Το δεύτερο μέρος της ταινίας του Λαρς Φον Τρίερ, «Nymphomaniac: Volume 2», είναι πιο προκλητικό και σίγουρα πιο σοκαριστικό από το πρώτο, αλλά αποτελεί τη λογική όσο και όμορφη συνέχεια, του νέου καλλιτεχνικού δημιουργήματος του σπουδαίου Δανού σκηνοθέτη. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Παίρνοντας τη σκυτάλη από εκεί που μας είχε αφήσει το «Nymphomaniac: Volume 1», η διαγνωσμένη νυμφομανής Τζο (Σαρλότ Γκένσμπουργκ), συνεχίζει μέσα από ένα άγριο, όσο και συμβολικό ταξίδι, να αφηγείται στον γοητευτικό εργένη Σέλιγκμαν (Στέλαν Σκάρσγκαρντ), τα βιώματά της και τις σεξουαλικές της περιπέτειες. Εκείνος την ακούει προσεκτικά και με βαθιά προσήλωση καθώς η πολύπλευρη και χειμαρρώδης ζωή της ξετυλίγεται στα εναπομείναντα τρία κεφάλαια του φιλμ.

image
 
Το «Nymphomaniac» του Λαρς Φον Τρίερ, όπως έχουμε ήδη αναφέρει στην Κριτική και Παρουσίαση του «Nymphomaniac: Volume 1», είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Ενώ υπάρχουν και δύο ακόμη εκδοχές, η μία διάρκειας τεσσάρων ωρών συνολικά και η δεύτερη, πεντέμισι ωρών. Η ταινία πραγματοποίησε στις 25 Δεκεμβρίου του 2013 την πρεμιέρα της στη Δανία, όπως ακριβώς την οραματίστηκε ο Λαρς Φον Τρίερ. 
 
Στη συνέχεια η ταινία, προβάλλεται παγκοσμίως σε δύο μέρη από την τετράωρη εκδοχή. Στην Ελλάδα τα δύο φιλμ κυκλοφόρησαν ξεχωριστά σε δύο ημερομηνίες. Στις 30 Ιανουαρίου προβλήθηκε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες το πρώτο μέρος, ενώ από την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, κυκλοφορεί και το δεύτερο, σε διανομή Seven – Spentzos. Παράλληλα υπάρχει και μία εκδοχή των πεντέμισι ωρών η οποία θα είναι έτοιμη για διανομή κάποια στιγμή μέσα στο 2014. Ο τρόπος και ο χρόνος διανομής της θα ανακοινωθεί εν καιρώ.

image
 
Το πρώτο μέρος της εκδοχής αυτής προβλήθηκε στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και που γράφτηκαν τόσα πολλά όχι τόσο για τα όχι εξελίσσονται εντός της σκοτεινής αίθουσας, αλλά κυρίως για τα όσα συνέβησαν στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησαν.
 
Εκεί ο Λαρς Φον Τρίερ, συνέχισε το δεδηλωμένο του εμπάργκο στους δημοσιογράφους, μετά τα όσα είχαν λάβει χώρα το 2011 στις Κάννες με τις προκλητικές δηλώσεις μετά την προβολή της ταινίας του φιλμ “Μελαγχολία”. Χωρίς βέβαια να αμελήσει να φορέσει στην 64η Μπερλινάλε κι ένα χαρακτηριστικό μπλουζάκι που έφερε το σύμβολο του Χρυσού Φοίνικα και έγραφε χαρακτηριστικά: “Persona non grata – Official Selection“.

image
 
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν βέβαια τα καμώματα του Σία Λαμπέφ, ο οποίος μεταξύ άλλων αποχώρησε από τη συνέντευξη τύπου, μετά από την πρώτη ερώτηση που του απεύθηναν οι δημοσιογράφοι. Ενώ στην επίσημη προβολή της ταινίας αποφάσισε να παρουσιαστεί με επίσημη ένδυση και φορώντας στο κεφάλι του μία χαρτοσακούλα που έγραφε: “I am not famous anymore”

image
 
Επιστρέφοντας σε ότι αφορά την ταινία, το «Nymphomaniac» είναι χωρισμένο σε οκτώ θεματικά κεφαλαία, εκ των οποίων τα πρώτα πέντε, παρουσιάζονται στο «Nymphomaniac: Volume 1» και τα εναπομείναντα τρία στο «Nymphomaniac: Volume 2» και είναι τα εξής:
 
Κεφάλαιο 6: Η Ανατολική και η Δυτική Εκκλησία (The Silent Duck)
Η Ανατολική Εκκλησία, συχνά αναφέρεται ως η Εκκλησία της χαράς, ενώ η Δυτική ως η Εκκλησία του πόνου. Αν κάναμε ένα νοερό ταξίδι από τη Ρώμη προς την ανατολή, ανακαλύπτουμε ότι  απομακρυνόμαστε από τις ενοχές και τον πόνο και πλησιάζουμε το φως και τη χαρά. Ωστόσο, η Τζο πιστεύει ότι ο πόνος και η ευχαρίστηση, είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε.

image
 
Κεφάλαιο 7: Ο Καθρέφτης
Η εικόνα που βλέπεις στον καθρέφτη, με μια πρώτη ματιά είναι μια πανομοιότυπη ρέπλικα του αντικειμένου που κοιτάζεις. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος, γιατί το αντικείμενο αντικατοπτρίζεται, και γι’αυτό θα είναι πάντα ελαττωματικό, μία μόνο εκδοχή του πρωτότυπου.
Η Τζο προσπαθεί να ξεφορτωθεί τη σεξουαλικότητα της.

image
 
Κεφάλαιο 8: Το Όπλο
Μερικές φορές κάποια πράγματα είναι κρυμμένα γιατί τα έχουμε συνηθίσει. Αν αλλάξεις την οπτική γωνία, μπορούν να ξαφνικά να αποκτήσουν τελείως διαφορετικό νόημα. Η Τζο ξεκινά μια σκοτεινή επιχείρηση, και σύντομα ανακαλύπτει ότι η ζωή της χάρισε πολύτιμες δεξιότητες.
 
Αφού επαναλάβουμε ότι αναγκαζόμαστε να δούμε και να κρίνουμε το δημιούργημα μίας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας κομμένο και ραμμένο σε δύο μέρη, παρ’ όλα αυτά το φιλμ παραμένει ένα υπέροχο δείγμα γραφής ενός σκηνοθέτη που καταφέρνει να κερδίζει και να ιντριγκάρει τον θεατή, τόσο εντός όσο και εκτός της μεγάλης οθόνης…

image
 
«Η πορνογραφία έχει έναν και μοναδικό σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να σε κάνει να ερεθιστείς και στη συνέχεια να αυνανιστείς. Αν δεις την ταινία όμως, θα καταλάβεις ότι στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ κακό πορνό, ακόμη κι αν το τρέξεις στο fast forward. Μέσα στα πρώτα λεπτά θέασης είναι σίγουρο ότι θα σταματήσεις να αντιδράς στις ερωτικές σκηνές. Θα σου φαίνονται σαν να τρώει κάποιος ένα μπολ με δημητριακά» Στέλαν Σκάρσ­γκαρντ

image
 
Στη νέα δημιουργία του Λαρς Φον Τρίερ, «Nymphomaniac: Volume 1» πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Στέισι Μάρτιν, Σαρλότ Γκενσμούργκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ούμα Θέρμαν, Σάια ΛαΜπέφ και ο Κρίστιαν Σλέιτερ, ανάμεσα σε άλλους. Ενώ στο δεύτερο μέρος του «Nymphomaniac» προστίθενται σε μικρούς ρόλους και οι παλιοί μας γνώριμοι: Γουίλεμ Νταφόε, Ούντο Κίερ, καθώς και ο νεαρός Τζέιμι Μπελ. Παράλληλα να σημειώσουμε ότι κανένας από τους ηθοποιούς δεν γύρισε πραγματικές ερωτικές σκηνές. Γι’ αυτές χρησιμοποιήθηκαν επαγγελματίες πορνοστάρ…

image
 
Το «Nymphomaniac: Volume 2» είναι η λογική συνέχεια και η ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού έπους του Λαρς Φον Τρίερ. Πλέον γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες της ηρωίδας μας ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη  και ταλαντούχα Στέισι Μάρτιν, αντικαθίσταται σταδιακά από τη μούσα του Τρίερ τα τελευταία χρόνια, την υπέροχη Σαρλότ Γκενσμούργκ. Η χημεία μεταξύ του Στέλαν Σκάρσγκαρντ και της Γκενσμούργκ, είναι ιδανική. Το σενάριο εξελίσσεται προκλητικά αλλά με μεθοδικότητα, ο ιστός υφαίνεται και μας οδηγεί με μαθητική ακρίβεια σε ένα ανατρεπτικό φινάλε…


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Δανία | Διάρκεια: 123 λεπτά | Σκηνοθεσία: Lars von Trier | Σενάριο: Lars von Trier | Παίζουν: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin