Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με μόλις τέσσερις καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Ο Κύκλος» του Τζέιμς Πόνσολντ, με την Έμα Γουότσον και τον Τομ Χανκς, αλλά και το «Μπαρ» του Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια, που βαδίζει στα ίχνη του Τζον Κάρπεντερ.

Ads

Προβάλλονται επίσης ο εντυπωσιακός νέος «Πλανήτης Των Πιθήκων: Η Σύγκρουση» του Ματ Ριβς, καθώς και η γαλλική κωμωδία «Βρε Καλώς Τους!» του Φιλίπ Ντε Σοβερόν.

«Το Μπαρ» (El Bar – 2017) του Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια (Ισπανία, Αργεντινή)

image

Ads

Ένα μπαρ, ένα συνηθισμένο μεσημέρι. Θαμώνες κάθονται μαζί με περαστικούς και μοιράζονται τηγανητά γλυκά και σάντουιτς με ψητό ζαμπόν και τυρί. Η ζωή κυλάει κανονικά μέχρι που ένας πελάτης βγαίνει από το μπαρ και πυροβολείται μέσα στη μέση της έρημης πλατείας. Όλοι μέσα στο μπαρ κοιτάνε αποσβολωμένοι, μέχρι που ένας αποφασίζει να βγει έξω να δει τι γίνεται, για να καταλήξει και αυτός με μία σφαίρα. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί κανείς δεν τολμά να βγει να βοηθήσει τους δύο άντρες: ίσως να υπάρχει ένας τρελός που πυροβολεί από κάποια οροφή. Η πλατεία παραμένει επικίνδυνα άδεια και τα τηλέφωνα δεν έχουν σήμα. Μέσα στον πανικό, παρατηρούν ότι κάποιος μετακίνησε τα πτώματα. Και τότε η φαντασία τους οργιάζει για να καταλήξουν σε μία ιδέα: Και αν ο κίνδυνος βρίσκεται μέσα στο μπαρ; Και αν οι πυροβολισμοί τελικά είναι για να τον κρατήσουν μέσα και να μην κινδυνέψουν αυτοί που είναι έξω;

Εμπνευσμένος από τον Κάρπεντερ και την ταινία «Ο σταθμός 13 δέχεται επίθεση» αλλά και το αριστούργημα του Λουίς Μπουνιουέλ, «Εξολοθρευτής Άγγελος», ο Ντε λα Ιγκλέσια παραδίδει ένα κλειστοφοβικό και ξέφρενο θρίλερ με μία έντονη δόση μαύρου χιούμορ, χαρακτηριστικό του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη. Με τους Μπλάνκα Σουάρες («Δέρμα που Κατοικώ»), Μάριο Κασας και Τερέλε Πάβεζ (La Mula, I want you).

«Ο Κύκλος» (The Circle – 2017) του Τζέιμς Πόνσολντ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Η.Π.Α.)

image

Όταν η Μέι προσλαμβάνεται στην μεγαλύτερη και πιο ισχυρή εταιρία Τεχνολογίας και Social Media στον κόσμο, θεωρεί ότι αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής της. Καθώς ανέρχεται στην ιεραρχία, ενθαρρύνεται από τον Ιδρυτή της εταιρίας Ίμον να συμμετέχει σε ένα επαναστατικό πείραμα που ξεπερνάει τα όρια της ιδιωτικότητας, της ηθικής και τελικά κάθε προσωπικής ελευθερίας. Η συμμετοχή της στο πείραμα και κάθε απόφαση που λαμβάνει επηρεάζει το μέλλον και τις ζωές των φίλων της, της οικογένειας της αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Πρωταγωνιστούν: Έμα Γουότσον, Τομ Χανκς, Τζον Μποτέγκα, Μπιλ Πάξτον. Ένα σύγχρονο, δραματικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, με αξιόλογο καστ, το οποίο διαδραματίζεται στο – όχι και τόσο – μακρινό μέλλον. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο best seller του Dave Eggers που κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

«Ο Πλανήτης Των Πιθήκων: Η Σύγκρουση» (War for the Planet of the Apes – 2017) του Ματ Ριβς (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία «Ο Πλανήτης Των Πιθήκων: Η Σύγκρουση», αποτελεί το τρίτο κεφάλαιο της εμπορικά επιτυχημένης blockbuster σειράς. Ο Σίζαρ και οι πίθηκοι μπλέκονται σε μία φονική μάχη, μ’ έναν στρατό ανθρώπων υπό την ηγεσία ενός αδίστακτου συνταγματάρχη. Μετά τις ανυπολόγιστες απώλειες των πιθήκων, ο Σίζαρ παλεύει με τα πιο σκοτεινά του ένστικτα και ξεκινά μία προσωπική αναζήτηση ώστε να εκδικηθεί για το είδος του. Όταν το ταξίδι του τους φέρει αντιμέτωπους πρόσωπο με πρόσωπο, ο Σίζαρ και ο συνταγματάρχης θα αναμετρηθούν σε μία επική μάχη που θα κρίνει τη μοίρα των δύο ειδών, αλλά και το μέλλον του πλανήτη.

Ο Άντι Σέρκις είναι ο μεγαλοπρεπής Σίζαρ, συνεπικουρούμενος από τα τελευταίας τεχνολογίας ειδικά εφέ της Weta Digital. Πλάι του, θα βρεθούν και πάλι οι Καρίν Κονοβάλ (Μορίς), Τέρι Νόταρι (Ρόκετ), Τζούντι Γκριρ (Κορνήλια) και Τόμπι Κέμπελ (Κόμπα). Πέρα από τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε και όμως, υπάρχουν και νέοι που έρχονται για να μας εντυπωσιάσουν. Ο δύο φορές προτεινόμενος για Όσκαρ, Γούντι Χάρελσον στον ρόλο του Συνταγματάρχη, ο Στιβ Ζαν στον ρόλο ενός μοναχικού πιθήκου που φέρνει το χιούμορ και τη ζεστασιά στην καρδιά των πιθήκων στην πιο σκοτεινή τους στιγμή και η Αμάια Μίλερ ως Νόβα, ένα παιδί που θα αποτελέσει απροσδόκητο σύνδεσμο μεταξύ πιθήκων και ανθρώπων, θα δώσουν νέα πνοή στο τρίτο κεφάλαιο της ταινίας.

Πέρα από τους πρωταγωνιστές, όμως, η κινηματογράφηση της ταινίας σε φιλμ 65 χιλιοστών προσδίδει διαστάσεις εποποιίας, όπως και το soundtrack από τον βραβευμένο με Όσκαρ, Μάικλ Τζιακίνο. Ο Ματ Ριβς δεν περιορίζεται στα ειδικά εφέ και στην έκρηξη της αδρεναλίνης, αλλά με οδηγό ένα καλό σενάριο, δίνει χώρο στους ήρωες τους να αναπτυχθούν, σε μία ταινία γεμάτη συμβολισμούς, όπου κυριαρχεί η ερμηνεία του εξαιρετικού Άντι Σέρκις, ενώ και ο Γούντι Χάρελσον, έχει μία αξιοπρεπής παρουσία.

«Βρε Καλώς Τους!» (A Bras Ouverts – 2017) του Φιλίπ Ντε Σοβερόν  (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ο Jean-Pierre Fougerolle, λαμπρός εκπρόσωπος της αριστεράς «με δεξιά τσέπη», δεσμεύεται δημοσίως ότι θα φιλοξενούσε πρόθυμα στο σπίτι του πρόσφυγες. Όταν όμως μια οικογένεια Ρομά έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι του, τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη τροπή. Πρωταγωνιστούν: Κριστιάν Κλαβιέ, Άρι Αμπιτάν, Έλσα Ζίλμπερσταϊν. Από τους δημιουργούς της ταινίας «Θεέ μου τι σου κάναμε;», η ταινία λήξης του 18oυ Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.