Το Ciné-club επιστρέφει το φθινόπωρο με τρεις ταινίες, σχετικές με την πολιτιστική επικαιρότητα. Τον Οκτώβριο, το Γαλλικό Ινστιτούτο εμπνέεται από το Φεστιβάλ «Το Γαλλικό θέατρο à la grecque» που διοργανώνει με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από 21 ως 31 Οκτωβρίου και παρουσιάζει «Το μυθιστόρημα ενός χαρτοκλέφτη» του Sacha Guitry. Η ταινία θα προβληθεί Τρίτη 18 Οκτωβρίου και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Ο κινηματογράφος επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με τρεις ταινίες που θα ανακαλύψουν οι θεατές στα πλαίσια του φθινοπωρινού ciné-club. Οι δημιουργίες αυτές, που έχουν σχέση με την πολιτιστική επικαιρότητα του Ινστιτούτου, της Γαλλίας ή της Ελλάδας, προβάλλονται μία Τρίτη κάθε μήνα.

Στην πέμπτη συνάντηση του κύκλου Ciné-club, έχουν επιλεχθεί και θα προβληθούν επί της μεγάλης οθόνης, τρεις αξιόλογες δημιουργίες:

  • «Το μυθιστόρημα ενός χαρτοκλέφτη» του Sacha Guitry
  • «Επιθεώρηση Lavardin» του Claude Chabrol
  • «Η Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη

Τρίτη 18 Οκτωβρίου στις 20:00
«Το μυθιστόρημα ενός χαρτοκλέφτη» του Sacha Guitry

Ads

image

Ο δραματουργός Sacha Guitry περνάει πίσω από την κάμερα για να πάει «πέρα από την στιγμή του θεάτρου». Γράφει και σκηνοθετεί τις ταινίες του, παρουσιάζοντας έργα με μια πολύ θεατρική ματιά, μ’ έναν πολύ προσωπικό αφηγηματικό τρόπο και με μια πολύ λεπτή αίσθηση του χιούμορ. Διασκευή του μυθιστορήματος «Αναμνήσεις ενός χαρτοκλέφτη».

Ένας άντρας καθισμένος σ’ ένα καφέ, γράφει τα απομνημονεύματά του: περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο καθορίστηκε το πεπρωμένο του όταν, στα δώδεκα του, τιμωρήθηκε με στέρηση του οικογενειακού δείπνου, επειδή είχε κλέψει λεφτά από το ταμείο του μπακάλικου της οικογένειας για να αγοράσει βόλους. Εκείνο το βράδυ όλη του η οικογένεια πεθαίνει δηλητηριασμένη από μανιτάρια που έφαγε. Μόνος πια στη ζωή και πεπεισμένος για την αχρηστία της τιμιότητας, δεν θα έχει παρά μόνο μια επιθυμία: να γίνει πλούσιος. Αντιλαμβανόμενος σαν σημάδι της μοίρας το γεγονός ότι είναι ο μόνος επιζών, θα επιλέξει να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του ως επαγγελματίας κλέφτης.

Μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημά του ο Sacha Guitry υπογράφει μια από τις καλύτερες ταινίες του και καθιερώνει το προσωπικό του στυλ, δηλαδή την καθιέρωση του λογοτεχνικού κινηματογράφου όπου οι λέξεις κυριαρχούν στην εικόνα.

H προβολή της ταινίας «Το μυθιστόρημα ενός χαρτοκλέφτη» του Sacha Guitry (1936), θα παρουσιαστεί από τον Λουκά Κατσίκα, Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 20:00
«Επιθεωρητής Lavardin» του Claude Chabrol

image

Τον Νοέμβριο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το σημαντικότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ελλάδας. Με ελληνικές μόνο ταινίες από το 1960, τη χρονιά που ξεκίνησε, έως το 1991, γίνεται διεθνές το 1992 και από τότε παρουσιάζει αφιερώματα σε σκηνοθέτες. Ο πρώτος τιμώμενος Γάλλος σκηνοθέτης ήταν ο Claude Chabrol το 1997.

Στις 15 Νοεμβρίου η προβολή της ταινίας «Επιθεωρητής Λαβαρντέν» του 1986, θα είναι αφιερωμένη σ’ αυτόν. Παρουσιάζει ο κριτικός κινηματογράφου Ιωσήφ Πρωϊμάκης.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 20:00
«Η Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη

image

Στον απόηχο της έκθεσης φωτογραφίας «Θέα Αθήνα», το ciné-club θα παρουσιάσει στις 13 Δεκεμβρίου τη γαλλοελληνική ταινία «Η Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη του 1986. Με τη φωτογραφία μιας σταρ, που παρουσιάζει ως αδελφή του, ένας νεαρός, άνεργος άνδρας καταφέρνει να χειραγωγήσει έναν θείο του που μένει στη Γαλλία και να τον κάνει να πιστέψει έναν πιθανό γάμο του στην Ελλάδα. Σκληρή αντανάκλαση μιας κοινωνίας την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Η «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη, παραμένει 30 χρόνια μετά μια εξαιρετικά σύγχρονη ταινία. Παρουσιάζει ο Μισέλ Δημόπουλος, κριτικός κινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης:
Η δύναμη της θέλησης στο «Σκάφανδρο και η Πεταλούδα»
«Τα Κορίτσια του Ροσφόρ» του Ζακ Ντεμί με την Κατρίν Ντενέβ

Ελεύθερη είσοδος – Ταινίες υποτιτλισμένες στα ελληνικά (η προβολή του Δεκεμβρίου και στα γαλλικά).