Τέσσερα χρόνια μετά το εξαιρετικό φιλμ του, «Πίσω από του Λόφους» (Dupa Dealuri / Beyond the Hills – 2012), ο καταξιωμένος Ρουμάνος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουντζίου, επιστρέφει με την πέμπτη μεγάλου μήκους δημιουργία του: «Αποφοίτηση» (Bacalaureat / Graduation – 2016). Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο Φεστιβάλ Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στη χώρα μας θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

Ads

Αποφοίτηση / Bacalaureat / Graduation
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κριστιάν Μουντζίου / Cristian Mungiu

Πρωταγωνιστούν: Αντριάν Τιτένι, Μαρία Βικτόρια Ντράγκους, Ράρες Άντριτσι
Χώρα: Ρουμανία, Γαλλία, Βέλγιο
Έτος: 2016
Διάρκεια: 128 λεπτά
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 22:00 στο Ιντεάλ

image

Ο Ρομέο είναι ένας γιατρός που ζει σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό της Τρανσυλβανίας και έχει μεγαλώσει την 18χρονή κόρη του με την ιδέα ότι θα φύγει να σπουδάσει στο εξωτερικό. Το σχέδιο του βρίσκεται πολύ κοντά στην επιτυχία αφού η Ελίζα έχει κερδίσει μια υποτροφία για σπουδές Ψυχολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει απλώς να περάσει τις τελικές εξετάσεις, κάτι πολύ εύκολο για μια τόσο καλή μαθήτρια. Όμως μία μέρα πριν τις εξετάσεις συμβαίνει ένα ατύχημα που θέτει σε κίνδυνο την αναχώρηση της Ελίζα. Τώρα ο Ρομέο καλείται να λάβει μία απόφαση. Υπάρχουν τρόποι να λύσει το πρόβλημα αλλά κανένας από αυτούς δεν συμβαδίζει με τις αρχές που ο ίδιος σαν πατέρας δίδαξε στην κόρη του.

Ads

image

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουντζίου, επιστρέφει με μια δυνατή οικουμενική σπουδή πάνω στην πατρική ανασφάλεια, την σχετικότητα της αλήθειας και την αμφισημία του συμβιβασμού, ιδωμένη μέσα από μία σχέση πατέρα και κόρης. Μια μοναδική και ασυμβίβαστη οπτική.

image

Μία οικογενειακή ιστορία σε μια μικρή πόλη της Ρουμανίας. Στο επίκεντρο, ένας πατέρας και η κόρη του, τους οποίους υποδύονται ο Αντριάν Τιτιένι και η Μαρία Ντράγκους. Ο πατέρας πιστεύει ότι ξέρει ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει, ενώ η κόρη έχει τις δικές της απόψεις για το μέλλον και τις επιλογές της.

image

«Αφήνω τη ζωή να με εμπνέει με τη πολυπλοκότητά της, δεν εμπνέομαι από άλλες ταινίες που αποτελούν ήδη μια ερμηνεία της. Το θέμα που επιλέγω κάθε φορά σχετίζεται με ό,τι με απασχολεί στη ζωή μου, εμένα τον ίδιο. Για παράδειγμα, γύρισα το «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες» όταν επρόκειτο να γίνω πατέρας. Τώρα που έχω δύο παιδιά, με απασχολούσε το τι θα τους πω για το ρόλο της θρησκείας στην κοινωνία, γι΄ αυτό έκανα το πρόσφατο φιλμ μου «Πίσω από τους λόφους». Επίσης, συχνά επιλέγω θέματα καθημερινά, θέματα που ίσως διαβάζω από τις εφημερίδες.» – Απόσπασμα από τη Συνέντευξη Τύπου του Κριστιάν Μουντζίου, το 2012 στο 53ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

image

Η νέα ταινία του Κριστιάν Μουντζίου, απέσπασε τον Μάιο στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το Βραβείο Σκηνοθεσίας (εξ‘ημισείας με τον Γάλλο δημιουργό, Ολιβιέ Ασαγιάς και το φιλμ του: «Personal Shopper»). Στο παρελθόν ο σπουδαίος Ρουμάνος σκηνοθέτης έχει αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα με το φιλμ «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες, 2 Μέρες», αλλά και το Βραβείο Σεναρίου, για το εξαιρετικό: «Πίσω από του Λόφους».

image

«Είναι πολύ δύσκολο για τις μικρές ταινίες, για τις ταινίες που χρειάζονται υπότιτλους, επειδή δεν είναι στα αγγλικά, για τις ταινίες που δεν είναι mainstream και εμπορικές να βρουν θέση στον κόσμο του κινηματογράφου. Και είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Πρέπει να παλέψουμε για το πετύχουμε μέσω της εκπαίδευσης, με τη βοήθεια όσων έχουν εξουσία. Και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών έχει τη δύναμη να επιλέξει αυτές τις ταινίες και να διατηρήσει την διαφορετικότητα.» – Κριστιάν Μουντζίου

image

Διαβάστε επίσης:
Τι θα δούμε το Φθινόπωρο στις Κινηματογραφικές Αίθουσες;
«Πίσω από τους Λόφους» (Beyond the Hills / Dupa Dealuri – 2012)

Η «Αποφοίτηση» (Bacalaureat / Graduation – 2016) του Κριστιάν Μουντζίου, θα κυκλοφορήσεις στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, από την 13 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας Spentzos Film.

22ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το «Μουσική και Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Διαβάστε επίσης:
Οι Νύχτες Πρεμιέρας τιμούν το έργο του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Η νέα ταινία του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν: «The Neon Demon»
Οι 20 ταινίες που ξεχωρίζουν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Εισιτήρια

image

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – «Νύχτες Πρεμιέρας», θα πραγματοποιηθεί φέτος από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στους Κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 και Δαναός 2, Όπερα 1 και Όπερα 2 και Ταινιοθήκη. Για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα στους θεατές να προμηθεύονται τα εισιτήριά τους για τις προβολές του Φεστιβάλ ηλεκτρονικά απ’ όπου κι αν βρίσκονται αλλά και από ένα μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων σε όλη την πόλη, ενώ το Φεστιβάλ, πιστό στην παράδοση υποστήριξης των ανέργων, προσφέρει και στη φετινή διοργάνωση 2.000 δωρεάν εισιτήρια για ανέργους.

Κάρτες Διαρκείας
Διατίθενται κάρτες διαρκείας των 5, 10 και 20 προβολών αξίας 20€, 35€ και 60€ αντίστοιχα.
*Bonus για τις 20άρες Κάρτες Διαρκείας (€ 60):
– Με την επίδειξη της κάρτας αυτής, οι κάτοχοι εξασφαλίζουν μία ατομική πρόσκληση για την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
– Με την επίδειξη της κάρτας αυτής, οι κάτοχοι εξασφαλίζουν μία ατομική πρόσκληση σε κάποιες ειδικές προβολές – έκπληξη του Φεστιβάλ, στις οποίες η είσοδος

Τιμές Εισιτηρίων
€ 5: Η πρώτη απογευματινή προβολή (ώρα έναρξης έως 19.55)
€ 6: Οι υπόλοιπες προβολές (ώρα έναρξης από 20.00)
*Όλες οι προβολές που θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (προσβάσιμη σε ΑΜΕΑ) θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με σειρά προτεραιότητας.
**Οι προβολές που φέρουν την ένδειξη P στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ (press screening – δημοσιογραφικές προβολές) είναι ανοιχτές και για το κοινό του Φεστιβάλ, με το αντίστοιχο εισιτήριο ανάλογα την ώρα έναρξης.

Διαβάστε επίσης:
Νύχτες Πρεμιέρας: 2.000 δωρεάν εισιτήρια για ανέργους

image

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.