Η τελευταία Κινηματογραφική Εβδομάδα του 2017 μας υποδέχεται με λίγες, αλλά καλές ταινίες, καθώς μόλις τέσσερα νέα φιλμ κυκλοφορούν στις Αίθουσες. Μαζί μας και η παρέα των CINEmojis, για να μας ευχηθεί Καλές Γιορτές, αλλά και για να μας βοηθήσει να συναρμολογήσουμε το σινεφίλ παζλ, αξιολογώντας τις ταινίες που κυκλοφορούν κάθε Πέμπτη στους Κινηματογράφους.

Ads

Ταινία της εβδομάδας είναι το ασπρόμαυρο «Πάρτι» της Σάλι Πότερ, ενώ αξιόλογη πρόταση αποτελεί και το animation «Τα Μυστικά της Τεχεράνης» του Αλί Σουζαντέ. Κυκλοφορούν επίσης το «Θαύμα» του Στίβεν Τσμπόσκι, με την Τζούλια Ρόμπερτς, αλλά και το φιλμ «The Greatest Showman» του Μάικλ Γκρέισι, με τον Χιου Τζάκμαν. Αναλυτικά:

«Το Πάρτι» (The Party – 2017) της Σάλι Πότερ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Ads

H Janet (Κρίστιν Σκοτ Τόμας) είναι πολιτικός και μόλις πήρε μία σημαντική προαγωγή. Στη βραδιά που διοργανώνει με τον σύζυγο της Bill (Τίμοθι Σπολ) στο κομψό της λονδρέζικο σπίτι τους, οι προσκεκλημένοι είναι λίγοι και εκλεκτοί. Oι εξελίξεις όμως θα είναι πολλές και μάλλον άκομψες…

Πρόκειται για μια κωμωδία που φέρει το περιτύλιγμα της τραγωδίας, καθώς παρακολουθούμε μια επετειακή μάζωξη φίλων, η οποία σταδιακά παίρνει βίαια τροπή όταν αυτοί βρίσκονται υπό πίεση, σε περιορισμένο περιβάλλον. Μια «γυμνή» ταινία που μετατρέπει τους περιορισμούς του χώρου και του «πραγματικού χρόνου» σε αρετές, ένα επίτευγμα κινηματογράφησης και υποκριτικής που δεν μας επιτρέπει να κρυφτούμε πουθενά, αλλά μας ανταμείβει με τη θεραπευτική δύναμη του γλυκόπικρου γέλιου, σε στιγμές που τα παγκόσμια γεγονότα μας φέρνουν δάκρυα στα μάτια.

Η καινούργια ταινία της Σάλι Πότερ, «Το Πάρτι» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2017, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και απέσπασε το Βραβείο: Guild Film Prize. Η πανελλήνια πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, καθώς αποτέλεσε την Ταινία Λήξης του 58ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

«The Greatest Showman» (2017) του Μάικλ Γκρέισι (Η.Π.Α.)

image

To «The Greatest Showman» είναι ένα τολμηρό και πρωτότυπο μιούζικαλ που εξυμνεί τη γέννηση του θεάματος και τον θαυμασμό που νιώθουμε όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.
Εμπνευσμένο από την φιλοδοξία και την φαντασία του Φ.Τ. Μπάρνουμ, το φιλμ  αφηγείται την ιστορία ενός οραματιστή που από το τίποτα κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαγευτικό θέαμα που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο.

Ένα λαμπερό, μουσικό υπερθέαμα, που μαγεύει και διεκδικεί τρία βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες 2018, καθώς είναι Υποψήφιο σε τρεις (3) κατηγορίες: Καλύτερης ταινίας (κωμωδίας ή μιούζικαλ), A’ Ανδρικού ρόλου (Χιου Τζάκμαν) και Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού. Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Μισέλ Γουίλιαμς, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Ζακ Έφρον, Ζεντάγια.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Μπάρνουμ οδήγησε στην σύγχρονη εικόνα της Αμερικής –και ειδικά στην ιδέα πως το ταλέντο, η φαντασία και η ικανότητά σου να δουλεύεις σκληρά, πρέπει να είναι τα μόνα πράγματα που καθορίζουν την επιτυχία σου. Ήξερε πώς να φτιάξει κάτι από το τίποτα, πώς να κάνει τα λεμόνια, λεμονάδα. Πάντα λάτρευα αυτό το χαρακτηριστικό. Ακολούθησε το δικό του δρόμο και μετέτρεψε κάθε εμπόδιο σε κάτι θετικό. Τόσα πράγματα στα οποία αποσκοπώ στη ζωή, ενσαρκώνονται σε αυτόν τον χαρακτήρα.» – Χιου Τζάκμαν

«Θαύμα» (Wonder – 2017) του Στίβεν Τσμπόσκι

image

Η ιστορία ενός 10χρονου αγοριού με διαφορετικό πρόσωπο γίνεται μια πολύπλευρη ματιά στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Ο Όγκι αν και πάντα επιδίωκε την απομόνωση φορώντας το διαστημικό κράνος του, ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ολόκληρο σύμπαν από παιδιά που τον κοιτούν επίμονα και αδιάκριτα ενώ αποφεύγουν να τον κοιτάξουν στα μάτια. Ένα χρόνο αργότερα, άλλοτε με χιούμορ , άλλοτε με σκληρότητα και άλλοτε με όμορφο τρόπο ο Όγκι και όλοι γύρω του, αλλάζουν και αναδεικνύονται όλα αυτά που έχουν σημασία περισσότερο από οτιδήποτε στη ζωή: η φιλιά, το κουράγιο και η επιλογή να είσαι ευγενής καθημερινά με οποιονδήποτε εμφανιστεί στον δρόμο σου.

Η ταινία «Θαύμα» βασίζεται στη νουβέλα του R.J. Palacio την οποία διασκεύασε για λογαριασμό της μεγάλης οθόνης ο σκηνοθέτης Στίβεν Τσμπόσκι. Πρόκειται για μία παραγωγή της Mandeville Films, με πρωταγωνιστές τους: Τζούλια Ρόμπερτς, Όουεν Γουίλσον, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ, Μάντι Πατίνκιν, Νταβίντ Ντιγκς. Η ιστορία ακολουθεί τον νεαρό Auggie Pullman(Τζέικομπ Τρέμπλεϊ). Μία εκ γενετής παραμόρφωση στο πρόσωπο του παιδιού αποτελεί τον πυρήνα της ιστορίας γύρο από τον οποίο κινείται συνεχώς η παιδική ηλικία, η αθωότητα αλλά και τα σχολικά βιώματα. Η Τζούλια Ρόμπερτς υποδύεται την μητέρα του ιδιαίτερου αγοριού. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

«Τα Μυστικά της Τεχεράνης» (Tehran Taboo – 2017) του Αλί Σουζαντέ (Γερμανία, Αυστρία)

image

Οι δρόμοι τριών γυναικών και ενός νεαρού μουσικού διασταυρώνονται όταν πέφτει η νύχτα στην Τεχεράνη – μια σύγχρονη μητρόπολη όπου το αγοραίο σεξ, τα ναρκωτικά και η διαφθορά συγκαλύπτονται από το αυταρχικό θεοκρατικό καθεστώς. Η τεχνική του ροτοσκοπικού ανιμέισον – που βασίζεται στην επεξεργασία του ήδη μαγνητοσκοπημένου από συμβατική κάμερα υλικού – αποδίδει την ένταση ανάμεσα στον σκληρό ρεαλισμό και στην υπερβατική ανάγκη των Ιρανών πολιτών να κάνουν ένα άλμα σε μια παράλληλη πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα χτίζει έναν καθηλωτικό νυχτερινό εφιάλτη.

Ένα εκπληκτικό πορτραίτο της σύγχρονης Τεχεράνης, μέσα από την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που δεν έχουν το δικαίωμα στην επιλογή, όμως η δίψα για ζωή τους κάνει να αποζητούν την ελευθερία. Το ιδιοφυές animation του Αλί Σουζαντέ, βαδίζει με επιτυχία στα ίχνη του αγαπημένου «Persepolis« της Μαριάν Σατραπί. Το έργο είχε προβληθεί τον Νοέμβριο στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ η παγκόσμια πρεμιέρα του είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο, στο 70ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.