Το βράδυ του Σαββάτου επιφύλασσε μία ευχάριστη έκπληξη για τον νέο ελληνικό κινηματογράφο, καθώς ήταν προγραμματισμένη η Τελετή Λήξης του 59ου Φεστιβάλ του Λονδίνου (London Film Festival) και η απονομή των Βραβείων. Το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, ήταν ο μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διαγωνιστικό Τμήμα!

Ads

Το Φεστιβάλ του Λονδίνου αποτελεί τη σημαντικότερη κινηματογραφική εκδήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου και οργανώνεται κάθε χρόνο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI).

image

Φέτος, τέσσερις ελληνικές ταινίες έδωσαν το παρών, καθώς προβλήθηκαν σε διάφορα Τμήματα του 59ου Φεστιβάλ του Λονδίνου (London Film Festival) που πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 7 έως και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Ads

Το Φεστιβάλ συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά του παγκόσμιου κινηματογράφου, προωθώντας τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία, το όραμα και τη φαντασία, αφού προβάλλει τις καλύτερες ταινίες από τον σύγχρονο και διεθνή κινηματογράφο, τόσο από καθιερωμένους όσο και νέους σκηνοθέτες.

image

Το Φεστιβάλ του Λονδίνου, περιείχε φέτος ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων, απευθυνόμενο στην κινηματογραφική βιομηχανία, όπως δημόσια φόρουμ, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και σεμινάρια. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 238 ταινίες από 57 χώρες σε συνολικά 16 αίθουσες.

Οι τέσσερις ελληνικές ταινίες που έδωσαν φέτος το παρών στο 59ο Φεστιβάλ Λονδίνου, ήταν:

  • «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη
  • «Αστακός» (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου
  • «Τετάρτη 04:45» (Wednesday 04:45) του Αλέξη Αλεξίου
  • «Εξωτικά, ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc.) της Ευαγγελίας Κρανιώτη

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Γιώργος Λάνθιμος και Αθηνά Τσαγγάρη στο Φεστιβάλ Λονδίνου

image

H νέα ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη με τίτλο «Chevalier», συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ και απέσπασε το σημαντικότερο βραβείο της διοργάνωσης καθώς τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

image
Στο φιλμ, μία παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σ’ ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα αναλώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier.  To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής…

Το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, έχει ήδη αποσπάσει Ειδική Μνεία για τη σκηνοθεσία και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για το βασικό ανδρικό καστ στο 21ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαράγεβο, ενώ συμμετείχε και στο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

image

Η νέα δημιουργία της Αθηνάς Τσαγγάρη αποτελεί μία παραγωγή της Faliro House Productions και της Haos Film με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στο καστ συναντάμε τον Σάκη Ρουβά, που επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη μετά το “Alter Ego” του 2007 και το “Duress” του 2009, καθώς και τον Βαγγέλη Μουρίκη, έναν από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο οποίος φέτος τιμήθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την συγκλονιστική του ερμηνεία, στην ταινία «Το Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη. Πρωταγωνιστούν επίσης: Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη με Βαγγέλη Μουρίκη και Ρουβά

Το φιλμ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Στα υπόλοιπα Βραβεία του 59ου Φεστιβάλ του Λονδίνου, ο Robert Eggers κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη με την πολυσυζητημένη ταινία του «Η Μάγισσα» (The Witch – 2015), ενώ η Jennifer Peedom απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το έργο της «Sherpa» (2015). Επίσης το «Old Dog’s Diary», σκηνοθετημένο από τους Shai Heredia και Shumona Goel, τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

image

Φέτος τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ ήταν η Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία έλαβε δια χειρός του Σερ Ιαν ΜακΚέλεν, την ανώτατη διάκριση του βρετανικού κινηματογραφικού οργανισμού, το BFI fellowship, κατά την τελετή απονομής των βραβείων.

image

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής ήταν ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης, Πάβελ Παβλικόφσκι, ο οποίος πέρσι με το αριστουργηματικό και ασπρόμαυρο φιλμ του «Ida», απέσπασε τόσο το Βραβείο Καλύτερης ταινίας στο 58ο Φεστιβάλ του Λονδίνου, όσο βέβαια και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

image

Κατά την απονομή του Βραβείου στην Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, ο Πάβελ Παβλικόφσκι δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το «Chevalier» είναι μια μελέτη του ανδρικού ανταγωνισμού μέσα από τα μάτια μίας γενναίας και πρωτότυπης σκηνοθέτη. Με μεγάλη πειθαρχία και ακαταμάχητο πνεύμα, η Τσαγγάρη έχει καταφέρει να κάνει μία ταινία που είναι ταυτόχρονα μία ξεκαρδιστική κωμωδία και μία βαθιά ενοχλητική δήλωση σχετικά με την κατάσταση της δυτικής κοινωνίας