Το μεγάλο βραβείο του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, τη Χρυσή Αθηνά του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, κέρδισε η ταινία «’71» του Γαλλοαλγέριου Γιαν Ντεμάνζ. Στην θέση του συνηθισμένου λόγου του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, έδωσε τον λόγο στην βασική ομάδα του φεστιβάλ, τα μέλη της οποίας παρουσίασαν τα βραβεία της βραδιάς, τις κριτικές επιτροπές που τα παρέλαβαν και τα ευχαριστήρια βίντεο, ενώ επίσης ευχαρίστησαν χορηγούς και συνεργάτες. Την σύντομη τελετή λήξης, ακολούθησε η προβολή της νέας ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» (Gone Girl – 2014).

Ads

Το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, μας κράτησε συντροφιά μέσα από μία πληθώρα καλών και ενδιαφερόντων αφιερωμάτων και ταινιών, τόσο από τον ελληνικό, όσο βέβαια και από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ μονοπώλησε το κινηματογραφικό ενδιαφέρον των θεατών της Αθήνας στους κινηματογράφους Odeon Όπερα 1 και 2, Ideal, Δαναός 1 και 2, καθώς και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
 

image
 

Φέτος στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ συμμετείχαν συνολικά έντεκα ταινίες. Το μεγάλο βραβείο, τη Χρυσή Αθηνά, απέσπασε η ταινία «’71» του Γαλλοαλγέριου Γιαν Ντεμάνζ. Στο φιλμ πρωταγωνιστεί ο εντυπωσιακός νεαρός ηθοποιός Jack O’Connell τον οποίο απολαύσαμε και στο φιλμ «Starred Up», το οποίο επίσης πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στις Νύχτες Πρεμιέρας.
 


 

Το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε ο Γιόνας Άρνμπι για την δουλειά του στην ταινία «When Animals Dream», ενώ το βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην ταινία «Στο Σκοτάδι» («Blind») και τον Έσκιλ Βογκτ. Το βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην υπέροχη ταινία «Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος» του Ντανιέλ Ριμπέιρο, από την Βραζιλία.
 


 

Η πρόεδρος της επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική και Φιλμ, Μπράιονι Χάνσον, η οποία, αφού τόνισε ότι δύο ταινίες ξεχώρισαν μακράν από τις υπόλοιπες υποψήφιες, ανακοίνωσε ότι τη Χρυσή Αθηνά του τμήματος κερδίζει η ταινία «20.000 Μέρες στη Γη» («20,000 Days on Earth») των Ίαν Φορσάιθ και της Τζέιν Πόλαρντ χάρη στην «άψογη απόδοση ενός στιλ τραγουδοποιίας στο μέσο του κινηματογράφου και την επινόηση ενός νέου μουσικού είδους».
 


 

Την Ειδική Μνεία της Επιτροπής απέσπασε το φιλμ «Pulp: Μία Ταινία για τη Ζωή, το Θάνατο και τα Σουπερμάρκετ» αφού, όπως ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής, «παρουσίασε ένα εξαιρετικό και τρυφερό πορτρέτο μιας μπάντας αλλά και μια όμορφη εικόνα για την πόλη που την γέννησε». Την ειδική μνεία παρέλαβε ο σκηνοθέτης Φλόριαν Χάμπιχτ.
 


 

Το βραβείο της φωτογραφικής ομάδας, με έπαθλο μία φωτογραφική μηχανή Sony A6000 E-mount, χορηγία της SONY Hellas, κέρδισε η Μαρία Σαλταούρα, ενώ το βραβείο του διαγωνισμού «Σκηνοθετώντας για την Ελλάδα», το οποίο συνοδεύεται από μία πλήρη υποτροφία σπουδών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κέρδισε ο Μιχάλης Μιχαλάκος για την ταινία «Λάζαρος».
 

Ads

image
 

Ολοκληρώνοντας με τα βραβεία του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, αξίζει να σημειώσουμε ότι το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου δόθηκαν και τα βραβεία των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών. Ο Μιχάλης Κωνσταντάτος κέρδισε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για την δουλειά του στο «Luton».
 


 

Η Πηνελόπη Τσιλίκα και η Σοφία Κόκαλη – οι δύο πρωτοεμφανιζόμενες πρωταγωνίστριες της «Μικράς Αγγλίας» του Παντελή Βούλγαρη – μοιράστηκαν το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας.
 


 

Ενώ ο Χάρης Φραγκούλης τιμήθηκε με το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για το «Οι Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Περικλή Χούρσογλου (πρόεδρος), Γιάννης Δασκαλοθανάσης, Σμαράγδα Καρύδη, Αντώνη Καρπετόπουλο και Άννα Κασιμάτη.
 


 

Νωρίτερα, είχαν απονεμηθεί και τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, όπου το «ΙΙ» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, κέρδισε το Ά Βραβείο, καθώς και το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ το Β’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην «Καθημερινή Εργάσιμη» των Βαγγέλη Καραμαριγού και Ζαχαρία Μαυροειδή.