Πρόκειται για μία ιστορική προβολή, καθώς 23 χρόνια μετά την παρουσίαση της ταινία στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας το 1995, οι «Γέφυρες του Μάντισον» του Κλιντ Ίστγουντ, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και την Μέριλ Στριπ, επιστρέφει πανηγυρικά για να σηκώσει την αυλαία του 8ου Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας!

Ads

Οι Γέφυρες του Μάντισον / The Bridges of Madison County
Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ
Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Κλιντ Ίστγουντ, Άνι Κόρλεϊ, Βίκτορ Σλέζακ, Ρίτσαρντ Τζένκινς
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1995
Διάρκεια: 135 λεπτά
Δευτέρα 4 Ιουνίου στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

image

Ο Ρόμπερτ Κινκάιντ, πενήντα δύο χρονών, φωτογράφος, συνεργάτης στο National Geographic, άνθρωπος παράξενος, σχεδόν μυστικιστής, ταξιδευτής στις ασιατικές ερήμους, στους μακρινούς ποταμούς και στις αρχαίες πόλεις, απόλυτα αφοσιωμένος στο επάγγελμά του, δεν νιώθει να βρίσκεται σε αρμονία με την εποχή του. Η Ιταλίδα Φραντσέσκα Τζόνσον, σαράντα πέντε χρονών, γυναίκα αγρότη, ζει τώρα σ’ ένα αγρόκτημα της Αϊόβα, με θολές αναμνήσεις από τα όνειρα της κοριτσίστικης ηλικίας της.

Ads

Είναι και οι δύο σχετικά ευχαριστημένοι από τη ζωή τους. Όταν όμως ο Ρόμπερτ Κινκάιντ, μέσα στη ζέστη και τη σκόνη ενός καλοκαιριού της Αϊόβα, στρίβει το φορτηγάκι του στο δρομάκι του αγροκτήματός της για να ζητήσει πληροφορίες, ο κόσμος γυρίζει ανάποδα γι’ αυτούς, οι ψευδαισθήσεις τους διαλύονται στη στιγμή και ζουν μαζί έναν έρωτα σπάνιας και συνταρακτικής ομορφιάς, από αυτούς που σφραγίζουν για πάντα μια ζωή.

image

Το μεγάλο στοίχημα που έβαλε με αυτή την ταινία ο Κλιντ Ίστγουντ ήταν να απομυθοποιήσει το σκληρό και επιθετικά αρρενωπό προσωπείο που επί δεκαετίες κουβαλούσε, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης και να αποκαλύψει πίσω του έναν ερμηνευτή και δημιουργό μεγάλης ευαισθησίας. Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα ήταν να καταφέρει να μετατρέψει το best seller ρομάντζο του Ρόμπερτ Τζέιμς Γουόλερ, σε μια από τις ωραιότερες ιστορίες αγάπης που έχουμε δει στο Αμερικάνικο Σινεμά.

Με τις «Γέφυρες του Μάντισον» και την άκρως τρυφερή διήγηση ενός μυστικού και σχεδόν ουτοπικού έρωτα ανάμεσα σε μια παντρεμένη νοικοκυρά της αμερικανικής επαρχίας του ’50 και έναν περαστικό ταξιδιώτη, ο Ίστγουντ κέρδισε θριαμβευτικά και τα δυο στοιχήματα.

image

Στον ρόλο της ιταλικής καταγωγής Φραντσέσκα, η Μέριλ Στριπ παρέδωσε μια από τις καλύτερες ερμηνείες στην καριέρα της, κερδίζοντας μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ. Διακριτικός, μπροστά και πίσω από την κάμερα, ο Ίστγουντ υπέγραψε ένα πανέμορφο και ευγενικά συναισθηματικό φιλμ, με τη δύναμη να αγγίζει διαφορετικές γενιές θεατών με τον ίδιο συγκινητικό τρόπο.

Athens Open Air Film Festival

image

To πολυαναμενόμενο ραντεβού της πόλης, το Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιστρέφει για 8η χρονιά. Ο θεσμός – συνώνυμο της καλοκαιρινής απόδρασης στην πόλη επιφυλάσσει στο κοινό κινηματογραφικές εκπλήξεις με ελεύθερη είσοδο από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες, ταράτσες, παραλίες και σε μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας.

Ειδικά για την όγδοη διοργάνωση του Φεστιβάλ, την αφίσα επιμελήθηκε ο graphic designer -illustrator (γραφίστας- εικονογράφος) Βασίλης Μέξης και όπως αναφέρει ο ίδιος:

«Με φόντο το μπλε χρώμα του λυκόφωτος, φέτος το Athens Open Air Film Festival αποκτά συμβολικά το σχήμα ενός φάρου. Υψώνεται και στέκει όπως ένας μαγικός προβολέας, που απλώνει το δικό του φως μέσα στη νύχτα. Για 8η χρονιά, το φως αυτό θα μεταμορφώσει τις γωνίες της πόλης σε θερινά σινεμά, ολοκληρώνοντας μέχρι τον Αύγουστο ένα ψηφιδωτό από κινηματογραφικά αριστουργήματα. Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας ετοιμάζεται να εκπέμψει και πάλι. Σαν ένας φωτεινός φάρος στον «ωκεανό» της νυχτερινής πόλης».

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.