Πιστό στο ραντεβού του, με όσους αγαπούν την Έβδομη Τέχνη, το κλασικό και διαχρονικό πλέον Ταινιόραμα, επέστρεψε και φέτος, για επτά εβδομάδες προβολών, γεμάτες με 143 αξιόλογες ταινίες. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος καρέ καρέ την αγαπημένη διοργάνωση, παρουσιάζοντας αναλυτικά, κάθε εβδομάδα, το πρόγραμμα προβολών, καθώς και τις προτάσεις μας.

Ads

Η 2η εβδομάδα προβολών διεξάγεται, από την Πέμπτη 24 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 30 Μαΐου, περιλαμβάνοντας τις ταινίες που παρουσιάστηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ των Καννών, της Βενετίας και του Βερολίνου, αλλά και εκείνες που έφτασαν μέχρι το κόκκινο χαλί των Όσκαρ, καθώς επίσης και κλασικές δημιουργίες, οι οποίες εξακολουθούν να μας γοητεύουν.

 

Πέντε σπουδαίες ταινίες που ξεχωρίζουν και τις προτείνουμε:

«Σεράγεβο Σ’ Αγαπώ» (2006)του Γιασμίλα Σμπάνιτς
Την Πέμπτη 24 Μαΐου στις 22:00

Ads

image

Η ταινία περιγράφει την ιστορία μιας ανύπαντρης μητέρας, της Έσμα, η οποία ζει με την εντεκάχρονη κόρη της Σάρα στο Σεράγεβο. H Έσμα προσπαθεί να προσφέρει μια φυσιολογική και ευτυχισμένη παιδική ηλικία στη Σάρα. Η φαινομενική αρμονία ανάμεσα σε μητέρα και κόρη διαταράσσεται από μια ανακοίνωση που αφορά στη σχολική εκδρομή της Σάρα. H Σάρα μαθαίνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μειωμένη τιμή αν μπορέσει να αποδείξει ότι ο πατέρας της ήταν ήρωας ή αγνοούμενος. Ταπεινωμένη και υπό την επήρεια του ψυχικού και σωματικού τραύματος, η Έσμα εξομολογείται την αλήθεια στη Σάρα: ότι γεννήθηκε ύστερα από τον βιασμό της στη διάρκεια του πολέμου.

Η ταινία που θριάμβευσε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2006, κερδίζοντας την Χρυσή Άρκτο, αποτελεί ένα φιλμ καταγγελία για τους βιασμούς που έγιναν την περίοδο 1992 – 1995 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Γκορμπάβιτσα είναι ένα τμήμα του Σεράγεβο, απέναντι από το διαμέρισμα – μαγαζί της σκηνοθέτιδας το οποίο κατέλαβαν οι Βοσνιοσέρβοι το 1992. Η Ζμπάντιτς, ένοιωσε τον πόλεμο ως απειλή για κείνη και την οικογένειά της και ταυτόχρονα, έναν τρομερό φόβο και μεγάλη αγάπη, για το τμήμα αυτό της πόλης.

«Υποψίες» (Frenzy / Abluka – 2015) του Εμίν Αλπέρ
Την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 18:00

image

Εν μέσω της έντονης πολιτικής βίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Καντίρ αφήνεται ελεύθερος με αναστολή για δύο χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα γίνει πληροφοριοδότης της αστυνομίας, συλλέγοντας πληροφορίες για τρομοκρατικές δραστηριότητες και ψάχνοντας για βόμβες σε δοχεία απορριμμάτων. Πρωταγωνιστούν: Μεχμέτ Οζγκούρ, Μπερκάι Έιτς, Τουλίν Οζέν, Μουφίτ Καγιασάν, Οζάν Άκμπαμπα.

Με τη χρήση επιδέξιας σκηνοθεσίας, ο Εμίν Αλπέρ καταφέρνει και αναδεικνύει την κοινωνική φρενίτιδα στην Κωνσταντινούπολη, σ’ ένα επίκαιρο και ταυτόχρονα διαχρονικό φιλμ. Δυο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας 2015, καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας σε παράλληλο τμήμα της διοργάνωσης.

«Η Ζωή Μιας Γυναίκας» (Une vie / A woman’s life – 2016) του Στεφάν Μπριζέ
Την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 22:00

image

Νορμανδία, 1819. Η Ζαν είναι μια νέα γυναίκα γεμάτη όνειρα και αθωότητα, που επιστρέφει σπίτι μετά από τα σχολικά της χρόνια που τα πέρασε στο μοναστήρι. Παντρεύεται έναν ευγενή της περιοχής, αλλά σύντομα αυτός αποδεικνύεται τσιγκούνης κι άπιστος. Σιγά σιγά οι ψευδαισθήσεις της Ζαν διαλύονται.

Μετά το εξαιρετικό φιλμ «Ο νόμος της αγοράς» (The Measure of a Man – 2015), ο Στεφάν Μπριζέ επιστρέφει με μία όμορφη ταινία εποχής, για το τέλος του ρομαντισμού και την συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, που έρχεται με την ενηλικίωση, βασισμένη σ’ ένα μυθιστόρημα του Γκι ντε Μωπασάν. Πρωταγωνιστούν: Γιολάντ Μορώ, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Τζουντίτ Γκεμλά, Σουόν Αρλό. Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο 73o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2016 και συμμετοχή στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2016.

«Η ίδια η ανθρωπότητα, η ευαισθησία αλλά και η «ταπεινή αλήθεια» είναι στοιχεία που τα συναντάμε στην ταινία «Η ζωή μιας γυναίκας». Πρόκειται για το χρονικό μιας πικρής κοινωνικής ανασφάλειας που βιώνουμε και στη Γαλλία του σήμερα, αλλά η μοίρα της Jeanne Le Perthuis des Vauds, ανάγεται ως μια άτυχη αδελφή της Έμμα Μποβαρύ. Η λεπτότητα του παιχνιδιού της Judith Chemla προβάλει ευαίσθητη την τραγωδία που βιώνει η Jeanne, ένα θύμα της υποκρισίας του γάμου και της ανδρικής κυριαρχίας. Επίσης, βλέπουμε την ακρίβεια των ερμηνειών των Yolande Moreau και Jean-Pierre Darroussin – στην οθόνη ως βαρόνη Αδελαΐδα και Simon Baron-Jacques Le Perthuis des Vauds αντίστοιχα  – που αποτυπώνουν την κοινωνική τύφλωση και την πτώχευση της αριστοκρατίας μετά την Αποκατάσταση της Μοναρχίας.» – Στεφάν Μπριζέ

«Αίσθηση Αμαρτίας» (A Touch of Sin / Tian zhu ding) του Ζία Ζανγκ Κε
Το Σάββατο 26 Μαΐου στις 18:00

image

Ένας θυμωμένος μεταλλωρύχος επαναστατεί ενάντια στη διαφθορά των αρχηγών του χωριού του. Ένας μετανάστης εργάτης που περνάει την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του, ανακαλύπτει τις απεριόριστες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ένα όπλο. Μία όμορφη ρεσεψιονίστ ενός σπα φτάνει στα όρια όταν ένας πλούσιος πελάτης της επιτίθεται. Ένας νεαρός εργάτης εργοστασίου αλλάζει τη μία δουλειά μετά την άλλη προσπαθώντας να κάνει τη ζωή του καλύτερη.

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών το 2013. Τέσσερις τραγικές ιστορίες που βασίζονται σε αληθινά περιστατικά τα οποία συνέβησαν στην Κίνα τα τελευταία χρόνια. Γεγονότα που έλαβαν χώρα από τον βορρά μέχρι τον νότο, σχεδόν σε κάθε γωνιά της επικράτειας της Κίνας και όπως λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, Ζία Ζανγκ Κε:

«Ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτά τα νέα προκειμένου να οικοδομήσω ένα κατανοητό πορτραίτο της ζωής στη σύγχρονη Κίνα. Η Κίνα ακόμα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και μ’ έναν τρόπο που κάνει τη χώρα να δείχνει πιο πλούσια από πριν. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προσωπικές κρίσεις εξαιτίας της άνισης κατανομής του πλούτου μέσα στη χώρα και του τεράστιου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Άνθρωποι οδηγούνται να χάσουν την αξιοπρέπειά τους κάθε στιγμή. Η βία αυξάνεται. Είναι ξεκάθαρο ότι η καταφυγή στη βία είναι ο πιο γρήγορος και ο πιο άμεσος τρόπος των αδύναμων να διεκδικήσουν πίσω την αξιοπρέπειά τους.»

«Καλπάζοντας με το Όνειρο» (The Rider – 2017) της Κλόε Ζάο
Το Σάββατο 26 Μαΐου στις 20:00

image

Νεαρός πρωταθλητής του ροντέο βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν σοβαρό τραυματισμό που τον υποχρεώνει να μείνει μακριά από αυτό που αγαπά περισσότερο. Πόσο βαρύ είναι όμως το τίμημα τού να γυρνάς την πλάτη στις επιθυμίες σου; Βραβείο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών για τη νέα ταινία της Κλόε Ζάο -μετά τα επίσης βραβευμένα «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου» – η οποία εξελίσσεται σε μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες σκηνοθετικές φωνές της Αμερικής. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσή Αθηνά στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας 2017. Ηθοποιοί: Μπράντθ Τζάντρο, Τιμ Τζάντρο, Λίλι Τζάντρο, Κατ Κλίφορντ, Τέρι Ντον Πουριέ, Λέιν Σκοτ, Τάνερ Λάνγκντο, Τζέιμς Καλχούν, Ντέρικ Τζάνις.

«Ξεκινήσαμε την παραγωγή στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016. Τα γυρίσματα κράτησαν πέντε εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Pine Ridge και στο γύρω από το Badlands. Ο Brady, ο οποίος εργάζεται ως επαγγελματίας προπονητής αλόγων, εκπαίδευε άλογα το πρώτο μισό κάθε ημέρας ώστε να τα έχει έτοιμα για πώληση. Έτσι, καταφέραμε να τραβήξουμε πολλά αυθεντικά footage της εκπαίδευσης του Brady και να αλληλεπιδράσουμε με τα άλογα, αξιοποιώντας πλήρως το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Βόρειας Ντακότα. Εργαστήκαμε με ένα μικρό crew, μαγνητοσκοπώντας τα σπίτια των ανθρώπων, πραγματικές τοποθεσίες και εκδηλώσεις. Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία μου με τον κινηματογραφιστή Joshua James Richards. Προσπαθήσαμε να συλλάβουμε στιγμές με έναν οργανικό αλλά και κινηματογραφικό τρόπο, προκειμένου να ενσωματώσουμε περαιτέρω την αληθινή πραγματικότητα στην αφήγηση. Μέσα από το ταξίδι του Brady, τόσο στην οθόνη όσο και εκτός οθόνης, ελπίζω να εξερευνήσουμε την κουλτούρα της αρρενωπότητας και να προσφέρουμε μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του κλασικού Αμερικανού καουμπόη. Θέλω επίσης να προσφέρω ένα αυθεντικό πορτρέτο της σκληρής, ειλικρινής και όμορφης αμερικανικής ψυχής που αγαπώ και σέβομαι βαθιά.» – Κλόε Ζάο

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών της δεύτερης εβδομάδας του Ταινιοράματος 2018, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 24 Μαΐου – Φεστιβάλ Βερολίνου Highlights ΙΙΙ
18:00 Η Παγίδα
20:00 Υπηρέτησα Τον Βασιλιά Της Αγγλίας
22:00 Σεράγεβο Σ’ Αγαπώ

Παρασκευή 25 Μαΐου – Φεστιβάλ Βενετίας Highlights ΙΙ
18:00 Υποψίες
20:00 Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο Την Ύπαρξη Του
22:00 Η Ζωή Μιας Γυναίκας

Σάββατο 26 Μαΐου – Φεστιβάλ Καννών Highlights ΙΙ
18:00 Αίσθηση Αμαρτίας
20:00 Καλπάζοντας Με Το Όνειρο
22:00 Λευκός Θεός

Κυριακή 27 Μαΐου – Φεστιβάλ Βερολίνου Highlights ΙV
18:00 Το Μαργαριταρένιο Κουμπί (φωτογραφία άρθρου)
20:00 Η Άλλη Όψη Της Ελπίδας
22:00 Δεν Είμαι Ο Νέγρος Σου

Δευτέρα 28 Μαΐου – Οσκαρικές Ταινίες ΙΙ
18:00 Τρεις Αδελφές Και Ένας Gay
20:00 Έλινγκ… Ο Άνθρωπος Σας
22:00 Η Παράσταση Μιας Ζωής

Τρίτη 29 Μαΐου – Κλασικές Ταινίες ΙΙΙ
18:00 Senso
20:00 Tokyo Story
22:00 Η Αυτοκρατορία του Πάθους

Τετάρτη 30 Μαΐου – Φεστιβάλ Καννών Highlights ΙΙΙ
18:00 Λίστα Αναμονής
20:00 The Straight Story
22:00 No Man’s Land

Πληροφορίες:
7 εβδομάδες – 49 κινηματογραφικές ημέρες – 143 ταινίες συνολικά – 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου), από την Πέμπτη 17 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 4 Ιουλίου

image

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2018