Η «8η Ήπειρος» αποτελεί την τρίτη μικρού μήκους δημιουργία του Γιώργου Ζώη. Η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ως ειδική προβολή στο τμήμα Οrizzonti.

Ads

Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στο Universitat der Kunste στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή.

image

Ο αναγνωρισμένος δημιουργός επιστρέφει για τέταρτη φορά στο Φεστιβάλ Βενετίας. Έχουν προηγηθεί, το πολυβραβευμένο «Casus Belli» το 2010 και οι «Τίτλοι Τέλους» που απέσπασαν υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου το 2012.

Ενώ το πολυσυζητημένο «Interruption» που έκανε την πρεμιέρα του στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015 και συνεχίζει ακόμη τη φεστιβαλική του πορεία, ενώ τιμήθηκε και με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Μία τρομοκρατική ενέργεια με φόντο την Ορέστεια: «Interruption»

Η «8η Ήπειρος» γυρίστηκε σε ένα διάστημα τριών ημερών το προηγούμενο καλοκαίρι από ένα ολιγομελές συνεργείο σε μια εγκαταλειμμένη χωματερή που λειτουργεί ως νεκροταφείο σωσιβίων στον Μόλυβο της Λέσβου.

Ο ηθοποιός Παύλος Ιορδανόπουλος υποδύεται έναν εργάτη που εργάζεται στην χωματερή και συγχωνεύεται με αυτό το απόκοσμο τοπίο. Η ταινία κυμαίνεται στα όρια μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, δημιουργώντας ένα δικό της ξεχωριστό κόσμο: μια «8η Ήπειρο».

image

Σε ένα βουνό της Λέσβου υπάρχει μια παλιά, εγκαταλειμμένη χωματερή με δυο μεγάλους κρατήρες. Οι κρατήρες είναι πλημμυρισμένοι από χιλιάδες σωσίβια που ξεχύνονται στο χώμα. Ένας εργάτης είναι ο μοναδικός κάτοικος αυτού του απόκοσμου μέρους που μοιάζει με έναν εξωγήινο πλανήτη.

image

Παράλληλα αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Ζώης θα βρίσκεται στη Βενετία και ως μέλος της κριτικής επιτροπής “Lion of the Future – Venice Award for a Debut Film” που θα δώσει το βραβείο “Lion of The Future” (Λιοντάρι του Μέλλοντος) στην καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ταινία από όλα τα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ (Επίσημο Διαγωνιστικό και ανεξάρτητα και παράλληλα τμήματα).

 

74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετία

image

Με το «Downsizing», το επιστημονικής φαντασίας κωμικό δράμα του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, Αλεξάντερ Πέιν, άνοιξε την αυλαία του, την Τετάρτη 30 Αυγούστου, το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που φέτος φιλοξενεί πολυαναμενόμενες ταινίες γνωστών δημιουργών όπως των Ντάρεν Αρονόφσκι, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Τζορτζ Κλούνεϊ και Αμπντελατίφ Κεσίς.

Το Φεστιβάλ στη Μόστρα, ολοκληρώνεται το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, με τον Χρυσό Λέοντα, το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, να διεκδικούν συνολικά 21 ταινίες. Ανάμεσα τους βρίσκονται το «mother!» – το ψυχολογικό θρίλερ του Ντάρεν Αρονόφσκι με τους Τζένιφερ Λόρενς, Χαβιέ Μπαρδέμ και Μισέλ Φάιφερ, η μαύρη κωμωδία του Τζορτζ Κλούνεϊ «Suburbicon» σε σενάριο των αδερφών Κοέν, το «The Shape of Water» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (μια ρομαντική monster movie στη Νέα Υόρκη του Ψυχρού Πολέμου), αλλά και το «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, με την ήδη φαβορί για βραβείο ερμηνείας, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ.

Στο επίσημο διαγωνιστικό της Βενετίας πραγματοποίησε την πρεμιέρα του και το «Human Flow», το νέο ντοκιμαντέρ του Κινέζου ακτιβιστή καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι για την παγκόσμια προσφυγική κρίση, έτσι όπως την αποτύπωσε ο φακός του σε 23 χώρες κατά τη διάρκεια ενός έτους, από τη Λέσβο μέχρι το Καλαί.

Η «8η Ήπειρος» του Γιώργου Ζώη πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ως ειδική προβολή στο τμήμα Οrizzonti. Συγκεκριμένα, η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 17:00 στην Sala Giardino.