Η πρεμιέρα του 5ου Athens Open Air Film Festival θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου στον υπέροχο χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός με την αριστουργηματική βωβή κωμωδία του Μπάστερ Κίτον, «Ο Κινηματογραφιστής» (The Cameraman, 1928), συνοδεία πρωτότυπης μουσικής επένδυσης από τον ταλαντούχο Έλληνα μουσικό, Theodore και την ορχήστρα του.

Ads

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 5ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά.

image

Διαβάστε επίσης:
Όλη η Αθήνα ένα Θερινό Σινεμά – Αναλυτικό Αφιέρωμα στο 5ο Athens Open Air Film Festival

Ads

Το Athens Οpen Air Film Festival γιορτάζει τα πέντε χρόνια του με μία ξεχωριστή πρεμιέρα στον Ναό του Ολυμπίου Διός, δίνοντας την ευκαιρία σε έναν ταλαντούχο νέο μουσικό να επενδύσει με πρωτότυπη μουσική το αρχετυπικό βωβό φιλμ του 1928, «Ο Κινηματογραφιστής», του Μπάστερ Κίτον, την Τετάρτη 17 Ιουνίου. Με ώρα προσέλευσης 20:30 και με είσοδο ελεύθερη, με επίδειξη ατομικού δελτίου εισόδου.

image

Η ταινία «Ο Κινηματογραφιστής» (The Cameraman, 1928) αποτελεί ένα  από τα τελευταία φιλμ της κλασσικής περιόδου του Μπάστερ Κίτον πριν την έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου. Ο «αγέλαστος κωμικός» είναι εδώ ο Λιούκ Σάνον, ένας φωτογράφος που είναι ερωτευμένος με την Σάλι, μια όμορφη γραμματέα των κινηματογραφικών στούντιο MGM.

Για να την κάνει να τον προσέξει, ο ήρωας μας αποφασίζει να γίνει cameraman στην εταιρεία ώστε να είναι πιο κοντά της. Όμως με την κινηματογραφική κάμερα στα χέρια είναι εντελώς αδέξιος και κάνει συνεχώς λάθη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα. Ό,τι προσπαθεί να κάνει καταλήγει σε φιάσκο, κι έτσι σταδιακά σκέφτεται και άλλους τρόπους για να πλησιάσει την Σάλι…

image

Στον ρόλο της Σάλι η υπέροχη Μαρσελίν Ντέι, ενώ ο σπουδαίος Μπάστερ Κίτον, μας χαρίζει μία από τις πιο συγκινητικές του ερμηνείες. Ένα κλασσικό φιλμ, με άφθονα και αστεία οπτικά γκαγκς (gags – κωμικό εύρημα που συνδέεται με το απροσδόκητο), επινοητικές συλλήψεις στην πλοκή και μια ευγενική ερωτική ιστορία στο επίκεντρο. Ο Κίτον βρίσκεται τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα, καθώς του συν-σκηνοθετεί μαζί με τον Έντουαρντ Σέντγουϊκ.

Η χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου έμελλε να κρατήσει λίγο, όμως το κοινό μπόρεσε να απολαύσει κάποιους σπουδαίους καλλιτέχνες. Ο Μπάστερ Κίτον υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές του βωβού, προσφέροντας άφθονο γέλιο αν και κανείς θεατής δεν είδε τον ίδιο να γελά. Όταν ήρθε η εποχή που ο κινηματογράφος απέκτησε φωνή, ο Μπάστερ Κίτον άρχισε να σιωπά…

image

Ο ταλαντούχος πολυοργανίστας Theodore είναι αυτός που καλέστηκε να  παρέμβει μουσικά στην ταινία Σ’ έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου της Αθήνας, ο Έλληνας μουσικός αναλαμβάνει τον ρόλο του συνθέτη και ενορχηστρωτή, για να μας ταξιδέψει μέσω των κινηματογραφικών εικόνων της δεκαετίας του 1920, στο σήμερα.

Η μουσική που θα απολαύσουμε ζωντανά και συγχρονισμένα με την ταινία από τον Theodore και την μπάντα του το βράδυ της πρεμιέρας, είναι γραμμένη από την αρχή για αυτή την εκδήλωση, αποδίδοντας κυρίαρχο ρόλο στο πιάνο. Σημαντική θέση όμως, έχει δοθεί και στα κιθαριστικά μέρη, έτσι ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας που απαιτεί το ντύσιμο των εικόνων του συγκεκριμένου φιλμ. Κρουστά, πνευστά, ηλεκτρικά & ηλεκτρονικά όργανα συμπληρώνουν αυτό το γοητευτικό ηχητικό τοπίο.

Ειδικά για την πρεμιέρα του 5ου Athens Οpen Air Film Festival και λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, η είσοδος στην προβολή του Φεστιβάλ θα γίνει μόνο μέσω αριθμημένων Δελτίων Εισόδου, τα οποία θα μοιράζονται στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου (επί της Βασιλίσσης Όλγας) και μέχρι εξαντλήσεως τους, τις εξής ημέρες και ώρες:
– Την προηγούμενη ημέρα, Τρίτη 16 Ιουνίου από τις 12.00 έως και τις 18.00
– Την ημέρα της πρεμιέρας, Τετάρτη 17 Ιουνίου από τις 19.30 έως και τις 20.30

image

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μετά το πέρας της προβολής ακολουθεί party στο Tiki Bar (Φαλήρου 15, Κουκάκι), με την ευγενική χορηγία της Fischer.

Τετάρτη 17 Ιουνίου
Ώρα προσέλευσης: 20:30
Ο Κινηματογραφιστής (The Cameraman)

Σκηνοθεσία: Εντουαρντ Σέτζγουικ, Μπάστερ Κίτον
Πρωταγωνιστούν: Μπάστερ Κίτον, Μαρσελίν Ντέι, Χάρολντ Γκούντγουιν
Έτος παραγωγής: 1928
Διάρκεια: 67 λεπτά

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.