Το 5ο Athens Open Air Film Festival, συνεχίζει τις καλοκαιρινές κινηματογραφικές του εξορμήσεις, μετατρέποντας την Αθήνα σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Το Φεστιβάλ, στην προτελευταία του προβολή για φέτος, παρουσιάζει μία ακόμη αξιόλογη δημιουργία του ελληνικού κινηματογράφου. Ο λόγος για το λυρικό παραμύθι του Νίκου Βεργίτση, «Ρεβάνς» (Revanche – 1983). Την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Κοτζιά, με ελεύθερη είσοδο.

Ads

 

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατράπηκε σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 5ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος μας κράτησε παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά.

 

Διαβάστε επίσης:

Όλη η Αθήνα ένα Θερινό Σινεμά – Αναλυτικό Αφιέρωμα στο 5ο Athens Open Air Film Festival

Ads

image
 

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη την ταινία του Δήμου Αβδελιώδη, «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» (The Spring Gathering – 1999). Το 5ο Athens Open Air Film Festival, λίγο πριν ολοκληρωθεί, προβάλει μία ακόμη αξιόλογη ελληνική ταινία: «Ρεβάνς» (Revanche – 1983) του Νίκου Βεργίτση.

image
 

Ένας τριαντάρης με εμμονή στις κινηματογραφικές ταινίες, ο Γιάννης (Αντώνης Καφετζόπουλος), αποφασίζει να ξεφύγει από την καθημερινότητά του και ξεκινάει μια ερωτική σχέση με την κοπέλα (Γιώτα Φέστα) του αδελφικού του φίλου (Πάνος Ηλιόπουλος). Η σχέση τους διακόπτεται σύντομα. Όταν όμως ξαναβρίσκονται, δημιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο.

image
 

Ο Γιάννης σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του ανησυχίες και τις συγκρούσεις που του δημιουργεί η σύνθετη αυτή σχέση, καθώς και τα κοινωνικά ταμπού. Η αδυναμία να διεκδικήσει τη ζωή του και η εμμονή του για τις κινηματογραφικές ταινίες, είναι εκείνα κυρίως που θα εγκλωβίσουν τον Γιάννη, όταν οι τρεις ήρωες σκεφτούν σοβαρά τη συγκατοίκηση.

image
 

Στο καλοκαιρινό αστικό τοπίο της δεκαετίας του ’80, ο Νίκος Βεργίτσης παγιδεύει το παρορμητικό ερωτικό παιχνίδι τριών νέων σε κρίση ταυτότητας, οι οποίοι πασχίζουν να σηκώσουν το βάρος των αμφιθυμικών συναισθημάτων τους. Με την υπέροχη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

 

 

Στην κορυφαία ταινία μιας φιλμογραφίας που απαριθμεί μόλις τρεις μεγάλου μήκους, ο σπουδαγμένος στη Γαλλία σκηνοθέτης εισβάλλει στα θολά νερά που πλημμυρίζουν τον υποκειμενικό κόσμο των ηρώων του και αναμειγνύει πραγματικότητα και φαντασία σ’ ένα ερωτικό δράμα μ’ έναν θαυμάσιο Δημήτρη Πουλικάκο σε δεύτερο ρόλο κι ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα πρωταγωνιστικά ζεύγη του μοντέρνου ελληνικού σινεμά, τον Αντώνη Καφετζόπουλο και την Γιώτα Φέστα.

image
 

Η παρουσία της «Ρεβάνς» στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών υπήρξε το επιστέγασμα μιας ταινίας που τιμήθηκε και στο 24ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το 1983. Συγκεκριμένα, απέσπασε τα εξής Βραβεία:

  • Καλύτερης Ταινίας
  • Καλύτερης Σκηνοθεσίας
  • Μοντάζ
  • Ά Γυναικείου Ρόλου
  • Β’ Ανδρικού Ρόλου
  • Ειδικό Βραβείο
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου)

Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH)

 

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Πλατεία Κοτζιά – Αθήνα

Είσοδος Ελεύθερη – Κατάλληλο άνω των 17

image
 

«Ρεβάνς» (Revanche)

Σκηνοθεσία: Νίκος Βεργίτσης

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώτα Φέστα, Πάνος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιώργος Μοσχίδης, Άντζελα Μπρούσκου, Θάλεια Ασλανίδου, Ήρα Παπαμιχαήλ, Άρης Μαραγκόπουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Ελένη Ράντου, Φοίβος Κωνσταντινίδης, Εύα Βλαχάκου, Ραλλού Κούνδουρου, Γιώργος Πράφτσας, Βάσω Δημητρίου, Ηρώ Λάσκαρη

Έτος παραγωγής: 1983

Διάρκεια: 105 λεπτά

 

 

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

image
 

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος μας κράτησε κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.