Το 2013, ο Ζάζα Ουρουσάντζε, παρουσιάζει μία εξαιρετική και επίκαιρη δημιουργία, η οποία φέρνει σε πρώτο πλάνο τα ιστορικά γεγονότα στον Καύκασο το 1992 και τον αιματηρό πόλεμο, ανάμεσα στους Τσετσενούς και τους Γεωργιανούς. Μία σπουδαία και επίκαιρη αντιπολεμική ταινία που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, εκπροσωπώντας επάξια την Εσθονία. Τα «Μανταρίνια» είναι διαθέσιμα δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX.

Ads

Η ταινία «Μανταρίνια» αφηγείται την ιστορία ενός Εσθονού καλλιεργητή μανταρινιών, ο οποίος μέσα στον πόλεμο της Αμπχαζίας του 1992, περιθάλπει με περίσσια ανθρωπιά δύο βαριά τραυματισμένους από αντίπαλα στρατόπεδα.

Ο ένας είναι μισθοφόρος Τσετσένος και ο άλλος Γεωργιανός στρατιώτης. Η συμβίωση κάτω από την στέγη του γενναιόδωρου Εσθονού, θα τους κάνει να καταλάβουν ότι περισσότερα πράγματα τους ενώνουν, παρά τους χωρίζουν.

image

Ads

Μία ιδιαίτερη και αξιόλογη αντιπολεμική ταινία, που αποτελεί συμπαραγωγή Εσθονίας και Γεωργίας. Το φιλμ αναφέρεται στην ιστορία δύο Εσθονών που έμειναν μονάχοι τους σ’ ένα χωριό της Γεωργίας, το οποίο όλοι εγκατέλειψαν όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη συνοριακή γραμμή με την Αμπχαζία.

Οι δύο άνδρες σκοπεύουν να μαζέψουν μανταρίνια και να τα πουλήσουν, πριν φύγουν. Δυστυχώς όμως ο πόλεμος θα τους προλάβει. Η δράση αρχίζει να ξετυλίγεται όταν δύο πληγωμένοι στρατιώτες από τα αντίπαλα στρατόπεδα Γεωργίας και Αμπχαζίας, θα αναγκαστούν να βρουν καταφύγιο στο σπίτι των Εσθονών.

image

Με καλές ερμηνείες, ρεαλιστικό σενάριο και επίκαιρο όσο ποτέ, το φιλμ «Μανταρίνια» αποτελεί την πέμπτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Ζάζα Ουρουσάντζε. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι αποτέλεσε την πρώτη ταινία της Εσθονίας, που απέσπασε μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Γεωργία, ενώ το καστ ήταν κυρίως Εσθονοί και Γεωργιανοί ηθοποιοί.

image

«Καταρχάς είναι μια πολύ ανθρώπινη ταινία. Είναι ένα δράμα που έχει να κάνει με το πως να παραμένεις άνθρωπος σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και συγκυρίες. Ο πόλεμος είναι μόνο στο φόντο της ιστορίας μας. Πρόκειται για τον πόλεμο της Αμπχαζίας, το 1992. Η δράση όμως που παρουσιάζεται στο φιλμ, μπορεί να αφορά κάθε πόλεμο και όχι μόνο τον συγκεκριμένο.» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ίβο Φελτ, παραγωγός της ταινίας.

image

ERTFLIX

Μία ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση έρχεται να καταθέσει το ERTFLIX, για τις δύσκολες ημέρες του δεύτερου lockdown που βιώνουμε, προτείνοντας μας 30 νέες ταινίες οι οποίες διατίθενται δωρεάν και με ελληνικούς υπότιτλους. Από τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς» του Ναγκίσα Όσιμα, μέχρι το επίκαιρο φιλμ «Δυστυχώς Απουσιάζατε» του Κεν Λόουτς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανανέωσης του περιεχομένου του ERTFLIX δημιουργείται από μια νέα κατηγορία με τον τίτλο «Νεανικές», όπου οι πιστοί της πλατφόρμας μπορούν να βρουν εφηβικές ταινίες, αλλά και μουσικά ντοκιμαντέρ. Η ταινία «Μανταρίνια / Mandariinid / Tangerines» του Ζάζα Ουρουσάντζε, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX, μέχρι τις 22 Μαρτίου του 2021.

image

Μανταρίνια / Mandariinid / Tangerines
Σκηνοθεσία: Ζάζα Ουρουσάντζε
Σενάριο: Ζάζα Ουρουσάντζε
Πρωταγωνιστούν: Λέμπιτ Ούλφσακ, Έλμο Νουγκάνεν, Γκιόργκι Νακασίντζε, Μίσα Μέσκι, Ράιβο Τρας
Φωτογραφία: Ρέιν Κοτόβ
Μοντάζ: Αλεξάντερ Κουράνοβ
Μουσική: Νιάζ Ντιασαμίντζε
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Εσθονία, Γεωργία
Διάρκεια: 87 λεπτά