Από τις 17 Σεπτεμβρίου και για δώδεκα ημέρες, το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας μας κράτησε παρέα μέσα από δεκάδες προβολές, οι οποίες φέτος έλαβαν χώρα στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Φτάνοντας σιγά σιγά προς την ολοκλήρωσή του, το Φεστιβάλ αναμένεται να ρίξει αυλαία με την καινούργια ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» (Gone Girl – 2014), που αποτελεί την επίσημη ταινία λήξης στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Ads

Στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν συνολικά 241 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, από κάθε γωνιά του κόσμου, 97 από τις οποίες είναι καινούργιες ελληνικές παραγωγές, τρία διαγωνιστικά τμήματα, έξι ειδικά αφιερώματα, συζητήσεις, ομιλίες, Masterclass και βέβαια πολλά πάρτι…

 

Ταινία λήξης του Φεστιβάλ είναι η πολυαναμενόμενη νέα δημιουργία του Ντέιβιντ Φίντσερ «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» (Gone Girl – 2014), η οποία μάλιστα θα προβληθεί στην Αθήνα σε Πανευρωπαϊκή Πρεμιέρα. Στο καστ της ταινίας, συναντάμε τους: Μπεν Άφλεκ, Ρόσαμουντ Πάικ, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Μίσι Πάιλ, Τάιλερ Πέρι, Κιμ Ντίκενς.

Ads

image

Με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου του γάμου του, ο Nick Dunne αναφέρει ότι η σύζυγός του, Amy, εξαφανίστηκε. Υπό την πίεση της αστυνομίας και μιας αυξανόμενης φρενίτιδας των μέσων ενημέρωσης, το μακάριο πορτρέτο του Nick αρχίζει να καταρρέει. Σύντομα τα ψέματά του, η αισχροκέρδεια και η παράξενη συμπεριφορά του, δίνουν την αφορμή για το ίδιο σκοτεινό ερώτημα: μήπως ο Nick Dunne σκότωσε τη γυναίκα του;

image

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Μπεν Άφλεκ και ερωτηθείς ο Ντέιβιντ Φίντσερ για την επιλογή του αυτή, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μπορείς να βασίσεις το casting σε κρίσιμες σκηνές. Στο «Gone Girl», υπάρχει ένα χαμόγελο που κάνει ο πρωταγωνιστής, όταν ο τοπικός τύπος του ζητά να σταθεί δίπλα στην αφίσα της αγνοούμενης γυναίκας του. Κοιτούσα φωτογραφίες στο Google και βρήκα πενήντα του Άφλεκ που έχει αυτό ακριβώς το χαμόγελο σε δημόσιες εμφανίσεις του. Βλέπεις τις φωτογραφίες του και ξέρεις ότι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ευάλωτος στους ανθρώπους που μπορεί να έχουν άλλη άποψη για αυτόν».

image

Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ (Fight Club, Seven, The Social Network) «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» (Gone Girl), βασίζεται στο βιβλίο της Τζίλιαν Φλιν (Gillian Flynn). Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α τον Ιούνιο του 2012 και πολύ σύντομα κατέκτησε την πρώτη θέση στα best seller της εφημερίδας New York Times. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το φιλμ θα προβληθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στον Κινηματογράφο Odeon Όπερα 1, όντας η ταινία λήξης του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Ενώ από την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, η ταινία θα προβάλλεται κανονικά στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της Odeon.

To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.