Το 19o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει δυναμικά και θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από τις 20 έως και τις 28 Μαρτίου και στη Θεσσαλονίκη, από 29 Μαρτίου μέχρι και τις 4 Απριλίου. Η ανοιξιάτικη γιορτή της Έβδομης Τέχνης δηλώνει παρών με ενδιαφέρουσες και αξιόλογες προτάσεις και στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr επιλέξαμε και παρουσιάζουμε δέκα ενδιαφέρουσες ταινίες. Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα στο 19o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Ads

«Ξυπόλυτος στα Θερισμένα Σταροχώραφα» (Barefoot – 2017) του Jan Sverak
Παρασκευή 23 Μαρτίου στις 18:00 στον Κινηματογράφο Άστορ

image

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια του οκτάχρονου Eda, αναγκάζεται να μετακομίσει από την Πράγα. Για τον Eda, η ζωή γίνεται διαφορετική και παράξενη, παράλληλα όμως και συναρπαστική –γίνεται μέλος της τοπικής συμμορίας αγοριών, για πρώτη φορά ανακαλύπτει την ομορφιά των κοριτσιών, καθώς και τα οικογενειακά μυστικά. O Eda παρακολουθεί τον πόλεμο με το παιδικό του βλέμμα…

«Καινούργια Ζωή» (Une saison en France / A Season in France – 2017) του Mahamat-Saleh Haroun
Παρασκευή 23 Μαρτίου στις 20:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ads

image

Ο Abbas, καθηγητής γαλλικών, έφυγε από την Κεντρική Αφρική για να γλυτώσει τον πόλεμο και πήγε στη Γαλλία για να αρχίσει μία νέα ζωή. Περιμένοντας να χαρακτηριστεί πρόσφυγας, οργανώνει την καθημερινότητά του. Βάζει τα παιδιά του στο σχολείο και πιάνει δουλειά στη λαϊκή, όπου γνωρίζει την Carole. Αν όμως του αρνηθούν το άσυλο, τι θα απογίνουν ο ίδιος και η οικογένειά του;

«Η Οδύνη» (La Douleur / A Memoir of War – 2017) του Emmanuel Finkiel
Παρασκευή 23 Μαρτίου στις 20:00 στον Κινηματογράφο Δαναός 1

image

Ιούνιος 1944: η Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή. Ο συγγραφέας Robert Antelme, μεγάλη προσωπικότητα της Αντίστασης, συλλαμβάνεται και απελαύνεται. Η γυναίκα του Marguerite αγωνιά καθώς δεν έχει νέα του άντρα της και λόγω του κρυφού δεσμού που διατηρεί με τον Dyonis, σύντροφο του Antelme. Συναντά έναν Γάλλο πράκτορα της Γκεστάπο και είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα ώστε να ξαναβρεί τον άντρα της. Βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Marguerite Duras. Ηθοποιοί: Mélanie Thierry, Benoît Magimel, Benjamin Biolay.

«Μια Νέα Γυναίκα» (Jeune Femme – 2017 ) της Léonor Serraille
Παρασκευή 23 Μαρτίου στις 22:00 στον Κινηματογράφο Δαναός 1

image

Χωρίς χρήματα, με μία γάτα ως μοναδική συντροφιά και καμία υποστήριξη, η Paula επιστρέφει στο Παρίσι έπειτα από πολύ καιρό. Μέσα από διάφορες γνωριμίες, η νεαρή γυναίκα αποφασίζει να κάνει μια καινούργια αρχή. Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Καννών 2017.

«Γκωγκέν – Στην Ταϊτή» (Gauguin – Voyage de Tahiti – 2017) του Édouard Deluc
Σάββατο 24 Μαρτίου στις 20:00 στον Κινηματογράφο Δαναός 1

image

Το 1891, ο Γκωγκέν εξορίζεται στην Ταϊτή. Θέλει να βρει έμπνευση στη ζωγραφική, όντας ελεύθερος, μακριά από τους ηθικούς, πολιτικούς και αισθητικούς κώδικες της πολιτισμένης Ευρώπης. Βυθίζεται στη ζούγκλα, αψηφώντας τη μοναξιά, τη φτώχεια, την αρρώστια. Θα συναντήσει την Tehura, που θα γίνει σύζυγός του και το μοντέλο των σπουδαιότερων έργων του. Πρωταγωνιστεί ο Βενσάν Κασέλ.

«Μαύρος Φάκελος» (Fleuve Noir / Black Tide – 2018) του Érick Zonca
Σάββατο 24 Μαρτίου στις 22:00 στον Κινηματογράφο Δαναός 1

image

O έφηβος Dany, μέλος της οικογένειας Arnault, εξαφανίζεται. Ο François Visconti, ένας καταπονημένος και απογοητευμένος διοικητής της αστυνομίας, αναλαμβάνει την υπόθεση. Ο άντρας φεύγει προς αναζήτηση του εφήβου, ενώ είναι απρόθυμος να ασχοληθεί με τον ίδιο του τον δεκαεξάχρονο γιο, Denis. Όταν ο καθηγητής του Dany, Yan Bellaile, μαθαίνει για την εξαφάνιση του παλιού του μαθητή, ενδιαφέρεται πολύ για την έρευνα και προσφέρει τις υπηρεσίες του στον διοικητή. Πρωταγωνιστεί ο Βενσάν Κασέλ.

«Οικογενειακός Φίλος» (Le fils de Jean / A Kid – 2016) του Philippe Lioret
Κυριακή 25 Μαρτίου στις 20:00 στον Κινηματογράφο Άστορ

image

Στα τριάντα πέντε του, ο Mathieu δε ξέρει ποιος είναι ο πατέρας του. Ένα πρωί, μαθαίνει από το τηλέφωνο ότι ο πατέρας του ήταν Καναδός και μόλις απεβίωσε. Ανακαλύπτοντας επίσης την ύπαρξη των δύο αδερφών του, ο Mathieu αποφασίζει να πάει στην κηδεία ώστε να τους γνωρίσει. Όμως, στο Μόντρεαλ, κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή του ούτε επιθυμεί να γνωρίσει τον ίδιο. Βρίσκεται σε αφιλόξενο έδαφος.

«Η Υπόσχεση της Αυγής» (La promesse de l’aube – 2017) του Éric Barbier
Κυριακή 25 Μαρτίου στις 20:00 στον Κινηματογράφο Δαναός 1

image

Από τη δύσκολη παιδική του ηλικία στην Πολωνία, την εφηβεία του κάτω από τον ήλιο της Νίκαιας και μέχρι τα κατορθώματά του ως αεροπόρος στην Αφρική κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Romain Gary έζησε μια καταπληκτική ζωή. Αυτήν όμως την επιμονή να ζήσει χιλιάδες ζωές, να γίνει ένας σπουδαίος άνθρωπος και διάσημος συγγραφέας, την οφείλει στην Mina, τη μητέρα του. Αυτή η απεριόριστη μητρική αγάπη θα αποτελέσει και το βαρύ φορτίο της ζωής του.

Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Πιέρ Νινέ πρωταγωνιστούν στο φιλμ του Éric Barbier το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Romain Gary. Από την παιδική του ηλικία στην Πολωνία μέχρι στην εφηβική του ζωή στη Νίκαια, κι από εκεί στα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι και στην σκληρή του εκπαίδευση ως πιλότος κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ταινία «Η Υπόσχεση της Αυγής» αφηγείται την ρομαντική ιστορία του Ρομέν Γκαρί, ενός εκ των διασημότερων Γάλλων συγγραφέων.

«Μπάρμπαρα» (Barbara – 2017) του Ματιέ Αμαλρίκ
Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Άστορ

image

Μια ηθοποιός, η Μπριζίτ, ερμηνεύει την Μπάρμπαρα σε μια ταινία της οποίας τα γυρίσματα ξεκινούν σύντομα. Η Μπριζίτ δουλεύει τον χαρακτήρα της, τα τραγούδια και τις μελωδίες της, τη μίμηση των κινήσεων και τα λόγια της. Ο χαρακτήρας μεγαλώνει μέσα της και την καταλαμβάνει, ώσπου κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ηθοποιό από τον χαρακτήρα.

Μια ονειρική βιογραφία της μυστηριώδους τραγουδίστριας, 20 χρόνια μετά τον θάνατο της, με τη Ζαν Μπαλιμπάρ σε διπλό ρόλο. Μια ταινία, ωδή στην Μπάρμπαρα και σχόλιο πάνω στην κινηματογραφική απόδοση της πραγματικότητας, που επαναφέρει τον Ματιέ Αμαλρίκ στα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα για να αποσπάσει το Βραβείο Ποιητικής Αφήγησης, στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του 70ου Φεστιβάλ Καννών. Τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό «Μπλε Δωμάτιο», ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός, Ματιέ Αμαλρίκ, κάθεται και πάλι πίσω από την κάμερα. Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου στα César 2018, καθώς και Καλύτερου Ήχου.

«Djam» (2017) του Tony Gatlif
Τρίτη 27 Μαρτίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Άστορ

image

Τη νεαρή Ελληνίδα Djam έστειλε στην Κωνσταντινούπολη ο θείος της Kakourgos, ο οποίος ήταν ναυτικός και λάτρης του Ρεμπέτικου, προκειμένου να βρει το σπάνιο εξάρτημα που χρειάζεται για το πλοίο τους. Εκεί συναντά τη νεαρή Γαλλίδα, Avril, μόνη και χωρίς χρήματα, που πήγε στην Τουρκία για να βοηθήσει εθελοντικά την κατάσταση με τους μετανάστες. H Djam την παίρνει υπό την προστασία της στο δρόμο για τη Μυτιλήνη. Ένα ταξίδι γνωριμιών, μουσικής, ανταλλαγών και ελπίδας.