Η Βρετανική ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλίο Μπάρναρντ, είναι μία συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης δύο ανήλικων παιδιών που πουλώντας παλιοσίδερα προσπαθούν να επιζήσουν. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το φιλμ τον Νοέμβριο στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όντας μία από τρεις ταινίες – φιναλίστ, που διεκδικούσαν το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο LUX. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Νο2 – «Ο Εγωιστής Γίγαντας» (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ

image
 
Όπως και το φιλμ «Ραγισμένα Όνειρα» (The Broken Circle Breakdown) που συναντήσαμε στο Νο3 με τις αγαπημένες ταινίες του 2013, έτσι και «Ο Εγωιστής Γίγαντας» (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ, είναι δύο δημιουργίες που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στην κατηγορία Ευρωπαϊκό Βραβείο LUX.
 
Ωστόσο το φιλμ «Ο Εγωιστής Γίγαντας», έστω κι αν τη διανομή της ταινίας έχει αναλάβει η Strada Films, είναι η μόνη από τις δέκα ταινίες που μας μεταμορφώνεται στις αγαπημένες κινηματογραφικές στιγμές του 2013, που ακόμα δεν έχει προβληθεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες.

image
 
«Ο Εγωιστής Γίγαντας» είναι μια σύγχρονη ιστορία με ήρωες τον 13 χρονών Άρμπορ και τον καλύτερο του φίλο Σουίφτι. Όταν τους αποβάλλουν από το σχολείο και ζώντας σαν ξένοι στην ίδια τους την γειτονιά, τα δύο αγόρια γνωρίζουν το Κίτεν, έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Στην προσπάθεια τους να βγάλουν κάποια χρήματα, αλλά και να βρουν έναν σκοπό στη ζωή τους, ξεκινούν να δουλεύουν για εκείνον συλλέγοντας μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια, χρησιμοποιώντας ένα άλογο κι ένα κάρο.

image
 
Ο Σουίφτι έχει φυσικό ταλέντο με τα άλογα, ενώ ο Άρμπορ προσπαθεί να μιμηθεί τον Κίτεν – με σκοπό να τον εντυπωσιάσει και να κερδίσει περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, o Κίτεν φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερη αδυναμία στον Σουίφτι, αφήνοντας τον Άρμπορ στο περιθώριο. Η φιλία των δύο αγοριών δοκιμάζεται, καθώς ο Άρμπορ γίνεται ολοένα και πιο άπληστος. Η ένταση κορυφώνεται οδηγώντας σε ένα τραγικό γεγονός, το οποίο θα τους μεταμορφώσει.
 
Συγκλονιστική η ταινία της Κλίο Μπάρναρντ, που αν και στην αρχή διακατέχεται από έντονο βρετανικό χιούμορ, γρήγορα μεταμορφώνεται σε ένα δυνατό δράμα επιβίωσης. Πολύ καλοί στους ρόλους τους οι δύο πιτσιρικάδες Conner Chapman (Άρμπορ) και Shaun Thomas (Σουίφτι), με τον πρώτο να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και την ψυχή της ταινίας. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Βρετανίδας Κλίο Μπάρναρντ είναι μια ελεύθερη διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Όσκαρ Γουάιλντ και διαδραματίζεται σε ένα φτωχό αγγλικό προάστιο του Μπράντφορντ.

image
 
Η Κλίο Μπάρναρντ, την περίοδο αυτή μεταφέρει στον κινηματογράφο το μπεστ σέλερ της Ρόουζ Τρεμέιν “Trespass”. «Ο Εγωιστής Γίγαντας» αποτελεί μόλις τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της. Το φιλμ έκανε πρεμιέρα το 2013 στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» τον Μάιο στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών. Εκεί κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας (Europa Cinema Label). Το ντοκιμαντέρ “The Arbor”, η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία με θέμα την Άντρια Ντάνμπαρ, θεατρική συγγραφέα από το Μπράντφορντ, συγκέντρωσε καλές κριτικές μετά τη διανομή της στις αίθουσες το 2010.
 
Παράλληλα όπως προαναφέραμε η ταινία «Ο Εγωιστής Γίγαντας», αποτέλεσε και μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού Βραβείου LUX. Οι άλλες δύο υπέροχες δημιουργίες που διαγωνίστηκαν για το Βραβείο LUX ήταν: το «Μέλι» (Honey) της Βαλέρια Γκολίνο (Ιταλία) και το «Ραγισμένα Όνειρα» (The Broken Circle Breakdown) του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν από το Βέλγιο.

image
 
Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μία πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της. Μέσα από το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων.

image
 
Φέτος και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και τις τρεις αξιόλογες υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX. Κι αυτό διότι εντάχθηκαν στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο πλαίσιο του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

image
 
Το «Ραγισμένα Όνειρα» του Φλαμανδού σκηνοθέτη Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν, ήταν ο φετινός νικητής της διοργάνωσης. Ενώ για την ιστορία να πούμε ότι το «Μέλι» (Honey) της Βαλέρια Γκολίνο (Ιταλία) κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ενώ ο “Ο Εγωιστής Γίγαντας” (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ (Clio Barnard – Μεγ. Βρετανία) την τρίτη. Οι τρεις ταινίες – φιναλίστ του Βραβείου LUX αποκτούν αυτομάτως τη δυνατότητα δημιουργίας υποτίτλων για τις ταινίες τους σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σειρά από προβολές στις συγκεκριμένες χώρες.


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Μ.Βρετανία | Διάρκεια: 91 λεπτά | Σκηνοθεσία: Clio Barnard | Σενάριο: Clio Barnard | Παίζουν: Conner Chapman, Shaun Thomas, Sean Gilder