Για 12 σινεφίλ ημέρες, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, μας κράτησε συντροφιά με 140 ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, οι οποίες προβλήθηκαν σε 10 Αίθουσες. Η 27η διοργάνωση ολοκληρώνεται την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, ενώ μία ημέρα πριν πραγματοποιείται η Τελετή Λήξης, με την απονομή των βραβείων και την προβολή του πολυαναμένου «Dune» του Ντενί Βιλνέβ.

Ads

«Δε γνωρίζω τίποτα που θα μπορούσε επάξια να συγκριθεί μαζί του πέρα από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.» – Arthur C. Clarke

Ο σπουδαίος Καναδός σκηνοθέτης, συνεχίζει με επιτυχία το κινηματογραφικό ταξίδι του στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας και μετά τα εξαιρετικά «Arrival» (2016) και «Blade Runner 2049» (2017), την σκυτάλη παίρνει το επικό «Dune», βασισμένο στο θρυλικό βιβλίο του Φρανκ Χέρμπερτ.

O Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων, είναι το μοναδικό μέρος στο γνωστό σύμπαν όπου υπάρχουν αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, μιας μυστηριώδους ουσίας που παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να ταξιδεύει στ’ αστέρια. Στον παράξενο αυτό κόσμο, που είναι γνωστός και ως Ντιουν, ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως Μουάντ’Ντιμπ θα δώσει σάρκα και οστά στο πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της ανθρωπότητας.

Ads

Το βραβευμένο με Hugo και Nebula κλασικό μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ / Frank Herbert γίνεται πηγή έμπνευσης για την κινηματογραφική υπερπαραγωγή του Ντενί Βιλνέβ / Denis Villeneuve, που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τον συναρπαστικό κόσμο του κορυφαίου έπους επιστημονικής φαντασίας.

O Frank Patrick Herbert γεννήθηκε το 1920 στην Tακόμα της πολιτείας της Ουάσιγκτον, όπου και έζησε με τη σύζυγο και τους δύο γιους του. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και αρχικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος. H συγγραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1963, όταν το περιοδικό Analog δημοσίευσε σε συνέχειες το «Dune», που γνώρισε ευρύτατη αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό και απέσπασε τα μεγαλύτερα βραβεία του χώρου, Hugo και Nebula.

Tο «Dune» ακολουθήθηκε από πέντε συνέχειες και μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Μεταξύ των έργων του Frank Herbert συγκαταλέγονται τα «Hellstrom’s Hive», «The Dosadi Experiment», «The Godmakers», «The Dragon in the Sea» κ.ά. Κεντρικό άξονα της θεματολογίας του αποτελούν η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η οικολογία και τα κοινωνικά συστήματα.

O Frank Herbert πέθανε το 1986, αφήνοντας πίσω του εκτενείς σημειώσεις για τον κόσμο του Dune. Βασισμένοι σε αυτές, ο γιος του συγγραφέα, Brian Herbert και ο γνωστός συγγραφέας Kevin J. Anderson επιδόθηκαν στη συγγραφή νέων σειρών που εστιάζουν σε κεντρικά πρόσωπα και κομβικά γεγονότα του λογοτεχνικού σύμπαντος που δημιούργησε ο Frank Herbert, ρίχνοντας φως σε πολλές άγνωστες πτυχές του κορυφαίου έπους επιστημονικής φαντασίας.

«Ανακάλυψα το βιβλίο στα νεανικά μου χρόνια και θυμάμαι πόσο συνεπαρμένος ήμουν από τον λυρισμό του, από το οικολογικό του μήνυμα» σχολιάζει ο Βιλνέβ. «Τότε σπούδαζα θετικές επιστήμες, θα γινόμουν ή σκηνοθέτης ή βιολόγος, και ο τρόπος που ο Φρανκ Χέρμπερτ προσέγγισε την οικολογία στο βιβλίο ήταν πολύ φρέσκος, πλούσιος, λυρικός και δυνατός. Με μάγεψε η άποψη του για τη φύση και τα μαγικά οικοσυστήματα που δημιούργησε. Η εξερεύνηση της επίδρασης και του χάους της αποικιοκρατίας ήταν ένα επίκαιρο πορτρέτο του 20ου αιώνα. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει ένας νεαρός άντρας που παλεύει με την ταυτότητα του, τη θέση του στον κόσμο, όπως ένιωθα κι εγώ τότε. Για μένα ήταν καταπληκτικός ο τρόπος που ο Πολ ανακαλύπτει την ταυτότητα του μέσα από έναν άλλο πολιτισμό».

Ο Βιλνέβ ταξιδεύει τους θεατές με όχημα μία επική ιστορία ενηλικίωσης και φόντο οικογενειακές αντιπαλότητες, πολέμους ανάμεσα σε φυλές, κοινωνική καταπίεση και οικολογική καταστροφή σε έναν ανελέητο, αφιλόξενο πλανήτη. Ο δημιουργός που ξέρει να ξετυλίγει με μαεστρία πολύπλοκα αφηγηματικά νήματα στη μεγάλη οθόνη προσέγγισε το Ντιουν με σκοπό να ξεναγήσει τους θεατές σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο, όπως ένιωσε ο ίδιος όταν διάβασε το βιβλίο.

Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιήθηκαν από την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, στους φυσικούς τους χώρους, τις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ιντεάλ, Δαναός και Τριανόν αλλά και για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στα Θερινά Σινεμά: ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΣΙΝΕ ΦΛΕΡΥ και ΣΤΕΛΛΑ.

Διαβάστε Επίσης:

image

Dune
Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Σενάριο: Τζον Σπάιτς, Ντενί Βιλνέβ, Έρικ Ροθ, βαισμένο στο μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ
Πρωταγωνιστούν: Τιμοτέ Σαλαμέ, Όσκαρ Άιζακ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζος Μπρόλιν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Ντέιβ Μπαουτίστα, Ζεντάγια, Τζέισον Μομόα, Στίβεν Χέντερσον, Τσανγκ Τσεν, Ντέιβιντ Νταστμάλκιαν, Σάρον Ντάνκαν-Μπρούστερ
Φωτογραφία: Γκρέιγκ Φρέιζερ
Μοντάζ: Τζο Γουόκερ
Μουσική: Χανς Ζίμερ
Κοστούμια: Τζάκλιν Γουέστ, Ρόμπερτ Μόργκαν
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 155 λεπτά
Προβάλλεται το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στις 20:30 στον Κινηματογράφο Ιντεάλ (Τελετή Λήξης) και επίσης το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στις 20:30 στον Κινηματογράφο Δαναός