Τρία χρόνια μετά την ταινία του «Stoker» (2013), κι ενώ μας έχει ήδη χαρίσει μία από τις σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα («Oldboy» – 2004), ο Παρκ Τσαν-Γουκ, επιστρέφει δριμύτερος. Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το φιλμ «Η Υπηρέτρια» (The Handmaiden / Ah-ga-ssi – 2016) του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη, θα πραγματοποιήσει την ελληνική της πρεμιέρα στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πριν την επίσημη κυκλοφορία της ταινίας στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.

Ads

Η Υπηρέτρια / The Handmaiden / Ah-ga-ssi
Σκηνοθεσία: Παρκ Τσαν-Γουκ

Σενάριο: Παρκ Τσαν-Γουκ, Seo-Kyung Chung, based on the novel by Sarah Waters
Πρωταγωνιστούν: Γιουνγκ- Γου Χα, Μιν-Χι Κιμ, Γιν-Γουνγκ Τζο, Τάε Ρι Κιμ
Χώρα: Νότια Κορέα
Διάρκεια: 144 λεπτά
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 21:30 στον Δαναό 1

image

Μια Γιαπωνέζα κληρονόμος προσλαμβάνει μια νεαρή κλέφτρα ως προσωπική της βοηθό. Η τελευταία έχει στόχο να την γοητεύσει και να την εκμεταλλευτεί. Μόνο που το σχέδιό της δεν πηγαίνει κατ’ ευχήν εξαιτίας των συναισθημάτων της, καθώς ανάμεσα στις δύο γυναίκες θα δημιουργηθεί μία αμοιβαία ερωτική έλξη…

Ads

Πρόκειται για μια κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος «Fingersmith» της Σάρα Γουότερς, η οποία όμως τοποθετείται στην Κορέα της δεκαετίας του 1930. Αυτή είναι η νέα ταινία του ιδιοφυούς Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη, Παρκ Τσαν-Γουκ, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει κινηματογραφικά αριστουργήματα, όπως το «Oldboy» του 2003.

image

Ένα σαγηνευτικό ερωτικό θρίλερ που έρχεται από το φετινό Φεστιβάλ Καννών, έχοντας αποσπάσει το Βραβείο Vulcain Prize for the Technical Artist. Ένα ρομάντζο εποχής με αρκετό ερωτισμό, χιούμορ, αλλά και τρόμο.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, γυναικεία απελευθέρωση από τα δεσμά της πατριαρχίας, αναπάντεχα αποτελέσματα και δυνατές πρωταγωνίστριες με «τη μία να έχει σκοτεινό παρελθόν και την άλλη απελπιστικό παρόν, αλλά και τις δύο να εκπέμπουν αέρα ατομικότητας και σαγήνης».

image

Το φιλμ θα πραγματοποιήσει την ελληνική του πρεμιέρα στο πλαίσιο του στο 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας ΑΜΑ Films.

Παρκ Τσαν-Γουκ / Chan-wook Park

image

Ο Παρκ Τσαν-Γουκ είναι ένας εκπληκτικά δημιουργικός σκηνοθέτης παγκοσμίως αναγνωρισμένος. Με συμμετοχές στα πιο σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη, και με ταινίες στο βιογραφικό του, όπως: «Oldboy», «Sympathy for lady Vengeance», «I’m cyborg, but that’s ok», «Stoker» κ.α.

Ο καταξιωμένος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης, είναι ένας καλλιτέχνης που εκθέτει τη δημιουργικότητα των κορεατικών ταινιών στον κόσμο. Με τις σκανδαλώδης, μοναδικές ιστορίες του και τις αισθησιακές εικόνες του, κέρδισε δικαίως την αναγνώριση από κοινό και κριτικούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

image

Με το δίλημμα της αμαρτίας και της λύτρωσης και την εξαιρετικά βίαιη θεματολογία του, προσπαθεί να διερευνήσει το ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξης και προκαλεί ένα έντονο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τόσο για τον κορεατικό, όσο και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ένας δημιουργός που κάθε νέο σχέδιο του αναμένεται πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Παρκ Τσαν-Γουκ επέστρεψε με το φιλμ «Η Υπηρέτρια» (The Handmaiden / Ah-ga-ssi – 2016), μία ταινία που εισάγει τους θεατές, στο μοναδικό κινηματογραφικό του σύμπαν.

image

«Οι πράξεις και οι λέξεις των ηθοποιών έχουν τη δική τους λογική και λόγο ύπαρξης. Είναι σαν να είσαι σχιζοφρενής: οι πράξεις σου έχουν μία συγκεκριμένη λογική, μέσα στον κόσμο που βρίσκεσαι. Το μυαλό συγκεντρώνεται σε μία λογική που είναι καθαρή μόνο στο δικό σου κόσμο. Από τη στιγμή, όμως, που η πραγματικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να οριστεί και να καθιερωθεί, οι πράξεις των σχιζοφρενών προβάλλουν στα μάτια των “φυσιολογικών” ως παθολογικές, ανώμαλες. Έτσι, κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι είναι ποντίκι και οι πράξεις του υπαγορεύονται από αυτή τη σκέψη. […] Τώρα, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθώ να απομακρυνθώ από το ρεαλισμό, δε θέλω να κάνω πράγματα όπως μου έρχονται στο μυαλό, και δεν πιστεύω ότι μου ταιριάζει.» – Παρκ Τσαν-Γουκ

22ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, οι ταινίες που προβάλλονται έχουν ένα κοινό περίπου 50.000 κινηματογραφόφιλων, οι οποίοι θέλουν να ενημερώνονται για όλες τις τάσεις του παγκόσμιου σινεμά και να βλέπουν πρώτοι τις μεγάλες ταινίες που πρόκειται να γίνουν επιτυχίες τους επόμενους μήνες. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει στο ελληνικό κοινό την δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον ανεξάρτητο αμερικανικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το «Μουσική και Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Διαβάστε επίσης:
Οι Νύχτες Πρεμιέρας τιμούν το έργο του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Η νέα ταινία του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν: «The Neon Demon»
Οι 20 ταινίες που ξεχωρίζουν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.