Το 5ο Athens Open Air Film Festival, σήκωσε αυλαία την Τετάρτη 17 Ιουνίου και έκτοτε το Φεστιβάλ συνεχίζει τις καλοκαιρινές κινηματογραφικές του εξορμήσεις, μετατρέποντας την Αθήνα σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Τη σκυτάλη των προβολών παίρνει αυτή την εβδομάδα η ταινία-ορόσημο του γερμανικού, κινηματογραφικού εξπρεσιονισμού: «Νοσφεράτου: Μια Συμφωνία Τρόμου» (Nosferatu: Εine Symphonie des Grauens – 1922) του σπουδαίου δημιουργού, Φρίντριχ Β. Μουρνάου. Την Τρίτη 21 Ιουλίου, στο “Τρένο στο Ρουφ”, με ελεύθερη είσοδο, συνοδεία μουσικής επένδυσης από τους Mechanimal.

Ads

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 5ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά.

image

Διαβάστε επίσης:
Όλη η Αθήνα ένα Θερινό Σινεμά – Αναλυτικό Αφιέρωμα στο 5ο Athens Open Air Film Festival

Ads

Στη Βρέμη της Γερμανίας, ο κτηματομεσίτης Κνόκ αναθέτει στον νεαρό υπάλληλό του Χούτερ να ταξιδέψει στα Καρπάθια όρη, για να παραδώσει κάποια συμβόλαια στον μυστηριώδη Κόμη Όρλοκ, ο οποίος ψάχνει για σπίτι στην γερμανική πόλη. Πριν ακόμη φτάσει στο κάστρο του Κόμη, ο Χούτερ αντιλαμβάνεται τον τρόμο των κατοίκων του κοντινού χωριού. Κρυφά του δίνουν ένα βιβλίο σχετικά με τους βρικόλακες, που αρχικά βρίσκει διασκεδαστικό. Κάποια στιγμή θα συναντήσει τον Κόμη, που στην εμφάνιση δεν έχει μεγάλη σχέση με το ανθρώπινο είδος.

image

Τα αυτιά του είναι μυτερά, το κρανίο του παραμορφωμένο και τα νύχια του μακριά. Παρουσιάζεται εξαιρετικά ευθύγραμμος και οι κινήσεις του χαρακτηρίζονται από εφιαλτική βραδύτητα. Όταν δει το φυλακτό του Χούτερ με τη φωτογραφία της όμορφης συζύγου του, της Έλεν, υπογράφει αμέσως το συμβόλαιο και αποκτά το παλιό σπίτι στην Βρέμη. Σύντομα ο Χούτερ ανακαλύπτει ότι με το συμβόλαιο αυτό άνοιξε τον δρόμο στον ίδιο τον Τρόμο να έρθει στην πόλη του. Τη νύχτα, όταν ο αιμοδιψής Κόμης εμφανίζεται στο δωμάτιο του, η Έλεν ξυπνά στη μακρινή Βρέμη και φωνάζει το όνομα του συζύγου της.

image

Κατόπιν ο Όρλοκ ξεκινά το ταξίδι του για τη Βρέμη. Ένας ένας οι ναύτες του πλοίου που μεταφέρει τον Όρλοκ αρρωσταίνουν και πεθαίνουν. Καθώς ο Όρλοκ φτάνει σχεδόν συγχρόνως με τον Χούτερ στη Βρέμη, η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτατα στην πόλη. Αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό όλων των θυμάτων: οι πληγές στον λαιμό. Η Έλεν βρίσκει το βιβλίο των βρικολάκων του συζύγου της και διαβάζει εκεί, ότι μόνον η θυσία μιας αθώας γυναίκας θα θέσει τέλος στο κακό. Αποφασίζει να αναλάβει η ίδια τον ρόλο αυτό…

image

Ο μύθος του Κόμη Δράκουλα, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη, από τον σπουδαίο σκηνοθέτη Φρίντριχ Β. Μουρνάου. Η υποβλητική ατμόσφαιρα, οι απόκοσμες φιγούρες και η αριστουργηματική φωτογραφία, καθιστούν το «Νοσφεράτου» (1922) μία απ’ τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Βασισμένοι στο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ “Δράκουλας”, ο Μουρνάου και ο σεναριογράφος του Χέρνικ Γκαλέεν, δημιουργήσαν τον πιο τρομερό εφιάλτη της Έβδομης Τέχνης.

image

Αρχετυπική ταινία της μυθολογίας τρόμου, το «Νοσφεράτου: Μια Συμφωνία Τρόμου» (Nosferatu: Εine Symphonie des Grauens – 1922), αποτελεί μία κλασική ταινία. Οι σκοτεινές της εικόνες, η φιγούρα του βαμπίρ, ο ερεβώδης ρομαντισμός της, η μελαγχολική υποβλητική ατμόσφαιρά της και βέβαια η απόκοσμη ερμηνεία του Μαξ Σρεκ, διατηρούνται αλώβητες από την φθορά του χρόνου… Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές και θρυλικές δημιουργίες του Γερμανικού Κινηματογραφικού Εξπρεσιονισμού.

image

Τρίτη 21 Ιουλίου στις 21:30
Το Τρένο στο Ρουφ – Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ επί της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως
Είσοδος Ελεύθερη
Συνοδεία μουσικής επένδυσης από τους Mechanimal

Οι Mechanimal συνθέτουν το δικό τους ηλεκτρονικό soundtrack για το Νοσφεράτου, χτίζοντας ένα ενιαίο και συνεχές παιχνίδι πολυεπίπεδων drones τα οποία μαζί με αναλογικά sequencer και ηλεκτρικές κιθάρες δίνουν μια άλλη διάσταση στην μονοχρωματική αφήγηση του Μουρνάου.

image

«Νοσφεράτου: Μια Συμφωνία Τρόμου» (Nosferatu: Εine Symphonie des Grauens  – 1922)
Σκηνοθεσία: Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου
Πρωταγωνιστούν: Μάξ Σρέκ, Γκούσταβ Φον Βανγκενχάιμ, Γκρέτα Σρέντερ, Άλεξ Γκράναθ
Έτος παραγωγής: 1922
Διάρκεια: 94 λεπτά

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.