Όλα είναι έτοιμα για την γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Το 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης σηκώνει αυλαία σήμερα το βράδυ με τη νέα δημιουργία του Τζιμ Τζάρμους: «Paterson» (2016). Στην ταινία του κορυφαίου εκπροσώπου του Αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά, πρωταγωνιστεί ο Άνταμ Ντράιβερ και η Γκολσιφτέ Φαραχανί. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών στην ανανεωμένη διοργάνωση και θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας.

Ads

57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

image

Το 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 57ο Φ.Κ.Θ. προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή.

Ads

Το Φεστιβάλ δίνει και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στoυς Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:
Τα highlights του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Οι 26 ελληνικές ταινίες του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Εδώ είναι Βαλκάνια

Paterson
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζιμ Τζάρμους

Ηθοποιοί: Άνταμ Ντράιβερ, Γκολσιφτέ Φαραχανί
Χώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2016
Διάρκεια: 113 λεπτά

Αίθουσα: Ολύμπιον – Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20:00 (είσοδος μόνο με προσκλήσεις)

Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης – Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 20:00

image

Το 2013, παρουσία του Τζιμ Τζάρμους, το φιλμ του «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» (Only Lovers Left Alive), αποτελούσε την ταινία έναρξης της 54ης διοργάνωσης. Τρία χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται μ’ έναν υπέροχο, σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο, καθώς το 57ο Φεστιβάλ είναι έτοιμο να σηκώσει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης με τη νέα δημιουργία του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη: «Paterson» (2016).

image

Κεντρικός χαρακτήρας του έργου είναι ένας οδηγός λεωφορείου (Άνταμ Ντράιβερ) ο οποίος ονομάζεται Πάτερσον, μένει στην μικρή πόλη Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ και στον ελεύθερό του χρόνο γράφει εκπληκτικά ποιήματα.

Η όμορφη γυναίκα του (Γκολσιφτέ Φαραχανί) ονειρεύεται να γίνει σταρ της ηλεκτρικής κιθάρας και ταυτόχρονα ζαχαροπλάστρια σπιτικών κέικ, ενώ ο άσχημος σκύλος τους είναι πάντα έτοιμος για τις χειρότερες σκανταλιές.

image

O Τζάρμους μας χαρίζει μια γενναιόδωρη ιστορία και μας δείχνει γιατί οι μικρές ανθρώπινες στιγμές είναι τελικά οι πιο πολύτιμες στη ζωή. Η ταινία μας μυεί στην ποίηση της καθημερινής ζωής με αναπάντεχο χιούμορ.

Πρωταγωνιστούν ο Άνταμ Ντράιβερ (Frances Ha – 2012, Star Wars: Episode VII – The Force Awakens – 2015) και η πάντα υπέροχη Ιρανή ηθοποιός, Γκολσίφτεχ Φαραχανί (About Elly – 2009, Η Πέτρα της Υπομονής – 2012).

image

«Εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς το ανεξάρτητο Αμερικάνικο σινεμά. Συνήθως πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται – κυρίως στην Αμερική – για θέματα μάρκετινγκ. Η κατάσταση έχει αλλάξει, όπως και η διανομή. Έχουν γίνει ριζικές αλλαγές στη χρηματοδότηση και πραγματικά δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον. Ίσως αυτό το νέο κύμα κινηματογράφου που υπάρχει στην Ελλάδα, δηλαδή το να κάνουν οι δημιουργοί ταινίες με χαμηλό προϋπολογισμό να είναι πράγματι το μέλλον και η καλύτερη κατεύθυνση. Στην ιστορία κάθε μορφής Τέχνης, και για παράδειγμα στο ροκ εν ρολ, βλέπουμε ότι υπάρχει μια κυκλική πορεία. Όταν ήμουν νεότερος, είχαμε μπουχτίσει το στουντιακό και εμπορικό ρον εν ρολ. Όταν εμφανίστηκαν οι Stooges, oι Sex Pistols και οι Ramones, η ιδέα ήταν πλέον να μη σε νοιάζει το ότι δεν είσαι επαγγελματίας. Με κάποιο τρόπο πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον και στο σινεμά. Εγώ προτιμώ να δω μια Ελληνική ανεξάρτητη ταινία που έγινε με προϋπολογισμό 200.000 δολάρια παρά τον “Μεγάλο Γκάτσμπι” του Μπαζ Λούρμαν, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.» – Τζιμ Τζάρμους (Συνέντευξη Τύπου – 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

image

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το φιλμ «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους, αποτελεί την επίσημη Ταινία Έναρξης του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, από την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου του 2017, σε διανομή της εταιρείας ΑΜΑ Films.

image

Διαβάστε επίσης:
Η απολαυστική Συνέντευξη Τύπου του Τζιμ Τζάρμους στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Τζιμ Τζάρμους και… «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί»

Εισιτήρια

image

​Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους, Λιμάνι και ΒΟΧ στη Νέα Παραλία
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 24:00 και 11:00 – 19:00 για το BOX στη Νέα Παραλία
Τιμή εισιτηρίου: €6
Ειδική προσφορά για αγορές μέσω www.filmfestival.gr: €5

Ελεύθερη είσοδος

Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και τα άτομα των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο – εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις – στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας, αντίστοιχα. Εκδίδεται εισιτήριο μόνο την ημέρα της προβολής. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής του εισιτηρίου.

 
Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.