Δραματικές καταστάσεις, ρεαλισμός, αλλά και χιούμορ, συνθέτουν το παζλ αυτής της ιδιαίτερης ιστορίας ενηλικίωσης, που φέρνει την σκηνοθετική υπογραφή της ηθοποιού Εμανουέλ Μπερκό, η οποία με πρωταγωνίστρια και πάλι την Κατρίν Ντενέβ, περνά για τέταρτη φορά πίσω από την κάμερα. Η ταινία «Με το Κεφάλι Ψηλά» είναι διαθέσιμα δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Ads

Έχοντας εγκαταλειφθεί από τη μητέρα του (Σάρα Φορεστιέ) σε ηλικία 6 ετών, ο Μάλονι (Ροντ Παραντό) βρίσκεται συχνά πυκνά στα δικαστήρια ανηλίκων. Η Φλόρενς (Κατρίν Ντενέβ), δικαστικός ανηλίκων που πλησιάζει στη συνταξιοδότηση και ο Γιαν (Μπενουά Μαζιμέλ), σύμβουλος ανηλίκων που και ο ίδιος πέρασε πολύ δύσκολη παιδική ηλικία, αναλαμβάνουν την επιτήρηση του σε μια κοινή προσπάθεια να τον σώσουν.

Όταν η συμπεριφορά του χειροτερεύει, ο Μάλονι, θα οδηγηθεί σ’ ένα αυστηρότερο εκπαιδευτικό κέντρο, όπου εκεί θα συναντήσει την Τες (Diane Rouxel), μια πολύ ιδιαίτερη νεαρή κοπέλα που θα του δείξει ότι υπάρχουν λόγοι ώστε να ελπίζει για το αύριο.

image

Ads

«Η αρχική μου ιδέα ήταν να κάνω μια ταινία για το σύστημα υποστήριξης που περιστρέφεται γύρω από ένα παιδί, παρόλο που ήξερα λίγα πράγματα για τις εργασίες αυτές. Ήταν τα χρόνια της έρευνας που έκανα πριν από τα γυρίσματα της ταινίας που μου έδωσαν τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσω πόσο αφοσιωμένοι είναι αυτοί οι εργαζόμενοι, και πόσο ικανοί στο να μην εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια τους. Στην πραγματικότητα, η ταινία έχει τις ρίζες της σε μια συγκεκριμένη περίπτωση: Έχω ένα θείο που είναι σύμβουλος ανηλίκων και ως παιδί, τον επισκέφθηκα ένα καλοκαίρι στην περιοχή της Βρετάνης, όπου ήταν υπεύθυνος σε μια κατασκήνωση για ανήλικους εγκληματίες. Ως ένα μικρό κορίτσι από ευκατάστατη οικογένεια, που μεγάλωσα “κανονικά”, ήμουν γοητευμένη από τη συμπεριφορά αυτών των εφήβων που δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο ήμουν εγώ και μου κέντρισε το ενδιαφέρον η θρασύτητα τους ενάντια στην εξουσία και τις κοινωνικές συμβατικότητες.» – αναφέρει χαρακτηριστικά η Εμανουέλ Μπερκό και συνεχίζει:

image

«Την ίδια στιγμή, παρακολουθούσα την εργασία του θείου μου και των άλλων συμβούλων για να τους φέρουν πίσω στο σωστό δρόμο όπως λέμε, να τους εκπαιδεύσουν, να τους διδάξουν να αγαπούν τον εαυτό τους και τους άλλους, να δείξουν σεβασμό για τους άλλους, αλλά πρώτα απ ‘όλα να έχουν σεβασμό για τον εαυτό τους. Η μνήμη αυτή παρέμεινε στο μυαλό μου σε σημείο που στην εφηβική μου ηλικία ήθελα να γίνω δικαστής ανηλίκων.  Τελικά όμως, με ενέπνευσε να κάνω μια ταινία γι’ αυτό.»

Δύο χρόνια μετά την ταινία της «On My Way» (Elle s’en va – 2013) – επίσης με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ – η ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Εμανουέλ Μπερκό, επιστρέφει εντυπωσιακά με την τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία της, η οποία αποτέλεσε και την Ταινία Έναρξης του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

Το φιλμ «Με το Κεφάλι Ψηλά / La Tête Haute / Standing Tall», είναι ένα αξιόλο γαλλικό δράμα ενηλικίωσης, το οποίο διακατέχεται από μία εντυπωσιακή ερμηνεία από τον νεαρό Ροντ Παραντό, στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Δίπλα του, στέκονται επίσης θετικά, ο αξιόλογος Γάλλος ηθοποιός, Μπενουά Μαζιμέλ, η Σάρα Φορεστιέ και η πάντα εντυπωσιακή, Κατρίν Ντενέβ.

image

«Από την αρχή, είχα στο μυαλό μου την Catherine ή τον… Gerard Depardieu για τον ρόλο του δικαστή! Κανέναν άλλον. Ήθελα την ιδανική φιγούρα από τον κινηματογραφικό κόσμο για αυτόν τον χαρακτήρα. Όταν κάναμε την προώθηση της ταινίας On My Way με την Catherine, ένα βράδυ, χωρίς να της έχω αναφέρει πριν τίποτα, της έδωσα το σενάριο. Νομίζω ότι ξαφνιάστηκε αλλά φάνηκε χαρούμενη που ήθελα να ξαναδουλέψει μαζί μου τόσο γρήγορα. Οι δυο μας τα πάμε πολύ καλά και στην πραγματική ζωή και όταν δουλεύουμε μαζί. Λατρεύω αυτή τη γυναίκα! Και είναι εξαιρετική σε αυτόν τον ρόλο. Έχει δύο πλευρές: ένα κύρος που της βγαίνει φυσικά αλλά παράλληλα είναι και πολύ προστατευτική, η μητρική της πλευρά.  Χρειαζόμουν αυτό το μείγμα στο δικαστή και η Catherine την απεικονίζει τέλεια. Ο δικαστής είναι ουσιαστικά ο κύριος χαρακτήρας της ταινίας για μένα. Είναι ο κεντρικός χαρακτήρας που όλοι περιστρέφονται γύρω της.» – Εμανουέλ Μπερκό

image

Στην ταινία «Με το Κεφάλι ψηλά», η Εμανουέλ Μπερκό παρουσιάζει ένα δυνατό κοινωνικό δράμα, που πραγματεύεται την εφηβεία, αλλά και το δικαστικό σύστημα, με επίκαιρες αναφορές:

«Προφανώς και το φιλμ δεν συνδέεται με τα γεγονότα που συνέβησαν στις αρχές της χρονιάς, καθώς είχαμε ήδη τελειώσει τα γυρίσματα. Ωστόσο, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι η ταινία έχει σχέση με αυτό που συνέβη πριν από λίγους μήνες. Οι νεαροί που έκαναν αυτές τις επιθέσεις είχαν πολύ δύσκολη παιδική ηλικία. Έχουν παρόμοια διαδρομή με των παιδιών που έβλεπα στα δικαστικά γραφεία, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων που παρακολούθησα.» – Εμανουέλ Μπερκό

«Το γεγονός ότι διάλεξαν αυτή την ταινία για να ανοίξει το φεστιβάλ είναι μια απάντηση εκ μέρους της διοργάνωσης για αυτόν τον χρόνο, που ήταν αρκετά δύσκολος για την Ευρώπη και ειδικά για τη Γαλλία. Είναι μια χρήσιμη ταινία. Περιγράφει μια πολύ συγκεκριμένη ιστορία. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον που ένα μεγάλο φεστιβάλ, ένα διεθνές φεστιβάλ σαν τις Κάννες, ανοίγει με ένα τέτοιο φιλμ, που είναι περισσότερο σινεφίλ και δεν αφορά ένα ευρύτερο κοινό.» – Κατρίν Ντενέβ

Το «La Tête Ηaute», της ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτιδας Εμανουέλ Μπερκό (Emmanuelle Bercot), αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία της δημιουργού. Είχαν προηγηθεί το 2001, το ρομαντικό δράμα «Clément» – με το οποίο η Μπερκό απέσπασε το Βραβείο «Award of the Youth» στις Κάννες – το 2005 παρουσίασε την ταινία της «Backstage», με πρωταγωνίστρια τη σύζυγο και μούσα του Ρομάν Πολάνσκι, Εμανουέλ Σενιέ.

Ενώ το 2013 προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, η ταινία της «On My Way» (Elle s’en va), με πρωταγωνίστρια και πάλι την Κατρίν Ντενέβ. Η επιτυχημένη συνεργασία της Εμανουέλ Μπερκό, με την κορυφαία Γαλλίδα ηθοποιό συνεχίζεται και φέτος στο φιλμ «La Tête Ηaute».

Σχετικά με την επιλογή του πρωταγωνιστή της, η σκηνοθέτης, αναφέρει σχετικά: «Τον βρήκε η Elsa Pharaon, πολύ γνωστή street casting director. Μετά από μακρά αναζήτηση τον εντόπισε σε μια επαγγελματική σχολή όπου φοιτούσε για να πάρει το πτυχίο του στην ξυλουργική. Είχα σκόπιμα αποφασίσει να μην στιγματίσω το συγκεκριμένο χαρακτήρα και να πάω ενάντια στις συνήθεις κοινοτοπίες. Δεν ήθελα το αγόρι να ακολουθεί τα στερεότυπα, να μην είναι ένα πρεζόνι ή ένα παιδί από μια οικογένεια μεταναστών. Είχα βέβαια δει όλες τις πρόβες που είχε κάνει η Elsa, αλλά στο τέλος, συναντήθηκα με μόνο ένα σχετικά μικρό αριθμό αγοριών γιατί λίγοι ταίριαζαν με αυτό που είχα στο μυαλό μου.»

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ταινία σηματοδοτεί μόλις τη δεύτερη φορά στην ιστορία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου μία γυναίκα σκηνοθέτης άνοιξε την αυλαία της διοργάνωσης. Είχε προηγηθεί το 1987 το φιλμ της Νταϊάν Κιουρί: «Un Ηomme Αmoureux» (A Man in Love).

Η ταινία «Με το Κεφάλι Ψηλά / La Tête Haute / Standing Tall» (2015) της Εμανουέλ Μπερκό, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι και την Τετάρτη 20 Ιουλίου του 2022.

Διαβάστε Επίσης:

image

Με το Κεφάλι Ψηλά / La Tête Haute / Standing Tall
Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Μπερκό
Σενάριο: Εμανουέλ Μπερκό, Μαρσιά Ρομάνο
Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Μπενουά Μαζιμέλ, Σάρα Φορεστιέ, Ροντ Παραντό
Φωτογραφία: Γκιγιόμ Σιφμάν
Μοντάζ: Ζουλιέν Λελούπ
Μουσική: Ερίκ Νεβέ
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 120 λεπτά