Για μία εβδομάδα, από την Πέμπτη 23 μέχρι και την Τετάρτη 29 Μαρτίου, το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μας κράτησε όμορφη κινηματογραφική συντροφιά μέσα από επιλεγμένες ταινίες. Η αυλαία της διοργάνωσης πέφτει με την απονομή των βραβείων και την προβολή της νέας ταινίας του Φιλίπ ντε Σοβερόν, «Βρε, Καλώς Τους!» (À Bras Ouverts – 2017), με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή Γάλλο ηθοποιό, Κριστιάν Κλαβιέ.

Ads

18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

image

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 18 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό και κατοχύρωσε επάξια τη θέση του. Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μία από της σημαντικότερες διοργανώσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά και διανομή των ταινιών γαλλόφωνης παραγωγής, στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Ads

Επτά ημέρες, δύο πόλεις, τέσσερις αίθουσες και σαράντα τέσσερα φιλμ, απαρτίζουν το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, το οποίο επέστρεψε συνεπές στο σινεφίλ ραντεβού του με το κοινό. Για πρώτη φορά φέτος διεξήχθη τις ίδιες ημερομηνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για μία εβδομάδα παράλληλης προβολής ταινιών στην μεγάλη οθόνη και στις Αίθουσες:

  • Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Auditorium Theo Angelopoulos)
  • Δαναός
  • Άστορ
  • Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη)

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Τυνησίας, στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε, από την Πέμπτη 23 μέχρι και την Τετάρτη 29 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
10 προτάσεις για το 18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Tvxs.gr και φέτος έδωσε το παρών σ’ ένα ιδιαίτερα αξιόλογο φεστιβάλ, μεταφέροντας αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.

Κριτική Επιτροπή και Βραβεία

image

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτοί υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Η κριτική επιτροπή του 18oυ Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, απαρτίζεται από τους:

  • Julie Gavras (Πρόεδρος)
  • Δήμητρα Γαλάνη
  • Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
  • Πέτρος Μάρκαρης
  • Κατερίνα Μισιχρόνη

Ταινία Λήξης

image

Βρε, Καλώς Τους! / À Bras Ouverts
Σκηνοθεσία: Φιλίπ ντε Σοβερόν / Philippe de Chauveron
Σενάριο: Guy Laurent, Marc de Chauveron
Ηθοποιοί: Christian Clavier, Ary Abittan, Elsa Zylberstein
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Βέλγιο
Έτος Παραγωγής:2016
Διάρκεια: 104 λεπτά
Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 19:30 στον Κινηματογράφο Δαναός 1
(είσοδος μόνο με προσκλήσεις)

image

Κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ο Jean-Pierre Fougerolle, λαμπρός εκπρόσωπος της αριστεράς «με δεξιά τσέπη», δεσμεύεται δημοσίως ότι θα φιλοξενούσε πρόθυμα στο σπίτι του πρόσφυγες. Όταν όμως μια οικογένεια Ρομά έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι του, τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη τροπή.

image

Η ταινίες θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Seven Films.

Φιλίπ ντε Σοβερόν / Philippe de Chauveron

Απόφοιτος της γαλλικής Ανωτάτης Σχολής Κινηματογραφικών Σπουδών (ESEC), o Φιλίπ ντε Σοβερόν ξεκίνησε την κινηματογραφική του πορεία ως σεναριογράφος για ταινίες όπως «Truffes», «Dans la cour des grands» και «Bingo».

Ως σκηνοθέτης, έγινε γνωστός με τις ταινίες του «Les parasites», «L’amour aux trousses» και το «L’élève Ducobu» που αποτελεί την κινηματογραφική απόδοση της ομώνυμης γνωστής σειράς κόμικς των Godi και Zidrou.

Το 2014, ο Σοβερόν γυρίζει την κωμωδία «Qu’est ce qu’on a fait au bon dieu?» (Θεέ μου, τι σου κάναμε), η οποία γνωρίζει τεράστια επιτυχία στην Γαλλία, αλλά και το εξωτερικό. Ακολουθεί, το 2016, η ταινία «Débarquement immédiat», και αμέσως μετά η καινούργια του δημιουργία, «Βρε, καλώς τους!».