Δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό φιλμ  «Κάτω Από Τον Ήλιο» (A Bigger Splash – 2015) – με πρωταγωνιστές τους: Τίλντα Σουίντον, Ρέιφ Φάινς, Ντακότα Τζόνσον και Ματίας Σένερτς – Λούκα Γκουαντανίνο, επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του δημιουργία: «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» (Call Me by Your Name – 2017). Ο Ιταλός σκηνοθέτης υπογράφει ένα από τα καλύτερα φιλμ της νέας σεζόν, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στην Αίθουσα: Δαναός 1.

Ads

Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου / Call Me by Your Name
Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο / Luca Guadagnino
Σενάριο: James Ivory (screenplay), André Aciman (based on the novel by)
Πρωταγωνιστούν: Άρμι Χάμερ, Τίμοθι Κάλαμετ, Μάικλ Στούλμπαργκ, Αμίρα Κασάρ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 132 λεπτά
Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 21:30, στην Αίθουσα: Δαναός 1

image

Ο δεκαεπτάχρονος Elio (Τίμοθι Κάλαμετ / Timothée Chalamet) περνά ένα τεμπέλικο καλοκαίρι στην ιταλική εξοχή με τους γονείς του. Την ηρεμία καταλύει ο ερχομός ενός ψηλού, μαυρισμένου Αμερικάνου, του Oliver (Άρμι Χάμερ / Armie Hammer), ο οποίος θα βοηθήσει τον καθηγητή πατέρα του Elio (Μάικλ Στούλμπαργκ / Michael Stuhlbarg) στην έρευνά του.

Ads

image

Στην αρχή ο Elio αντιμετωπίζει τον νεοφερμένο επιφυλακτικά και παρόλο που ψάχνει αφορμές για να περάσει χρόνο με τον Oliver, του φέρεται με υπεροψία. Παιδί διανοούμενων ακαδημαϊκών, ο Elio κοροϊδεύει την αμερικάνικη αργκό του Oliver.

Οι μεταξύ τους λεκτικές κονταρομαχίες αποκτούν ρομαντική χροιά και σύντομα ο Elio και ο Oliver γίνονται αχώριστοι. Παρόλο που κάποια στιγμή ο Oliver πρέπει να επιστρέψει στην Αμερική, αυτή είναι η πρώτη αγάπη του Elio και θα μείνει στην καρδιά και στο μυαλό του για πάντα. Το σενάριο υπογράφει ο Τζέιμς Άιβορι, βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του Αντρέ Ακιμάν.

image

Σε μια γραφική τοποθεσία της ιταλικής επαρχίας του 1983, κατακαλόκαιρο, το φιλμ παρακολουθεί την σεξουαλική αφύπνιση ενός ανήσυχου 17χρονου. Γόνος δύο ακαδημαϊκών, o Έλιο νιώθει τον αισθηματικό κόσμο του να συγκλονίζεται όχι από τις ερωτικές του συνευρέσεις μ’ ένα ντόπιο κορίτσι αλλά από έναν Αμερικανό, εφτά χρόνια μεγαλύτερό του, που βοηθάει τις έρευνες του καθηγητή πατέρα του στον Ελληνορωμαϊκό Πολιτισμό.

Η σεναριακή συνεργασία ανάμεσα στον σκηνοθέτη του «Είμαι ο Έρωτας» και τον Τζέιμς Άιβορι, τον παλαίμαχο δημιουργό του «Τα Απομεινάρια μιας Μέρας», είναι ένα μικρό αριστούργημα πάνω στα ανεξίτηλα σημάδια που αφήνουν οι πρώτοι έρωτες, τα σφοδρά παρθενικά χτυποκάρδια και τα μυστηριώδη καλέσματα της καρδιάς και του κορμιού.

image

Η ταινία έχει ήδη παρουσιαστεί στα σημαντικότερα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ – Σάντανς, Βερολίνο, Σαν Σεμπαστιάν, Τορόντο – κερδίζοντας κοινό και κριτικούς. Η ελληνική πρεμιέρα της νέας ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο, «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» (Call Me by Your Name – 2017), θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.

Λούκα Γκουαντανίνο / Luca Guadagnino

image

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, ο Λούκα Γκουαντανίνο γεννήθηκε στο Παλέρμο το 1971, κι έγινε ευρύτερα γνωστός το 2009 με το φιλμ, «Είμαι ο Έρωτας» (Io sono l’amore). Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «The Protagonists» επιλέχθηκε για το Φεστιβάλ της Βενετίας το 1999. Το 2002, σκηνοθέτησε το «Mundo Civilizado» που συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Το 2004, επέστρεψε στο Φεστιβάλ της Βενετίας με το «Cuoco Contadino», ενώ ακολούθησε το «Melissa P.» το 2005.

Η διεθνής καταξίωση ήρθε με το «Είμαι ο Έρωτας» (Io sono l’amore) το 2009, το οποίο έγραψε, σκηνοθέτησε κι έκανε την παραγωγή. Η ταινία συμμετείχε στα φεστιβάλ της Βενετίας, του Τορόντο, του Βερολίνου, του Σάντανς και σε αμέτρητα ακόμη φεστιβάλ διεθνώς. Ήταν Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

image

Το 2011, ο Γκουαντανίνο παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Unconscious» στο 64ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Το 2013, ακολούθησε το ντοκιμαντέρ, «Bertolucci on Bertolucci». Το Δεκέμβριο του 2011, έκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης για την όπερα με το «Φάλσταφ» του Τζουζέπε Βέρντι στο Teatro Filarmonico di Verona. Το 2012, ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής Frenesy Film.

«Στην ταινία μου, «Είμαι ο Έρωτας», ήθελα να διερευνήσω τον κόσμο της υψηλής κοινωνίας και τι συμβαίνει όταν ξυπνά η επιθυμία και ο πόθος καθώς και τις  ηθικές τους συνέπειες. Στο «Κάτω από τον ήλιο», οραματίστηκα μια ταινία για την αγάπη, την ομορφιά, την επιθυμία, το σεξ, τη σεξουαλικότητα και τις συμπεριφορές που μπορεί να πυροδοτήσει η παρουσία και μόνο ενός παλιού έρωτα. Απελευθερώνοντας το παρελθόν, οι χαρακτήρες αποκαλύπτουν την αληθινή εκδοχή του εαυτού τους κι οδηγούνται στην πιο σκοτεινή πλευρά τους. Αντιμετωπίζω την ταινία ως ένα μοντέρνο ψυχολογικό δράμα σχέσεων. Εμπνεύστηκα από τον Ρομπέρτο Ροσελίνι, την ενέργεια του Μάρτιν Σκορτσέζε και τη βαθιά διορατικότητα του Τζόναθαν Ντεμ. Είμαι επίσης, μεγάλος θαυμαστής της Πατρίσια Χάισμιθ και του Πολ Μπόουλς, και της οξείας αίσθησης του χιούμορ που έχουν, καθώς και την ικανότητα τους να συλλαμβάνουν χαρακτήρες σ’ έναν κόσμο ξένο από το δικό τους.» – Λούκα Γκουαντανίνο

Διαβάστε επίσης:
Τίλντα Σουίντον και Ρέιφ Φάινς ερωτεύονται «Κάτω Από Τον Ήλιο»

23ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, οι ταινίες που προβάλλονται έχουν ένα κοινό περίπου 60.000 κινηματογραφόφιλων, οι οποίοι θέλουν να ενημερώνονται για όλες τις τάσεις του παγκόσμιου σινεμά και να βλέπουν πρώτοι τις μεγάλες ταινίες που πρόκειται να γίνουν επιτυχίες τους επόμενους μήνες. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει στο ελληνικό κοινό την δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον ανεξάρτητο αμερικανικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το «Μουσική και Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» πραγματοποιείτε από τις 20 Σεπτεμβρίου ως 1 Οκτωβρίου 2017 στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναό 1 και Δαναό 2, Όπερα 1 και Όπερα 2, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Διαβάστε επίσης:
Οι 23 ταινίες που ορίζουν τις φετινές 23ες Νύχτες Πρεμιέρας

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που προβάλλονται στο 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.