Δέκα (10) χρόνια μετά την τελευταία επαφή με το σύμπαν του Τζορτζ Λούκας, το «Star Wars» επιστρέφει με τον Τζέι Τζέι Έιμπραμς να κάθεται πλέον στην καρέκλα του σκηνοθέτη, για το καινούργιο, έβδομο κατά σειρά επεισόδιο του Πολέμου των Άστρων. Η δράση της ταινίας «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» (Star Wars: The Force Awakens – Episode VII), τοποθετείται χρονικά τριάντα (30) χρόνια μετά τα γεγονότα που είδαμε στην «Επιστροφή των Τζεντάι» (Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi – 1983). Η «Δύναμη Ξυπνάει» στις ελληνικές αίθουσες από τις 24 Δεκεμβρίου. «May the Force be with you…»

Ads

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον δημιουργό ενός πολύ μακρινού σύμπαντος, που κατάφερε μέσα σε κάτι λιγότερο από σαράντα χρόνια να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα fan clubs στον κόσμο, ο Τζέι Τζέι Έιμπραμς (J.J. Abrams) βουτάει στον γοητευτικά σκοτεινό κόσμο του Star Wars. Με νέους πρωταγωνιστές αλλά και με τους βετεράνους που έχουν συνδεθεί με το σύμπαν των ταινιών.

image

Συγκεκριμένα, στην ταινία «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» (Star Wars: The Force Awakens – Episode VII – 2015), πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ντόμναλ Γκλίσον, Άντι Σέρκις, Όσκαρ Άιζακ, Κάρι Φίσερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Λουπίτα Νιόνγκ’ο, Ντόμναλ Γκλίσον, Άντονι Ντάνιελς, Πίτερ Μέιχιου, ενώ επιστρέφουν και οι βετεράνοι πλέον: Χάρισον Φορντ, Μαρκ Χάμιλ και η Κάρι Φίσερ.

Ads

image

«Ήμουν οπαδός του Τζέι Τζέι Έιμπραμς και όταν συναντήθηκα μαζί του, ήταν πολύ ανοιχτός μαζί μου. Αυτή η αίσθηση πως κρατάς όλα τα μυστικά για σένα και δεν λες τίποτα σε κανένα, εξαφανίστηκε μόλις συναντηθήκαμε. Μιλήσαμε για την δουλειά και μου μίλησε πολύ ανοιχτά για όλα» – αναφέρει σχετικά ο ηθοποιός, Ντόμναλ Γκλίσον.

Η Lucasfilm και ο σκηνοθέτης Τζ.Τζ. Έιμπραμς – Lost (2004–2010), Mission: Impossible III (2006), Star Trek (2009), Super 8 (2011) – ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μας ταξιδέψουν σε ένα γαλαξία πολύ μακριά από ‘δω. Τα γυρίσματα έχουν γίνει στην Ισλανδία και το Άμπου Ντάμπι.

«Οι πρώτες ταινίες ήταν λίγο πριν έρθω σε αυτό τον κόσμο. Γεννήθηκα το ’83. Μπορώ να πω πως ήμουν περισσότερο παιδί του Ιντιάνα Τζόουνς. Στη συνέχεια, όμως παρακολούθησα όλες τις ταινίες και κάποιες τις ξαναπαρακολούθησα. Πραγματικά πέρασα πολύ καλά, ήταν εξαιρετικά» – δήλωσε ο ηθοποιός, Ντόμναλ Γκλίσον.

image

Το 1977 έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με τίτλο Star Wars (Ο Πόλεμος των Άστρων), σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζορτζ Λούκας. Με την επαναστατική χρήση των ειδικών εφέ, της αντισυμβατικής επεξεργασίας και του συνδυασμού επιστημονικής φαντασίας και επικού σεναρίου, ο πρώτος Πόλεμος των Άστρων είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και σημαντικές ταινίες όλων των εποχών. Μετά την επιτυχία που σημείωσε, ακολούθησαν πέντε ακόμα ταινίες:

  • Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)
  • Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
  • Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983)
  • Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)
  • Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)
  • Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)

image

«Η σειρά Star Wars δημιούργησε μια κουλτούρα, υπάρχει μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από τις ταινίες, κάτι που είναι μάλλον ασυνήθιστο. Είναι μια κουλτούρα που ξεπερνά όλα όσα χωρίζουν τους ανθρώπους.» – Όσκαρ Άιζακ

Παράλληλα όμως το Star Wars αποτέλεσε και αφορμή για τη δημιουργία μιας εκτενούς λίστας από βιβλία, κόμικς, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια και φιγούρες. Τριάντα οχτώ χρόνια αργότερα, η επική εξαλογία του Τζορτζ Λούκας αποτελεί την πιο διάσημη σάγκα ταινιών επιστημονικής φαντασίας και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας, με εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Η ταινία «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» (Star Wars: The Force Awakens – Episode VII), εκτυλίσσεται περίπου τριάντα χρόνια μετά το τέλος της «Επιστροφής των Τζεντάι» και εμφανίζονται σε αυτήν εκτός των νέων πρωταγωνιστών και οι βασικοί ήρωες της πρώτης τριλογίας. Τη μουσική και αυτής της ταινίας υπογράφει ξανά ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Τζον Γουίλιαμς.

image

Το επικό σάουντρακ της πρώτης ταινίας είναι το πλέον ευπώλητο όλων των εποχών. Το δεύτερο μέρος της νέας τρίτης τριλογίας «Rogue One: A Star Wars Story», θα προβληθεί τον Δεκέμβριο του 2016.

O σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Τζορτζ Λούκας γεννήθηκε το 1944 στην Καλιφόρνια. Το πάθος του για τα γρήγορα αυτοκίνητα ήταν η έμπνευση για τις πρώτες του ταινίες, “1:42.08” και το low-budget “American Graffiti” του 1973, που προτάθηκε για πέντε Όσκαρ. Δύο χρόνια πριν είχε προηγηθεί το υπέροχο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, «THX 1138» (1971), με τον Ρόμπερτ Ντιβάλ, σε μία σπουδαία ερμηνεία.

image

Ο Λούκας έχει εργαστεί περισσότερο ως σεναριογράφος και παραγωγός, αφού συνολικά στην καριέρα του έχει σκηνοθετήσει μόνο έξι (6) ταινίες μεγάλου μήκους:

  • THX 1138 (1971)
  • American Graffiti (1973)
  • Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)
  • Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)
  • Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)
  • Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)

image

Ως παραγωγός όμως, ο Τζορτζ Λούκας έχει πλούσια δράση, αφού ανέλαβε τη σειρά ταινιών με πρωταγωνιστή τον Indiana Jones, δημιούργησε την εταιρεία ειδικών εφέ Industrial Light & Magic, για τις ανάγκες της πρώτης ταινίας Star Wars και ήταν ο συνιδρυτής μαζί με τον Κόπολα της εταιρείας παραγωγής Zoetrope, καθώς ήθελαν να αποφύγουν τον ασφυκτικό έλεγχο των μεγάλων στούντιο.

Παρά την επιτυχία του “American Graffitti”, ο Λούκας δυσκολεύτηκε να πραγματοποιήσει την επόμενη ταινία του “Star Wars”. Η επιμονή όμως του Άλαν Λαντ Jr, παραγωγού και γιου του γνωστού χολιγουντιανού ηθοποιού, στον οποίο είχε αρέσει η προηγούμενη ταινία του Λούκας, έπεισε τελικά τη Fox να χρηματοδοτήσει την πιο επιτυχημένη ταινία της εποχής (το ρεκόρ καταρρίφθηκε 5 χρόνια αργότερα από τo “E.T. ”) κι έσωσε τη Fox από την οικονομική κατάρρευση στην οποία είχε περιέλθει.

image

Ο Λούκας διαπραγματεύτηκε, πέρα από την αμοιβή του, το δικαίωμα της εμπορικής εκμετάλλευσης των χαρακτήρων και της ιστορίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τα premium (Τ-shirt, παιχνίδια κ.τ.λ.) να χρηματοδοτήσουν τα sequel του Star Wars. Ο Τζορτζ Λούκας έχει τιμηθεί με το Irving G. Thalberg Memorial Award από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ο Λούκας εμπότισε το μύθο του με στοιχεία της αμερικανικής ποπ κουλτούρας όπως τα γουέστερν και τους λαϊκούς ηρωικούς ξιφομάχους τύπου Ζορό – ενίοτε όμως και από τους Σαμουράι. Το “Star Wars” ήταν επίσης μια αντίδραση απέναντι στο σκάνδαλο Watergate, στον πόλεμο του Βιετνάμ και άλλες πολιτικο-κοινωνικές αιτίες εσωτερικού αναβρασμού, που εκείνη την εποχή είχαν καταρρίψει πλήρως την έννοια του ήρωα στη συλλογική συνείδηση των απογοητευμένων Αμερικανών.

image

«Πριν πάρα πολύ καιρό, σ’ έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό…». Τριάντα οκτώ (38) αυτή η φράση εμφανίστηκε για πρώτη φόρα στις Κινηματογραφικές Αίθουσες όλου του κόσμου, κι έτσι ένας νέος μοντέρνος θρύλος γεννήθηκε.

image

Η ταινία «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» (Star Wars: The Force Awakens – Episode VII) σε σκηνοθεσία του Τζέι Τζέι Έιμπραμς, πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της, στις 14 Δεκεμβρίου, στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στην Ελλάδα το φιλμ κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.