Το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, που σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπου και φέτος συναντάμε στο πρόγραμμα του εξαιρετικές δημιουργίες. Στο Αφιέρωμα που ακολουθεί, παρουσιάζουμε πέντε ενδεικτικές ταινίες οι οποίες αναμένετε να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να συζητηθούν φέτος στην Μπερλινάλε. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
«The Grand Budapest Hotel» του Γουές Αντερσον

image
 
Δύο χρόνια μετά το υπέροχο Moonrise Kingdom (2012), ο Γουές Αντερσον επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία, «The Grand Budapest Hotel», η οποία θα αποτελέσει και την Ταινία Έναρξης του 64ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου. Το φιλμ παρακολουθεί τις περιπέτειες του Γκουστάβ Χ, ενός θρυλικού ρεσεψιονίστ σε μεγάλο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο του μεσοπολέμου και του Ζίρο (Μηδέν) Μουσταφά, του μπελ μπόι που γίνεται ο πιο έμπιστος φίλος του.
 
Η ταινία μας γυρίζει πίσω στο 1930, εκεί όπου παρακολουθούμε τους ενοίκους του «The Grand Budapest» να εμπλέκονται στην κλοπή ενός ανεκτίμητου αναγεννησιακού πίνακα. Παράλληλα το πτώμα μίας ηλικιωμένης πάμπλουτης κληρονόμου, αρχίζει να εγείρει υποψίες δολοφονίας για την κληρονομιά της, ενώ στο παρασκήνιο πολιτικές αλλαγές ταράζουν την Ευρώπη…
 
Εκτός από τους Ρέιφ Φάινς και Τόνι Ρεβολόρι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε μία πλειάδα γνωστών και καλών ηθοποιών: ο Φ. Μάρεϊ Εϊμπραχαμ, ο Ματιέ Αμαλρίκ, ο Άντριεν Μπρόντι, ο Ουίλεμ Νταφόε, ο Τζεφ Γκόλντμπλαμ, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο Τζουντ Λο, ο Μπιλ Μάρεϊ, ο Εντουαρντ Νόρτον, ο Τζέισον Σουόρτσμαν, η Τίλντα Σουίντον, η Λέα Σεϊντού, ο Τομ Γουίλκινσον και ο Όουεν Ουίλσον”.


 
«Nymphomaniac» του Λαρς Φον Τρίερ

image
 
Ήδη αυτό τον καιρό στις Ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, κυκλοφορεί το πρώτο μέρος της νέας δημιουργίας του Λαρς Φον Τρίερ, «Nymphomaniac: Volume 1», το οποίο και παρουσιάσαμε αναλυτικά. Το δεύτερο μέρος αναμένεται στη χώρα μας στις 20 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, όσοι τυχεροί βρεθούν αυτές τις ημέρες στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του  Βερολίνου, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το αριστούργημα του κορυφαίου Δανού σκηνοθέτη, ολόκληρο και έτσι όπως ακριβώς το οραματίστηκε ο καλλιτέχνης.
 
Παρά το προκλητικό θέμα της, η ταινία «Nymphomaniac» προσφέρει μία σοβαρή ματιά σεξουαλικής απελευθέρωσης, διανθισμένη με αρκετές δόσεις μαύρου χιούμορ. Η ταινία είναι γεμάτη αναφορές στην τέχνη, τη μουσική, τη λογοτεχνία, αλλά και τη θρησκεία, απαιτώντας ουσιαστικά από τον θεατή να μη μείνει στο πρώτο ίσως ηδονοβλεπτικό επίπεδο θέασης, αλλά να γίνει κοινωνός του οράματος ενός σπουδαίου καλλιτέχνη.
 
Στη νέα δημιουργία του Λαρς Φον Τρίερ, «Nymphomaniac» πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Στέισι Μάρτιν, Σαρλότ Γκενσμούργκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ούμα Θέρμαν, Σάια ΛαΜπέφ, Κρίστιαν Σλέιτερ, Γουίλεμ Νταφόε, Ούντο Κίερ, Τζέιμι Μπελ κ.α.


 
«The Monuments Man» του Τζορτζ Κλούνεϊ

image
 
Το φιλμ «Μνημείων Άνδρες» (The Monuments Man) του Τζορτζ Κλούνεϊ, είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα και αναφέρεται στο μεγαλύτερο κυνήγι χαμένου θησαυρού στη σύγχρονη ιστορία. Μια περιπέτεια δράσης που παρακολουθεί ένα διαφορετικό στρατιωτικό τάγμα στον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο μεταβαίνει στη Γερμανία για να διασώσει αριστουργήματα της Τέχνης από τους Ναζί και να τα επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους.
 
Η ταινία είναι βασισμένη στο best seller του Ρόμπερτ Μ. Εντσελ, «The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves, and the Greatest Treasure Hunt in History». Ωστόσο πριν ακόμα την πρώτη προβολή της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της φετινής Μπερλινάλε, η ταινία έχει δεχτεί τα πυρά της Βρετανικής κυρίως κριτικής, που κάνει λόγω για «χολιγουντιανή διασκευή»…
 
Στη νέα ταινία του Τζορτζ Κλούνεϊ, πρωταγωνιστούν οι Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μάρεϊ, Τζον Γκούντμαν, Ζαν Ντιζαρντέν και η Κέιτ Μπλάνσετ. Ενώ ο μοναδικός Βρετανός ηθοποιός είναι ο Χιου Μπονβίλ (γνωστός κυρίως από την τηλεοπτική σειρά «Downton Abbey»), στον ρόλο ενός ιστορικού και ακαδημαϊκού, ο οποίος τάσσεται υπό τις οδηγίες του επικεφαλής Αμερικανού τον οποίο και υποδύεται ο ίδιος ο Κλούνεϊ.


 
«Το Μικρό Ψάρι» (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη

image
 
Έντονο ελληνικό χρώμα αναμένεται να έχει φέτος το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, κι αυτό διότι θα συμμετάσχουν δέκα ελληνικές δημιουργίες εκ των οποίων οι οκτώ είναι ταινίες μεγάλου μήκους και δύο μικρού. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, το οποίο θα βρεθεί απέναντι στο «Μνημείων Άνδρες» (The Monuments Man) του Τζορτζ Κλούνεϊ που προαναφέραμε. Κι αυτό διότι η ταινία του Οικονομίδη, σηματοδοτεί την επιστροφή του ελληνικού κινηματογράφου στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε μετά από δέκα χρόνια (τότε ο ελληνικός κινηματογράφος συμμετείχε με το φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου, “Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει”, παραγωγής του 2004).
 
Ήρωας της ταινίας είναι ο Στράτος, τον οποίο υποδύεται ο Βαγγέλης Μουρίκης. Ένας μεσήλικας άνδρας που επιτέλους αποφυλακίζεται, καθώς στα 18 του είχε σκοτώσει δύο αγόρια για να υπερασπιστεί τον έρωτά του για μια γυναίκα. Στο καστ της ταινίας συναντάμε γνωστούς, αλλά και νέους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων και οι: Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Σόνια Θεοδωρίδου, Πόπη Τσαπανίδου, Πέτρος Ζερβός, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Τσορτέκης, Γιάννης Βουλγαράκης και Γιάννης Αναστασάκης.
 
Το «Μικρό Ψάρι» (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη, θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 11 Φεβρουαρίου, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 64ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ στην Ελλάδα θα προβληθεί στις 27 Μαρτίου στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Feelgood Entertainment.


 
«Untitled New York Review Of Books Documentary» των Μάρτιν Σκορσέζε και Ντέιβιντ Τεντέσκι

image
 
Πρόκειται για την Ταινία Λήξης του 64ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου και η ανακοίνωση της είναι τόσο πρόσφατη που ακόμα το σχετικό ντοκιμαντέρ δεν έχει επίσημο τίτλο. Παρόλα αυτά ο Μάρτιν Σκορσέζε, θα βρεθεί στη Μπερλινάλε για να παρουσιάσει τη νέα του δημιουργία ως work-in-progress.
 
Το ντοκιμαντέρ, περιγράφει την ιστορία του αμερικανικού λογοτεχνικού θεσμού, που ακούει στο όνομα: The New York Review of Books, του δίμηνου πλέον περιοδικού (και κάποτε εφημερίδας) που ιδρύθηκε το 1837! Το φιλμ, παρουσιάζει συγγραφείς, βιβλία, θεωρητικές μελέτες και έρευνες που φέρουν τις υπογραφές των πιο διάσημων λογοτεχνικών κριτικών της Αμερικής. Το ντοκιμαντέρ συνυπογράφει στη σκηνοθεσία ο Ντέιβιντ Τεντέσκι, παλιός συνεργάτης του Σκορσέζε, που στο παρελθόν είχε αναλάβει χρέη μοντέρ στα μουσικά ντοκιμαντέρ: «George Harrison: Living in the Material World» και «Shine A Light».
 
Το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου μέχρι και την Κυριακή 16 του μηνός. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://www.berlinale.de/en/HomePage.html
 
Αναδημοσίευση από το SevenArt