Το 1972, ο Γούντι Άλεν παρουσιάζει την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του: «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ». Πρόκειται για μία σπονδυλωτή κωμωδία, στην οποία εμφανίζονται μία πλειάδα γνωστών ηθοποιών, από τον Τζιν Γουάιλντερ και τον Μπαρτ Ρέινολντς, μέχρι τον Τίτο Βανδή. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση. 

Ads

Εφτά χιουμοριστικά και άκρως σουρεαλιστικά επεισόδια, συνθέτουν αυτή την σπονδυλωτή ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γούντι Άλεν, αντλώντας την έµπνευσή του από το οµότιτλο βιβλίο του σεξολόγου Δρ. Ντέιβιντ Ρούµπεν.

Η ταινία δεν λειτουργεί µόνο ως παρωδία των εγχειριδίων για το σεξ αλλά είναι και µία ευφυής σάτιρα των σεξουαλικών ηθών, καυτηριάζοντας συχνά πυκνά τα ταμπού και τις προκαταλήψεις, μέσα από τα ερωτήµατα στα οποία επιχειρούν να απαντήσουν οι ήρωες των µικρών ιστοριών.

image

Ads

Το φιλμ «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ / Everything You Always Wanted to Know About Sex», είναι μία ιδιοφυής παρωδία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κοινωνικών αξιών. Είναι στην πραγματικότητα λιγότερο μια ταινία για το σεξ απ’ ότι μια διακωμώδηση όλων αυτών που έχουν ισχύουν ή νομίζουμε ότι ισχύουν, σχετικά με το σεξ.

Η ταινία του Γούντι Άλεν – στην οποία συμμετέχει ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής – δεν αρκείται μόνο στο να σατιρίζει το σεξ, αλλά πειραματίζεται με μια πληθώρα νέων κινηματογραφικών τρόπων. Οι εφτά αξέχαστες ιστοριούλες του Άλεν δημιουργούν ένα καλειδοσκόπιο μιας εμπνευσμένης κωμωδίας.

image

Με εξαιρετικό επιτελείο θρυλικών κωμικών, η ταινία αναδεικνύει το οξύ κωμικό πνεύμα του Άλεν και το ταλέντο του στο slapstick χιούμορ. Αφήνοντας εντελώς ελεύθερη την αχαλίνωτη φαντασία του, έχοντας υπ’ όψιν του τα πιο παράλογα κουσούρια της κοινωνίας ο Άλεν στοχεύει στην έρευνα της λαϊκής κουλτούρας για το σεξ, στηλιτεύοντας την άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς για το σεξ, είναι να διαβάσει ένα βιβλίο.

Ας θυμηθούμε πιο αναλυτικά, μερικά από τα επτά επεισόδια που συνθέτουν την ταινία του Γούντι Άλεν:

Γυναίκες στα πρόθυρα οργασμού

Πρόκειται για μία από τις προσωπικές του αγαπημένες, αυτή η άσεμνη ιστορία του Άλεν, για μια γυναίκα που ευχαριστιέται το σεξ μόνο σε «ιν» μέρη και πολυτελή εστιατόρια, είναι μια ξεκαρδιστική καρικατούρα του Ιταλικού «αγχωτικού» Κινηματογράφου. Συμπληρωμένη με υπότιτλους και βάρβαρα Ιταλικά, αυτή η ιστορία διακωμωδεί ολόκληρη την πλοκή του Καζανόβα 70, του Μονιτσέλι, καθώς επίσης και το σκηνοθετικό ύφος του Μπερτολούτσι και του Αντονιόνι.

Αυτός ο εξωφρενικός μύθος για την ψυχρότητα καταστράφηκε πριν καλά καλά γυριστεί. Ενώ σχεδίαζε να τον αντικαταστήσει με μια παρωδία αυνανισμού, ο Άλεν πείστηκε απ’ την Λουίζ Λάσερ να το ξανασκεφτεί. « Νομίζω ότι είναι τέλειο, θα είναι πολύ πιο αστείο και καλαίσθητο από μια παρωδιούλα για τον αυνανισμό.» Καθώς συζητούσαν, η αρχική ιδέα του Άλεν – Σικελοί χωρικοί σ’ ένα μικρό χωριό – παραχώρησε τη θέση της στην ιδέα της Λάσερ για τις σύγχρονες ιταλικές ταινίες. Ο Άλεν σκέφτηκε αυτή τη συμβουλή. «Είναι τέλειο, είναι η απόλυτη σάτιρα του Μπερτολούτσι.»

image

Τηλεοπτική Διαστροφή

Με πρωταγωνιστές πραγματικά τηλεοπτικά πρόσωπα: Πάμελα Μάσον, Ρέτζις Φίλμπιν, Ρόμπερτ Κ. Λούις, αυτός ο υπερβολικός κι αστείος διάλογος έχει ως συντονιστή τον Τζακ Μπάρι, τον παρουσιαστή της εκπομπής «What’s my Line». Με ύφος μπλαζέ και σοβαροφανή τόνο, η σκηνή αναπαριστά την παραγωγή ενός σόου χαμηλού προϋπολογισμού. Ο Άλεν φροντίζει ακόμα και να διακωμωδήσει τις διαφημίσεις. Σε μια εκπληκτική διασκευή μιας δημοφιλούς διαφήμισης της δεκαετίας του ’50 για τονωτικό μαλλιών, ο πνευματώδης σκηνοθέτης αποκαλύπτει ότι ο λόγος που οι δύο άντρες ενδιαφέρονται τόσο για την εμφάνισή τους, είναι ότι ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλον.

Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε

Ειρωνικά, η πλοκή της συγκεκριμένης ιστορίας δεν είναι δάνειο από το βιβλίο του Δρ. Reuben, αλλά αποτελεί ένα ερώτημα πάνω στο βιβλίο: μπορούν τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για τον αισθησιασμό να είναι ακριβή; Ο Άλεν απαντά δυνατά και καθαρά με μια εξωφρενική παρωδία των ταινιών τρόμου της δεκαετίας του 1950, που αποκαλύπτει τις τρομακτικές ακρότητες της επιστήμης, που θα μετρήσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σεξ, απογυμνώνοντάς το από όλο του το μυστήριο. Και το αστείο αυτό βρήκε θαυμαστές ακόμα κι ανάμεσα στους γιατρούς του Κίνσεϊ: «Νομίζω ότι μάθαμε περισσότερα απ’ την ταινία του Γούντι Άλεν.», δήλωνε ένας ερευνητής του σεξ, «απ’ ότι απ’ το βιβλίο του Ρούµπεν.»

Ηλεκτρονικός έλεγχος

Περισσότερο απ’ όλα τα σκετσάκια, η τελευταία ιστορία είναι παρμένη απ’ το βιβλίο του Ρούµπεν. Διακωμωδώντας την άποψη του γιατρού για τον ανδρικό οργασμό, ως μια υψηλής τεχνολογίας «εκτόξευση πυραύλου» (που διανθίζεται με φράσεις όπως: Κεντρικός έλεγχος, αποτυχία συστήματος ασφαλείας), ο Άλεν παρουσίασε μια ολόκληρη σκηνή πιλοτηρίου σε στιλ NASA. Ο Άλεν ανεβάζει το μηχανολογικό του ανάλογο σε νέα ύψη, με την παρωδία κλασσικών ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπως το «Μετρόπολις» και «Το Φανταστικό Ταξίδι» του Χένεσι, και την υπέροχη διασκευή της σκηνής της απογείωσης, στην «Οδύσσεια του Διαστήματος: 2001», του Κιούμπρικ.

Μπορεί το φιλμ «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ / Everything You Always Wanted to Know About Sex», να είναι η πιο αδύναμη από τις κωμωδίες της πρώτης περιόδου του Γούντι Άλεν, έχει όμως αρκετό χιούμορ και είναι εξαιρετικά εύστοχη στην σάτιρα της. Αξίζει και μονάχα για το σουρεαλιστικό επεισόδιο με τον έρωτα του Τζιν Γουάιλντερ με ένα πρόβατο που του φέρνει ο Τίτος Βανδής και για το σαρκαστικό ύφος της σκηνής. Άνισο ανάμεσα στις ιστορίες, λιγότερο χαρακτηριστικό του σκηνοθέτη, αλλά όταν ο Γούντι Άλεν θέλει να μας κάνει να γελάσουμε, τα καταφέρνει σχεδόν πάντα.

Διαβάστε Επίσης:

image

Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ / Everything You Always Wanted to Know About Sex
Σκηνοθεσία: Γούντι Αλεν
Σενάριο: Γούντι Αλεν, Δρ. Ντέιβιντ Ρούµπεν
Πρωταγωνιστούν: Γούντι Αλεν, Τζον Κάρανταϊν, Λου Τζάκομπι, Αντονι Κουέιλ, Λιν Ρεντγκρέιβ, Τζιν Γουάιλντερ, Μπαρτ Ρέινολντς, Τίτος Βανδής
Φωτογραφία: Ντέιβιντ Μ. Γουόλς
Μοντάζ: Ερικ Αλμπερτσον
Μουσική: Μάντελ Λόου
Έτος Παραγωγής: 1972
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 87 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Δευτέρα 11 Μαΐου στις 23:00 στην ΕΡΤ2