Από τις λαβυρινθώδεις ζούγκλες του Αμαζονίου και το αχανές τοπίο της Ανταρκτικής, μέχρι το πολύ πιο επικίνδυνο Χόλιγουντ, κανείς από τους σύγχρονούς του σκηνοθέτες, δεν έχει διανύσει μια πιο περιπετειώδη πορεία, στον Γολγοθά της αναζήτησης της κινηματογραφικής αλήθειας, όσο ο Βέρνερ Χέρτζογκ. Το Exile Room μας προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσουμε επί της μεγάλης οθόνης το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Γερμανού σκηνοθέτη «Into the Inferno», την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Ο Βέρνερ Χέρτζογκ, γεννήθηκε στο Μόναχο και μεγάλωσε σ’ ένα απομονωμένο χωριό στα βουνά της Βαυαρίας. Από τότε η αναζήτηση της αλήθειας του, γίνεται με μια επιμονή, υπομονή και εμμονή, που δεν θα μπορούσε παρά να φέρει στο μυαλό μας, χαρακτήρες βγαλμένους από τις ταινίες του και τη συλλαμβάνει στην πιο ιδανική μορφή της, αυτή που ο ίδιος ονομάζει «εικαστική αλήθεια».

Έχοντας εξαντλήσει τις εσχατιές αυτού του πλανήτη, δεν υπάρχει απόκρυφη γωνιά που να μην την έχει συμπεριλάβει σε ταινία του. Από τον Αμαζόνιο στη Σαχάρα, από τις Άνδεις στον Νότιο Πόλο, από αέρος και υποβρυχίος, μέσα σε ηφαίστεια, σε παρθένα δάση, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και πέρα από αυτόν.

image

Ads

«Έχω ασχοληθεί με θέματα που είναι τουλάχιστον ασυνήθιστα, έχω γυρίσει ταινία με νάνους, έχω σκηνοθετήσει φιλμ όπου όλοι οι ηθοποιοί ήταν σε ύπνωση, έχω κάνει σκηνές στην Ανταρκτική. Έχω γυρίσει, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, πολύ δύσκολα θέματα. Έχω κινηματογραφήσει οφθαλμαπάτες, έχω δουλέψει στα όρια σε πέντε ταινίες με τον τρελό ηθοποιό, Κλάους Κίνσκι…» – Βέρνερ Χέρτζογκ

Into the Inferno
Σκηνοθεσία: Βέρνερ Χέρτζογκ / Werner Herzog
Χώρα Παραγωγής: Αγγλία, Γερμανία, Καναδάς
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 104 λεπτά
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Exile Room με ελεύθερη είσοδο

image

Ο Werner Herzog και ο ηφαιστειολόγος Clive Oppenheimer συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις πλαγιές του ηφαιστείου Έρεβος στην Ανταρκτική, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Encounters at the End of the World». Δέκα χρόνια μετά, ξεκινούν ένα οδοιπορικό σε μερικά από τα πιο μυθικά ηφαίστεια του κόσμου – το ταξίδι τους θα τους μεταφέρει από την Αιθιοπία ως τη Βόρεια Κορέα κι από την Ισλανδία ως την Ινδονησία.

Εκεί, κάτω από την απειλητική σκιά των βρυχώμενων γιγάντων, συζητούν με επιστήμονες αλλά και ντόπιους, πασχίζοντας να κατανοήσουν τη σύνθετη και βαθιά ριζωμένη σχέση ανάμεσα στην ανθρωπότητα και ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της φύσης.

image

Μακριά από ένα συμβατικό επιστημονικό ντοκιμαντέρ – όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς από τον ιδιαίτερο Γερμανό σκηνοθέτη – το «Into the Inferno» παντρεύει ιδιοφυώς το ρεπορτάζ με την ιστορία, και τη φιλοσοφία με το απολαυστικά εκκεντρικό voice over του Χέρτζογκ, ζωντανεύοντας μέσα από εικόνες που κόβουν την ανάσα τόσο την πρωτόγονη ομορφιά των φλεγόμενων βουνών όσο και τους μυριάδες θαυμαστές τους που έλκονται από την επικίνδυνη γοητεία τους όπως οι πεταλούδες μαγνητίζονται μοιραία από τη φλόγα ενός κεριού.

image

Η ταινία τεκμηρίωσης «Into the Inferno» (2016) του Βέρνερ Χέρτζογκ, είναι ένας ακόμα περιπετειώδης σταθμός στην εντυπωσιακή φιλμογραφία ενός από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Μέρος Α’: Βέρνερ Χέρτζογκ: Δοκιμάζοντας τα όρια της Έβδομης Τέχνης
Αφιέρωμα – Μέρος Β’: Βέρνερ Χέρτζογκ: Στην αναζήτηση της κινηματογραφικής αλήθειας