ένας νέος ψάχνει στα μεσοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, για να βρει τον χαμένο από χρόνια πατέρα του, μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό «Carol» (2015), ο Τοντ Χέινς, επιστρέφει δυναμικά με την έβδομη μεγάλου μήκους δημιουργία του, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο εικονογραφημένο βιβλίο του Μπράιαν Σέλζνικ: «Wonderstruck». Με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ και έχοντας ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ των Καννών, το φιλμ αποτελεί την επίσημη ταινία έναρξης του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ θα προβληθεί και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 17:30, στην Αίθουσα: Ιντεάλ. Θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την εταιρεία Seven Films.

Διαβάστε επίσης:
Όταν ο Τοντ Χέινς σκηνοθέτησε την Τζούλιαν Μουρ: «Wonderstruck»

Ταινία Λήξης
«Η Άλλη Πλευρά της Ελπίδας» (The Other Side of Hope – 2017) του Άκι Καουρισμάκι

image

Ένας Σύρος μετανάστης δραπετεύει από το κέντρο «φιλοξενίας» όπου κρατείται. Ένας Φινλανδός έμπορος αφήνει πίσω την παλιά του ζωή για να ανοίξει ένα εστιατόριο. Δύο άντρες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, συναντιούνται και οι ζωές τους αλλάζουν για πάντα.

Ο Άκι Καουρισμάκι περνάει στην «Άλλη Όψη της Ελπίδας» προσεγγίζοντας με αναπάντεχα ευφορικό τρόπο το πιο καυτό πολιτικό θέμα των καιρών μας και φέρνει στο επίκεντρο όλα όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο στις 30 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την εταιρεία AMA Films.

Θα προηγηθεί η προβολή της μικρού μήκους ταινίας, «8η Ήπειρο» του Γιώργου Ζώη.

Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμια πρεμιέρα στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας για την «8η Ήπειρο» του Γιώργου Ζώη

Επίσης στις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αποκαλυπτικές ταινίες τεκμηρίωσης στο πλαίσιο της ενότητας, «Ντοκιμαντέρ – Stranger than Fiction», ενώ το τμήμα «Μετά τα Μεσάνυχτα – After Hours», αποτελεί μία  ανοιχτή πρόσκληση και πρόκληση σε όλους τους ξενύχτηδες σινεφίλ, καθώς υπόσχεται μια σειρά από γεμάτες σασπένς, μεταμεσονύχτιες προβολές.

image

Αξίζει να αναφερθεί η πολυαναμενόμενη ταινία τρόμου «It» («Το Αυτό»), σε σκηνοθεσία του Αντρές Μουσιέτι. Λίγους μήνες μετά την εξαφάνιση ενός φίλου τους, μια ομάδα παιδιών ενώνονται εναντίον ενός προαιώνιου τέρατος που στοιχειώνει τα όνειρα μικρών και μεγάλων με τη μορφή ενός φρικιαστικού κλόουν. Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Στίβεν Κινγκ ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από την εταιρεία διανομής Tanweer.

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ – Festival Darlings

Οι σημαντικότερες ταινίες της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής παραγωγής, οι οποίες έχουν διακριθεί σε μεγάλα φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων σε όλο τον κόσμο καθώς και άγνωστες ανακαλύψεις που θα συζητηθούν, συνθέτουν το νέο τμήμα του Φεστιβάλ που έρχεται για ενώσει το Πανόραμα και τις Πρεμιέρες σε ένα αξέχαστο κινηματογραφικό best of. Από το «Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου / Call Me by Your Name» του Λούκα Γκουαντανίνο (φωτογραφία άρθρου), μέχρι το «Happy End» του Μίχαελ Χάνεκε, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ!

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Μίκαελ Χάνεκε: Ένας ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής

Πληροφορίες και Εισιτήρια:
Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναό 1 και Δαναό 2, Όπερα 1 και Όπερα 2, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

€ 5: Η πρώτη απογευματινή προβολή (ώρα έναρξης έως 18:55)
€ 6: Οι υπόλοιπες προβολές
Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα www.viva.gr και από τα φυσικά σημεία πώλησης: Κινηματογράφοι Δαναός, Όπερα, Ιντεάλ, καθώς και από το συνεργαζόμενο δίκτυο καταστημάτων Viva.gr. Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας των κινηματογράφων:

Δαναός 1 & 2 (Κηφισίας και Πανόρμου)
Ωράριο: 13/9 – 20/9: 17:00 – 20:00 & 21/9 – 1/10: 16:00 – 22:30

Όπερα 1 & 2 (Ακαδημίας 57)
Ωράριο: 18/9 – 20/9: 16:00 – 20:00 & 21/9 – 1/10: 16:30 – 22:30

Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46)
Ωράριο: 13/9 – 1/10: 16:00 – 22:00

image

Διαβάστε επίσης:
Ο Ταρίκ Σαλέχ φέρνει την Αραβική Άνοιξη στις Νύχτες Πρεμιέρας: «The Nile Hilton Incident»

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.