Στο καλοκαιρινό αστικό τοπίο της δεκαετίας του ’80, ο σκηνοθέτης Νίκος Βεργίτσης, παγιδεύει το παρορμητικό ερωτικό παιχνίδι τριών νέων σε κρίση ταυτότητας – Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώτα Φέστα, Πάνος Ηλιόπουλος – οι οποίοι πασχίζουν να σηκώσουν το βάρος των αμφιθυμικών συναισθημάτων τους. Το φιλμ προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά», τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, στον κινηματογράφο Άστορ.

Ads

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά

image

Με τον ευφάνταστο τίτλο «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά», η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), παρουσιάζει τριάντα πέντε (35) σπάνιες ελληνικές ταινίες, των δεκαετιών 1960 – 1990. Η αρχή έγινε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και για έξι μήνες, μια ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη ζωντανεύει με έδρα τον κινηματογράφο Άστορ στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί θα προβάλλονται «παράξενα, παραγνωρισμένα, παραμελημένα, παραπονεμένα» – όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του αφιερώματος – ελληνικά φιλμ, μία Δευτέρα και μία Παρασκευή κάθε μήνα.

Ads

image

Η ΕΣΠΕΚ επιστρέφει λίγο μετά τις γιορτές και παρουσιάζει στον κινηματογράφο Άστορ το δεύτερο μέρος της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά, υπό τον γενικό τίτλο «Ξοδεμένα ’80»:

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου
17.15 Ρεβάνς του Νίκου Βεργίτση
19.15 Τα παιδιά του Κρόνου του Γιώργου Κόρρα
21.30 Λιποτάκτης των Γιώργου Κόρρα & Χρήστου Βούπουρα

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου
00.15 Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται του Ανδρέα Τσιλιφώνη

Διαβάστε επίσης:
Οδηγώντας στην Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Κινηματογράφου
Ταξιδεύοντας στην «Πρωινή Περίπολο» του Νίκου Νικολαΐδη

Το τρέιλερ του αφιερώματος έχει σκηνοθετήσει η Ελίνα Ψύκου, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον Γιάννη Βεσλεμέ. Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης από την «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου:

Ρεβάνς / Revanche
Σκηνοθεσία: Νίκος Βεργίτσης
Σενάριο: Νίκος Βεργίτσης
Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώτα Φέστα, Πάνος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιώργος Μοσχίδης, Άντζελα Μπρούσκου, Θάλεια Ασλανίδου, Ήρα Παπαμιχαήλ, Άρης Μαραγκόπουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Ελένη Ράντου, Φοίβος Κωνσταντινίδης, Εύα Βλαχάκου, Ραλλού Κούνδουρου, Γιώργος Πράφτσας, Βάσω Δημητρίου, Ηρώ Λάσκαρη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Μπέλλης
Έτος: 1983
Χώρα: Ελλάδα
Διάρκεια: 105 λεπτά
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 17:15, στον κινηματογράφο Άστορ

image

Ένας τριαντάρης με εμμονή στις κινηματογραφικές ταινίες, ο Γιάννης (Αντώνης Καφετζόπουλος), αποφασίζει να ξεφύγει από την καθημερινότητά του και ξεκινάει μια ερωτική σχέση με την κοπέλα (Γιώτα Φέστα) του αδελφικού του φίλου (Πάνος Ηλιόπουλος). Η σχέση τους διακόπτεται σύντομα. Όταν όμως ξαναβρίσκονται, δημιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο.

image

Ο Γιάννης σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του ανησυχίες και τις συγκρούσεις που του δημιουργεί η σύνθετη αυτή σχέση, καθώς και τα κοινωνικά ταμπού. Η αδυναμία να διεκδικήσει τη ζωή του και η εμμονή του για τις κινηματογραφικές ταινίες, είναι εκείνα κυρίως που θα εγκλωβίσουν τον Γιάννη, όταν οι τρεις ήρωες σκεφτούν σοβαρά τη συγκατοίκηση.

image

Ο σπουδαγμένος στη Γαλλία σκηνοθέτης Νίκος Βεργίτσης, εισβάλλει στα θολά νερά που πλημμυρίζουν τον υποκειμενικό κόσμο των ηρώων του και αναμειγνύει την πραγματικότητα με την φαντασία σ’ ένα ερωτικό δράμα μ’ έναν θαυμάσιο Δημήτρη Πουλικάκο σε δεύτερο ρόλο κι ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα πρωταγωνιστικά ζεύγη του μοντέρνου ελληνικού σινεμά, τον Αντώνη Καφετζόπουλο και την Γιώτα Φέστα. Το φιλμ διακατέχεται από την υπέροχη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι η ταινία «Ρεβάνς» (Revanche – 1983) του Νίκου Βεργίτση, είχε προβληθεί στο 24ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε τα εξής Βραβεία:

  • Καλύτερης Ταινίας
  • Καλύτερης Σκηνοθεσίας
  • Μοντάζ
  • Ά Γυναικείου Ρόλου
  • Β’ Ανδρικού Ρόλου
  • Ειδικό Βραβείο
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου)

Πληροφορίες:
Κινηματογράφος Άστορ (Σταδίου 28, είσοδος εντός στοάς Κοραή / Μετρό Πανεπιστήμιο)
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή | 7 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο
Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος