Τα Αισχύλεια 2016, που διοργανώνει με συνέπεια ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και τέσσερις δεκαετίες περιλαμβάνουν εκδηλώσεις θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές, καθώς στόχος του φεστιβάλ είναι να αγκαλιάσει και να προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης στις πιο ευγενικές τους μορφές. Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλονται από τις 26 Αυγούστου, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, έξι από τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν.

Ads

Αισχύλεια 2016

image

Το Φεστιβάλ των Αισχυλείων επιστρέφει και φέτος μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα στρέψουν το ενδιαφέρον και αυτό το καλοκαίρι στην πόλη της Ελευσίνας. Ο πολιτισμός γίνεται τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση.

Ads

Συνολικά φιλοξενούνται περισσότερες από 65 εκδηλώσεις: 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνής ημερίδα.

Πιο συγκεκριμένα και όσο αφορά τις κινηματογραφικές προβολές τα Αισχύλεια 2016 παρουσιάζουν όπως κάθε χρόνο την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου 2016, με έξι νέες ελληνικές δημιουργίες που θα προβληθούν από τις 26 Αυγούστου, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου (εισιτήριο: 5 ευρώ ανά προβολή), στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.

Διαβάστε επίσης:
Αισχύλεια 2016: Η γιορτή του πολιτισμού
Η «Μήδεια» του Ευριπίδη ως πηγή έμπνευσης για Παζολίνι και Τρίερ

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν στα Αισχύλεια 2016, είναι οι εξής:

Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 20:30
«Νοτιάς» (2015) του Τάσου Μπουλμέτη

image

Δώδεκα χρόνια μετά την εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας» (2003), ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Νοτιάς» (2015). Πρόκειται για μία αξιοπρόσεκτη ελληνική παραγωγή, που αφηγείται με γλαφυρό τρόπο, αλλά και χιούμορ, την συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης του Σταύρου, ενός ρομαντικού νέου, ο οποίος ωριμάζει με εφόδια την ιστορία, τους μύθους, τις προσδοκίες και τα όνειρα μιας ολόκληρης χώρας. Ο «Νοτιάς», είναι ένα ερωτικό γράμμα του σκηνοθέτη, προς την Ελλάδα, τη φωτογραφία κι εν τέλει την ίδια την ιστορία της Έβδομης Τέχνης…

Διαβάστε επίσης:
Ένα ερωτικό γράμμα στην Ελλάδα και το Σινεμά από τον Τάσο Μπουλμέτη: «Νοτιάς»

Σάββατο 26 Αυγούστου στις 20:30
«Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc. – 2015) της Ευαγγελίας Κρανιώτη

image

Το «Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc. – 2015), σηματοδοτεί την πρώτη ταινία της Ευαγγελίας Κρανιώτη, η οποία γεννήθηκε ως φυσική συνέχεια της ενασχόλησής της ως φωτογράφου με τους ανθρώπους της Μεσογείου και την οργανική τους σχέση με τη θάλασσα. Το ευρύτερο πρότζεκτ (φωτογραφικό και οπτικοακουστικό) ολοκληρώθηκε σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων η Ευαγγελία Κρανιώτη μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες. Ως η μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και κοντεϊνεράδικα, η σκηνοθέτης διέπλευσε τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά ως τη Βαλτική και από εκεί μέχρι τον Βόρειο Πόλο και την Ασία.

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη με την Ευαγγελία Κρανιώτη: «Exotica, Erotica, Etc.»
Ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ ανάμεσα στα 25 καλύτερα της χρονιάς

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 20:30
«Αστακός» (The Lobster – 2015) του Γιώργου Λάνθιμου

image

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Αστακός» (The Lobster – 2015) – βραβευμένη στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών με το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής – πραγματεύεται μία αλληγορική ιστορία αγάπης, σ’ ένα φιλμ που επιτρέπει στον θεατή πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης. Με τον Κόλιν Φέρελ να μας χαρίζει μία σπουδαία ερμηνεία και την υπέροχη Ρέιτσελ Βάις στο πλευρό του, ο «Αστακός» αποτελεί μία από πιο αξιόλογες δημιουργίες της νέας κινηματογραφικής σεζόν.

Διαβάστε επίσης:
Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου: Μία αντισυμβατική ιστορία αγάπης
Αφιέρωμα: Ταξιδεύοντας στο κινηματογραφικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 20:30
«Interruption» (2015) του Γιώργου Ζώη

image

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Orizzonti και τη συμμετοχή του στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το «Interruption», συναντά το ελληνικό κοινό στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Η πολυσυζητημένη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, είναι μία αντιπαραβολή του μύθου της Ορέστειας με το σήμερα.

Διαβάστε επίσης:
Μία τρομοκρατική ενέργεια με φόντο την Ορέστεια: «Interruption»

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στις 20:30
«Σύμπτωμα» (2015) του Άγγελου Φραντζή

image

Πέντε χρόνια μετά την ταινία «Μέσα στο Δάσος» (In The Woods), ο Άγγελος Φραντζής, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία, το «Σύμπτωμα». Πιστός στο φιλμικό του σύμπαν που όλα αυτά τα χρόνια υπηρετεί με συνέπεια, ο Έλληνας σκηνοθέτης μας προσφέρει μία αξιόλογη ταινία, που ταξιδεύει τον θεατή προσφέροντας όχι εύκολες απαντήσεις, αλλά δημιουργώντας ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Διαβάστε επίσης:
Στο φιλμικό σύμπαν του Άγγελου Φραντζή: «Σύμπτωμα»

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 20:30
«Chevalier» (2015) της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη

image

Στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, μας παρουσιάζει μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν. Η σκηνοθέτης καταφέρνει να απεικονίσει έξυπνα και με πρωτότυπο τρόπο, τον τρελό αλλά και ανταγωνιστικό κόσμο των αντρών, που αρνούνται πεισματικά να ωριμάσουν, μένοντας για πάντα παιδιά, με τις ανάλογες κάθε φορά, συνέπειες. Το «Chevalier» αργά αλλά μεθοδικά, αποκαλύπτει και αποκωδικοποιεί με χιούμορ, όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους…

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη αποκωδικοποιεί το «Chevalier»

Εισιτήρια και Κάρτες Διαρκείας

image

Κ.Ε.Π. Ελευσίνας , Ιερά Οδός 17Α
Δευτέρα – Παρασκευή 8:00 – 20:00 & Σάββατο 8:00 – 13:30
Διαδικτυακά μέσω viva.gr
K.E.Δ.Ε. , Παγκάλου & Κίμωνος 11, Ελευσίνα
Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 14:00
Παλαιό Ελαιουργείο, παραλία Ελευσίνας
κατά την διάρκεια των Αισχυλείων, 19:00 – 22:00
Κάρτες Διαρκείας
Διάθεση καρτών διαρκείας πληροφορίες: Δευτέρα – Παρασκευή & Σάββατο, ώρες: 8:00 – 14:00
Ισόγειο του κτιρίου Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Παγκάλου και Κίμωνος 11, Ελευσίνα (δίπλα στον Ναό του Αγίου Γεωργίου)
*Οι κάρτες θα πωλούνται μέχρι εξαντλήσεως της διαθεσιμότητας.
Για τη μειωμένη κάρτα αξίας 30€ παρακαλούμε όπως προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης: Αισχύλεια 2016

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ: Αισχύλεια 2016