Αυτή την εβδομάδα κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες μόλις τρεις ταινίες, με το «Σώμα με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ να ξεχωρίζει σαφώς από ένα παιδικό 3D αλλά και το ελληνικό μπλοκμπάστερ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Εν γένει, πρόκειται για μια πολύ μέτρια εβδομάδα. Του Νέστορα Πουλάκου
 

Ads

Το ενδιαφέρον των σινεφίλ στρέφεται αφενός στην Πελοπόννησο, όπου από την 1η Δεκεμβρίου διεξάγονται παράλληλα το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους Ολυμπίας και το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου (στο Λουτράκι και την Κόρινθο).
 
Παράλληλα, στην Αθήνα διεξάγονται όχι ένα ούτε δυο αλλά συνολικά… τέσσερα κινηματογραφικά αφιερώματα και φεστιβάλ ταινιών από όλο τον κόσμο.
 
Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
 
Ταινία της εβδομάδας είναι το ερωτικό και κοινωνικό δράμα «Σώμα με Σώμα» ****** (6/10) του Ζακ Οντιάρ («Προφήτης»), που τράβηξε το ενδιαφέρον στο περσινό Φεστιβάλ Καννών και πολυσυζητήθηκε (μπορείτε να διαβάσετε και την ανταπόκριση του απεσταλμένου μας Ι. Γωγάκη).

 

Κατά τη μετάβαση του από την τηλεόραση στον κινηματογράφου, ο απόλυτος tv σταρ των ‘00s Χριστόφορος Παπακαλιάτης κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με το δραματικό «Αν…» **** (4/10).

Ads

 

«Οι Πέντε Θρύλοι» **** (4/10) είναι το νέο animation – επίτευγμα της Dreamworks, και προσφέρεται σε 3D και μεταγλωττισμένο στα ελληνικά για το παιδικό κοινό της χώρας μας.

 

Κινηματογραφικές εκδηλώσεις
 
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου
 
Ξεκινάει η Εβδομάδα Ιαπωνικού Κινηματογράφου στον Capitol Ζέφυρο (Ιουλιανού & 3ης Σεπτεμβρίου, Αθήνα). Ολοκληρώνεται την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου.
 
Προβολή της ταινίας «L – Εγώ Είμαι» του Μπάμπη Μακρίδη, στις 20.15, στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο στην Ηλιούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 4Α & Μαρίνου Αντύπα), παρουσία του σκηνοθέτη. Είσοδος δωρεάν.
 
Ξεκινάει το Φεστιβάλ Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό στον κινηματογράφο Τιτάνια Cinemax, στην Ομόνοια. Ολοκληρώνεται την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
 
Συνεχίζονται οι προβολές σπάνιων ταινιών του βωβού κινηματογράφου, με αντίτιμο εισιτηρίου την όποια συνεισφορά του θεατή, στον Πολιτιστικό Χώρο Κέλυφος (Αμφικτύωνος 17, Θησείο, στάση ΗΣΑΠ Θησείο), στις 21.00. Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 210 3410820.
 
Προβολή της ταινίας «The Interrupters» του Στιβ Τζέιμς, στις 21.00 στο Exile Room (Αθηνάς 4, 3ος όροφος).
 
Ολοκληρώνεται το κινηματογραφικό διήμερο – εγκαίνια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
 
Ξεκινάει το Αφιέρωμα «Γαλλικό Χρώμα – 1» στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου. Είσοδος στα 4 ευρώ.
 
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου
 
Ξεκινάει το 3ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου στο Exile Room (Αθηνάς 4, 3ος όροφος). Ολοκληρώνεται την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου. Οι προβολές θα έχουν μόνο αγγλικούς υπότιτλους και ξεκινούν στις 17:00. Η είσοδος είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.
 
Ξεκινάει το 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφος και Πραγματικότητα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ολοκληρώνεται την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι στα 3 ευρώ.
 
Προβολή της ταινίας «Η Αιχμάλωτος της Ερήμου» του Τζον Φορντ, στις 21.00, με δωρεάν είσοδο και ελληνικούς υπότιτλους, στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55).
 
Συνεχίζονται οι προβολές ταινιών στον χώρο Κόντρα (Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών). Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 210 8675243.
 
Προβολή της ταινίας «Staff Benda Bilili!» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Είσοδος στα 8 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του χώρου.
 
TV Πρόταση: «Εξομολογήσεις ενός οικονομικού δολοφόνου», ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου. Η ιστορία του Τζον Πέρκινς, στελέχους της μυστικής ομάδας των “οικονομικών δολοφόνων”, που χρησιμοποιούν δάνεια της Διεθνούς Τράπεζας, δωροδοκίες και εκβιασμούς προέδρων του Τρίτου Κόσμου, πραξικοπήματα και πολιτικές δολοφονίες για να δημιουργήσουν την παγκόσμια αμερικανική αυτοκρατορία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βασισμένο σε σπάνιο υλικό προπαγάνδας, φιλμ νουάρ αναπαραστάσεις, καθώς και τρεις αποκλειστικές, μαγνητοσκοπημένες εξομολογήσεις του Τζον Πέρκινς, το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στους μυστικούς μηχανισμούς της σύγχρονης αμερικανικής αυτοκρατορίας, τις ρίζες της ισλαμικής τρομοκρατίας, και τους λόγους που το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, μέσα από την προσωπική Οδύσσεια ενός ανθρώπου που παλεύει με τις ενοχές του και το φόβο να πει την αλήθεια… Η ταινία δίνει την οριστική απάντηση στο ερώτημα του προέδρου Μπους: «γιατί μας μισούν;». (ΕΤ1, 00.20)
 
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου
 
Ξεκινάει το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους Ολυμπίας / 12η Διεθνής Συνάντηση Camera Zizanio στον Πύργο Ηλείας. Ολοκληρώνεται το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.
 
Ξεκινάει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου στο Λουτράκι και την Κόρινθο. Ολοκληρώνεται την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.
 
Προβολές των ταινιών «Η Άκρη του Ουρανού» του Φατίχ Ακίν, στις 19.00, με δωρεάν είσοδο και ελληνικούς υπότιτλους, και «Ninja Scroll» του Γιοσιάκι Καβαγίρι, στις 23.00, με δωρεάν είσοδο και αγγλικούς υπότιτλους, στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55).
 
Προβολές επιλεγμένων ταινιών από το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης, στις 20.00. Είσοδος ελεύθερη. Στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης (Αγ. Βαρβάρας 25). Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 210 6140612 ή ανατρέξτε εδώ.
 
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου
 
Προβολή της ταινίας «Οι Πορνογράφοι» του Σοχέι Ιμαμούρα, στις 20.30, με δωρεάν είσοδο και αγγλικούς υπότιτλους, στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55).
 
Προβολές επιλεγμένων ταινιών από το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης, στις 20.00. Είσοδος ελεύθερη. Στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης (Αγ. Βαρβάρας 25). Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 210 6140612 ή ανατρέξτε εδώ.
 
Προβολή της ταινίας «Εγώ είμαι ένας άλλος» του Γιώργου Ζέρβα. Ακολουθεί συζήτηση με μέλη της κοινότητας 18 ΑΝΩ. Είσοδος ελεύθερη. Στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (Λόντου 6, Εξάρχεια).
 
Πηγή: sevenart.gr