Το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» (The Grand Budapest Hotel) είναι η νέα ταινία του Γουές Άντερσον. Το φιλμ που πραγματοποιήστε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου, μπορεί να μην είναι η καλύτερη ταινία του πολυπράγμων σκηνοθέτη, ωστόσο καταφέρνει να ταξιδέψει τον θεατή σε μία άλλη εποχή, με έξυπνο χιούμορ και μία πολύ καλή ερμηνεία από τον Ραλφ Φάινς. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες του Γκούσταβ Χ (Ραλφ Φάινς), ενός θρυλικού θυρωρού σε ένα διάσημο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια ιστορικών γεγονότων και πολέμων. Δίπλα του ο Ζίρο Μουσταφά (Tony Revolori), ο νεαρός που δουλεύει στο λόμπι, ο οποίος γίνεται ο πιο πιστός του φίλος.

image
 
Το σενάριο του φιλμ περιλαμβάνει την κλοπή και την ανάκτηση ενός ανεκτίμητου πίνακα της Αναγέννησης και τη μάχη για μια τεράστια οικογενειακή περιουσία. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή που στο παρασκήνιο διαδραματίζονται παράλληλες εξελίξεις που αλλάζουν τον χάρτη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εξελίξεις και καταστάσεις που παρουσιάζονται γλαφυρά, αλλά και με χιούμορ.
 
Το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» (The Grand Budapest Hotel) του Γουές Άντερσον, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου, όντας η ταινία έναρξης του φεστιβάλ. Το φιλμ συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα κερδίζοντας την Αργυρή Άρκτος – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, που αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο βραβείο της Μπερλινάλε.

image
 
Η ταινία μας γυρίζει πίσω στο 1930, εκεί όπου με φόντο το ξενοδοχείο «The Grand Budapest», παρακολουθούμε τους ήρωες μας οι οποίοι εμπλέκονται στην κλοπή ενός ανεκτίμητου αναγεννησιακού πίνακα. Παράλληλα το πτώμα μίας ηλικιωμένης, αλλά πάμπλουτης κληρονόμου, αρχίζει να εγείρει υποψίες δολοφονίας για την κληρονομιά της, ενώ στο παρασκήνιο πολιτικές αλλαγές συγκλονίζουν την Ευρώπη…
 
Εκτός από τους Ρέιφ Φάινς και Τόνι Ρεβολόρι, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε μία πλειάδα γνωστών και καλών ηθοποιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Φ. Μάρεϊ Εϊμπραχαμ, Ματιέ Αμαλρίκ, Άντριεν Μπρόντι, Γουίλεμ Νταφόε, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τζουντ Λο, Μπιλ Μάρεϊ, Εντουαρντ Νόρτον, Τζέισον Σουόρτσμαν, Τίλντα Σουίντον, Λέα Σεϊντού, Τομ Γουίλκινσον, Όουεν Ουίλσον, Μάρεϊ Άμπραχαμ κ.α.

image
 
Παρά όμως το πραγματικά εντυπωσιακό καστ, που ως συνήθως έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις ταινίες του Γουές Αντερσον, λίγοι είναι οι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες που αποκτούν υπόσταση και νόημα ύπαρξης, χωρίς να αναλώνονται σε λίγες και σκόρπιες ατάκες. Με εξαίρεση βέβαια τον υπέροχο Ρέιφ Φάινς, που μας χαρίζει απλόχερα μία υπέροχη ερμηνεία και που ουσιαστικά είναι ο κύριος λόγος θέασης του φιλμ. Στα συν της ταινίας, η υπέροχη ατμόσφαιρα και η φωτογραφία, που έτσι κι αλλιώς αποτελούν ενδεικτικά χαρακτηριστικά στην πλούσια φιλμογραφία του Αμερικανού σκηνοθέτη.

image
 
O Γουές Άντερσον, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, γεννήθηκε στο Χιούστον του Τέξας το 1969 και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Όστιν. Έχει υπογράψει το σενάριο και την σκηνοθεσία, μεταξύ άλλων και στις ταινίες: “Bottle Rocket“, “Ο Αρχάριος“, “Οικογένεια Τένενμπαουμ“ (η οποία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου το 2002), “Υδάτινες Ιστορίες“, “Ταξίδι στο Darjeeling“ και “Fantastic Mr. Fox” (που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων το 2009). Επίσης έχει γράψει και σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους “Hotel Chevalier“.

image
 
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι σχεδόν όλα τα soundtrack των ταινιών του περιλαμβάνουν Βρετανική μουσική από τις δεκαετίες του ’60 και ’70 (όπως Rolling Stones, Beatles κ.ά.). Παράλληλα ο Αμερικανός σκηνοθέτης έχει σκηνοθετήσει διαφημιστικά σποτ για την ΑΤ&Τ, για την American Express καθώς και για τη γιαπωνέζικη εταιρεία κινητών SoftBank με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ, εμπνευσμένη από την ταινία του Τατί “Οι Διακοπές του κυρίου Ιλό“.

image
 
Δύο χρόνια μετά το υπέροχο «Moonrise Kingdom» (2012), ο Γουές Αντερσον επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Το φιλμ παρακολουθεί τις περιπέτειες του Γκουστάβ Χ, ενός θρυλικού ρεσεψιονίστ σε μεγάλο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο του μεσοπολέμου και του Ζίρο (Μηδέν) Μουσταφά, του μπελ μπόι που γίνεται ο πιο έμπιστος φίλος του…


 
Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 99 λεπτά | Σκηνοθεσία: Wes Anderson | Σενάριο: Wes Anderson, Hugo Guinness | Παίζουν: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Edward Norton