Το φιλμ «Εγώ, η Τόνια» του Κρεγκ Γκιλέσπι, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας Τόνια Χάρντινγκ η οποία κατηγορήθηκε για τη μεγαλύτερη συνωμοσία στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ, σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση και αποτελεί την πρότασή μας.

Ads

Το μέλλον της Τόνια Χάρντινγκ στο άθλημα ήταν αμφίβολο από τη στιγμή που κατέστρωσε ένα απίστευτο σχέδιο με τον σύζυγο της για την κατάκτηση του τίτλου. Παρόλο που η Χάρντινγκ ήταν η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε τριπλό άξελ κατά τη διάρκεια πρωταθλήματος, η κληρονομιά της καθορίστηκε για πάντα από τη συσχέτιση της με την επίθεση στη Νάνσι Κέριγκαν.

image

Το 1991, η Τόνια Χάρντινγκ κέρδισε το Αμερικανικό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ, ούσα η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε τριπλό άξελ στην ιστορία του αθλήματος. Τρία χρόνια αργότερα, έγινε το επίκεντρο των ειδήσεων.

Ads

Η Χάρντινγκ κατηγορήθηκε για την επίθεση της συναθλήτριας της Νάνσι Κέριγκαν κι αποκλείστηκε για πάντα από την Ένωση Καλλιτεχνικού Πατινάζ των Ηνωμένων Πολιτειών. Την επίθεση είχε οργανώσει ο πρώην σύζυγος της Χάρντινγκ, Τζεφ Γκιλούλι και οι συνεργάτες του μαζί με τον σωματοφύλακα της Σον Έκαρντ.

image

«Η ιστορία της Τόνια ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο πριν κάνει την εμφάνιση του στα μέσα η υπόθεση Ο.Τζέι. Σίμπσον. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τοποθετούσαν την Τόνια απέναντι στη Νάνσι ως ορκισμένους εχθρούς, ενώ ήταν δύο σπουδαίες αθλήτριες. Κάτι τόσο σκληρό σε ένα χώρο τόσο όμορφο όπως αυτός του καλλιτεχνικού πατινάζ, ήταν τόσο οξύμωρο. Η Τόνια από μόνη της ήταν μια ανωμαλία- μία μεγαλόσωμη αθλήτρια σε ένα άθλημα που απαιτούσε να είσαι λεπτεπίλεπτη και μικρόσωμη. Ο κόσμος είχε έντονα συναισθήματα για εκείνη – τη λάτρευαν ή τη μισούσαν – εθίστηκαν στην ιστορία της όπως εθίζεται ο κόσμος σήμερα στα ριάλιτι.» – Μάργκο Ρόμπι

image

Ένα εξωφρενικό κι αληθινό πορτρέτο της Τόνια Χάρντινγκ και της δόξας ή της απουσίας της, στη ζωή της. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Μάργκο Ρόμπι, ενώ μαζί της εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Σεμπάστιαν Σταν, Μποτζάνα Νοβάκοβιτς, Άλισον Τζάνεϊ, Μπόμπι Καναβάλε, Μακένα Γκρέις.

Η ταινία ήταν Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία / Μιούζικαλ) και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Μάργκο Ρόμπι), ενώ απέσπασε την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου, για την καταλυτική ερμηνεία της Άλισον Τζάνεϊ, στον ρόλο της μητέρας της Τόνια Χάρντινγκ.

image

Το φιλμ απέσπασε επίσης τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ. Η υπέροχη Μάργκο Ρόμπι, ήταν Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ά Γυναικείας Ερμηνείας, ενώ η Άλισον Τζάνεϊ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου ‘Β Γυναικείου Ρόλου. Μία παράλογη, τραγική, αλλά και με χιούμορ ματιά στη γυναίκα που αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του αθλητισμού.

image

«Όταν πρωτοδιάβασα το σενάριο σκέφτηκα ότι ο σεναριογράφος είναι πολύ δημιουργικός, πως έφτασε να σκεφτεί αυτό τον τρελό χαρακτήρα και το απίστευτο περιστατικό στο χώρο του καλλιτεχνικού πατινάζ. Ακόμη κι όταν έμαθα όμως ότι η ιστορία είναι αληθινή, ένοιωσα ότι μπορούσα να μείνω αμερόληπτη γιατί δεν είχα καμία προκατάληψη απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους.» – Μάργκο Ρόμπι

Η Μάργκοτ Ρόμπι, γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1990, στο Ντάλμπυ, της Αυστραλίας. Μοντέλο, ηθοποιός και παραγωγός, ξεκίνησε την καριέρα της στα τέλη της δεκαετίας του 2000, αλλά έγινε ευρέως γνωστή το 2013, με τη συμμετοχή στον «Λύκο της Wall Street» του Μάρτιν Σκορτσέζε, ενώ το 2017 ήταν Υποψήφια για το Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Εγώ, η Τόνια».

image

Άλλες ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει είναι: «Ομάδα Αυτοκτονίας» (Suicide Squad – 2016) του Ντέιβιντ Άγιερ, «Ο Θρύλος του Ταρζάν» (The Legend of Tarzan – 2016) του Ντέιβιντ Γέιτς «Τερματικός Σταθμός» (Terminal – 2018) του Βον Στέιν και «Μαίρη η Βασίλισσα της Σκοτίας» (Mary Queen of Scots – 2018) της Τζόσι Ρουρκ.

Διαβάστε Επίσης:

image

Η ταινία «Εγώ, η Τόνια / I, Tonya» του Τέρενς Ντέιβις, προβάλλεται σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά την παρουσίαση της, θα παραμείνει διαθέσιμη για 7 ημέρες στην ψηφιακή Ταινιοθήκη της ΕΡΤ.

Εγώ, η Τόνια / I, Tonya
Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι
Σενάριο: Στίβεν Ρότζερς
Πρωταγωνιστούν: Μάργκο Ρόμπι, Σεμπάστιαν Σταν, Άλισον Τζάνεϊ, Μπογιάνα Νοβάκοβιτς, Μπόμπι Καναβάλε, Μακένα Γκρέις, Κέιτλιν Κάβερ, Πολ Γουόλτερ Χόσερ, Τζουλιάν Νίκολσον
Φωτογραφία: Νικόλας Καρακατσάνης
Μοντάζ: Τατιάνα Σ. Ρίγκελ
Μουσική: Πίτερ Νάσελ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 121 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Τρίτη 5 Μαΐου στις 23:00 στην ΕΡΤ2