Το νέο ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη είναι μια κινηματογραφική αλληγορία όσων συμβαίνουν τα τελευταία επτά χρόνια στην Ελλάδα, βασισμένη σε αληθινές ιστορίες που διαδραματίζονται σε γειτονιές «αόρατες» γύρω από την Αθήνα. Το Greek Animal Rescue αποτελεί μέρος μιας σειράς κοινωνικών ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη με τίτλο «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους» και προβάλλεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.

Ads

Οι ιστορίες των αδέσποτων ζώων του Greek Animal Rescue αποτυπώνουν όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης και κινητοποιούν μια φιλοζωική από το Λονδίνο να ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τα “Greekies”, τα αδέσποτα από την Ελλάδα που είναι τόσο δημοφιλή για υιοθεσίες στο εξωτερικό.

Υπάρχει τρόπος ένα άρρωστο κυνηγετικό με τα τρία πόδια να βρεθεί να τρέχει στα λιβάδια του Έσσεξ, χαρούμενο και υγιές; Οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, τα αδέσποτα στη βιομηχανική έρημο του Ασπροπύργου, μια ομάδα νέων εθελοντών που περιπολούν την περιοχή περιθάλποντας τα άρρωστα ζώα κι ένας φιλοζωικός σύλλογος στο Λονδίνο, αναζητούν ελπίδα και μια νέα αρχή σε μια περίοδο που όλα μοιάζουν χαμένα.

Το Greek Animal Rescue αποτελεί μέρος μιας σειράς κοινωνικών ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη με τίτλο «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους». Σκοπός τους να δοθεί βήμα σε καθημερινούς ήρωες – των οποίων οι προσωπικές ιστορίες δεν είχαν αποτυπωθεί στο φακό – αναδεικνύοντας το πόσο αποτελεσματικά και διαφορετικά διαχειρίστηκαν την κρίση.

Ads

Διαβάστε επίσης:
«Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη

image

Οι προβολές γίνονται σε συνεργασία με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, τη φιλοζωική ομάδα «Τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου» και το inside story. Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς και ελληνικούς υποτίτλους. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (Αθήνα), 5 ευρώ (Θεσσαλονίκη, Πάτρα & Αμαλιάδα).

Η ταινία προβάλλεται την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στον Κινηματογράφο Δαναό την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 16.00. Επίσης, η ταινία προβάλλεται την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στις 21.00 (Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»), στην Πάτρα στις 21.30 (Κινηματογράφος Πάνθεον) και στην Αμαλιάδα στις 22.00 (CineCinema).

Μετά τις προβολές της Αθήνας στις 01/11 και 05/11 θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας. Στις 01/11 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο της προβολής θα συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία θα διατεθούν στη φιλοζωική ομάδα «Tα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου» για αγορά φαρμάκων και εμβολίων.

Greek Animal Rescue
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 65 λεπτά

Ένα αδέσποτο, κακοποιημένο, βαριά άρρωστο, με τρία πόδια, παρατημένο σε μια βιομηχανική έρημο στον Ασπρόπυργο, ένας σύλλογος από το Λονδίνο που φροντίζει τα αδέσποτα της Ελλάδας, μια ομάδα νέων εθελοντών που περιπολούν τον Ασπρόπυργο περιθάλποντας αδέσποτα ζώα είναι οι ήρωες της ταινίας σε μια εφιαλτική περιοχή, κολαστήριο για πολλά παρατημένα ζώα. Υπάρχει τρόπος το άρρωστο κυνηγετικό με τα τρία πόδια να βρεθεί υιοθετημένο και υγιές, να τρέχει στα λιβάδια του Έσσεξ; Γιατί τα αδέσποτα από την Ελλάδα, τα Greekies, είναι τόσο δημοφιλή για υιοθεσίες στο εξωτερικό; Σ’ ένα απροσδόκητο φινάλε, η ταινία ψάχνει να βρει αν υπάρχει ελπίδα για τους καταδικασμένους σκύλους αλλά και για μια καταδικασμένη περιοχή δίπλα στην Αθήνα. Το «Greek Animal Rescue» είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και τον Μάρτιο του 2017, στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Μενέλαος Καραμαγγιώλης

image

Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης είναι σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ που συνεχίζουν και προβάλλονται μέχρι και σήμερα σε διεθνή φεστιβάλ. Οι feature ταινίες του (μυθοπλασίας): “Black Out” (1999) και “J.A.C.E.” (2012) είναι διεθνείς συμπαραγωγές και έχουν προβληθεί σε πολλές χώρες αποσπώντας πολυάριθμα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Το 1994 ίδρυσε την κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής Pausilypon Films η οποία ψάχνει ιστορίες που ξεπερνούν τα σύνορα και τα στερεότυπα με ήρωες ανθρώπους που συχνά παραμελούνται. Ιστορίες, που μπορούν να αποτελέσουν μέσο για διάλογο και κοινωνική αλλάγη.

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον Κινηματογράφο Δαναός, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Βόλου και το CineCinema Αμαλιάδας. Οι προβολές, που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. Το CineDoc είναι ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs και το 2017 ίδρυσε το Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου Αθηνών CineDoc Kids.

To αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών CineDoc 2017-18