Το 5ο Athens Open Air Film Festival, σήκωσε αυλαία την Τετάρτη 17 Ιουνίου και έκτοτε το Φεστιβάλ συνεχίζει τις καλοκαιρινές κινηματογραφικές του εξορμήσεις, μετατρέποντας την Αθήνα σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Τη σκυτάλη των προβολών παίρνει αυτή την εβδομάδα το σπουδαίο φιλμ νουάρ του Βινσέντε Μινέλι: «H Ωραία και Το Κτήνος» (The Bad and The Beautiful – 1952). Μία κλασσική ταινία, η οποία έχει τιμηθεί με πέντε βραβεία Όσκαρ και με πρωταγωνιστή τον Κερκ Ντάγκλας. Την Πέμπτη 30 Ιουλίου, στο Βυζαντινό Μουσείο, με ελεύθερη είσοδο.

Ads

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 5ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά.

image

Διαβάστε επίσης:
Όλη η Αθήνα ένα Θερινό Σινεμά – Αναλυτικό Αφιέρωμα στο 5ο Athens Open Air Film Festival

Ads

Τρεις επιτυχημένοι επαγγελματίες του Χόλιγουντ, μια ηθοποιός η Τζόρτζια Λόρισον (Λάνα Τάρνερ), ένας βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης ο Φρεντ Άμιελ (Μπάρι Σάλιβαν) κι ένας επιτυχημένος σεναριογράφος ο Τζέιμς Λι Μπάρτλοου (Ντικ Πάουελ) καλούνται από τον διευθυντή ενός μεγάλου στούντιο της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, τον Χάρι Πέμπελ (Γουόλτερ Πίτζεον) προκειμένου να βοηθήσουν τον παραγωγό Τζόναθαν Σιλντς (Κερκ Ντάγκλας), τον άνθρωπο που τους ανέδειξε, να κάνει την παραγωγή μιας ταινίας.

image

Ο καιροσκόπος Σιλντς είχε αποχωρήσει από τα κινηματογραφικά δρώμενα πριν μια διετία κι είχε βρεθεί χωρίς φίλους. Σε φλας-μπακ οι τρεις ήρωες θυμούνται πως γνώρισαν τον Τζόναθαν Σιλντς και τον τρόπο με τον οποίο εκείνος τους εκμεταλλεύτηκε.

image

Με έμμεσες αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα, λέγεται ότι στο φιλμ «H Ωραία και Το Κτήνος» ο χαρακτήρας του Τζόναθαν Σιλντς είναι βασισμένος σε εκείνον του παραγωγού του “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” (Gone With the Wind) Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ.

image

Παράλληλα γίνεται σαφής αναφορά και στην ταινία του Λιούτον, “Το Φιλί της Μάγισσας” (Cat People, 1942). Εικάζεται επίσης ότι ο χαρακτήρας της Τζόρτζια Λόρισον, είναι βασισμένος στην ηθοποιό Νταϊάνα Μπάριμορ, κόρη του ηθοποιού Τζον Μπάριμορ, καθώς και στην πρώην σύζυγο του Μινέλι, Τζούντι Γκάρλαντ.

image

Η ταινία προτάθηκε συνολικά για έξι Όσκαρ, εκ των οποίων απέσπασε τα πέντε, χάνοντας βασικά μόνο εκείνο του Ά Ανδρικού Ρόλου για το οποίο ήταν υποψήφιος ο Κερκ Ντάγκλας, που ηττήθηκε από τον Γκάρι Κούπερ, για την ερμηνεία του στην ταινία, “Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές” (High Noon).

image

H «Ωραία και Το Κτήνος» κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ της ταινίας με περισσότερες νίκες στα Όσκαρ χωρίς να έχει προταθεί για εκείνο της καλύτερης ταινίας. Ενώ το 2002 η ταινία επιλέγει από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης:
Ο «σκληρός τύπος» Κερκ Ντάγκλας

image

Πέμπτη 30 Ιουλίου στις 21:00
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
(Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα)
Είσοδος Ελεύθερη / Κατάλληλο άνω των 13

* Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του κήπου του Βυζαντινού Μουσείου κατά την είσοδο θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας (αριθμός ατόμων 500). Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθεύονται τα δελτία αρίθμησης στην είσοδο του Μουσείου την ημέρα της προβολής από τις 19:00 έως τις 21:00.

image

«H Ωραία και Το Κτήνος» (The Bad and The Beautiful – 1952)
Σκηνοθεσία: Βινσέντε Μινέλι

Πρωταγωνιστούν: Κερκ Ντάγκλας, Λάνα Τάρνερ, Γουόλτερ Πίτζεον, Ντικ Πάουελ, Φρεντ Αμιέλ
Έτος παραγωγής: 1952
Διάρκεια: 118 λεπτά

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.