Το μοντέλο του βασικού εισοδήματος παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ του Christian Tod, «Free Lunch Society», την πρώτη διεθνή κινηματογραφική ταινία για αυτό το θέμα. Το φιλμ μας ταξιδεύει από τα κοιτάσματα πετρελαίου της Αλάσκας μέχρι τις κοιλάδες του Καναδά και από το κέντρο αποφάσεων της Ουάσιγκτον μέχρι τις στέπες της Ναμίμπια, εξετάζοντας ένα από τα πιο επίκαιρα και κρίσιμα ερωτήματα της εποχής μας.

Ads

Πριν από μερικά χρόνια ένα βασικό άνευ όρων εισόδημα φάνταζε ως ουτοπία. Αν και ένα επίμαχο ζήτημα, σήμερα μοιάζει πιο εφικτό από ποτέ. Ένα βασικό άνευ όρων εισόδημα σημαίνει χρήματα για όλους – ως ανθρώπινο δικαίωμα χωρίς υπηρεσία σε αντάλλαγμα.

Πρόκειται για μια επαναστατική μεταρρύθμιση ή για μια κοινωνικά ρομαντική ουτοπία; Μια λύση που παρασύρει τους ανθρώπους στην τεμπελιά ή μια απαλλαγή από υλικές πιέσεις που λειτουργεί ως ευκαιρία για τον εαυτό μας αλλά και το κοινωνικό σύνολο; Ο καθένας επιλέγει ποια πλευρά του νομίσματος επιθυμεί να δει ανάλογα με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

image

Ads

Οι προβολές γίνονται σε συνεργασία με το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Προβολές:

  • Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 19.30 στην Αθήνα (Γαλλικό Ινστιτούτο)
  • Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 21.30 στην Πάτρα (Κινηματογράφος Πάνθεον)
  • Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 21.00 στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»)
  • Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στην Αμαλιάδα (CineCinema)
  • Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 16.00 στην Αθήνα (Κινηματογράφος Δαναός)

image

Μετά την προβολή της Αθήνας στις 21/11 στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Δημουλά, Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνικής Διοίκησης και Αξιολόγησης Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Την ταινία θα προλογίσει ο δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ Νίκος Μεγγρέλης.

Free Lunch Society

image

Σκηνοθεσία: Christian Tod
Χώρα Παραγωγής: Αυστρία, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 53 λεπτά
Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υποτίτλους
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (Αθήνα), 5 ευρώ (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος & Αμαλιάδα)

CineDoc

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον Κινηματογράφο Δαναός, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ABCinema Πάτρας, τον Δήμο Βόλου και το CineCinema Αμαλιάδας. Οι προβολές, που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. Το CineDoc είναι ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs και το 2017 ίδρυσε το Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου Αθηνών CineDoc Kids.

To αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών CineDoc 2017-18