Το 2011, ο Σουηδός σκηνοθέτης Τομάς Άλφρεντσον (Άσε το Κακό να Μπει – 2008), ζωντανεύει στον κινηματογράφο το δημοφιλές μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρρέ: «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι». Δέκα χρόνια μετά, κι ενώ ο θρυλικός πεζογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, ξαναβλέπουμε το Υποψήφιο για τρία Όσκαρ, κατασκοπευτικό θρίλερ, που διαθέτει ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών.

Ads

Βρισκόμαστε στο 1973. Ο Ψυχρός Πόλεμος συνεχίζει να φθείρει τις διεθνείς σχέσεις. Οι Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας (ή αλλιώς ΜΙ6 ή «Σέρκους»), μοχθούν να μείνουν ένα βήμα μπροστά από τις ομόλογες ξένες υπηρεσίες και να κρατήσουν τη Βρετανία ασφαλή. Ο επικεφαλής του Σέρκους, γνωστός και ως Έλεγχος (Τζον Χαρτ), παίρνει προσωπικά την απόφαση να στείλει τον αφοσιωμένο επιτελή Τζιμ Πριντό (Μαρκ Στρονγκ) στην Ουγγαρία.

Όταν όμως, η αποστολή του Τζιμ θα πάρει δυσάρεστη τροπή και θα βαφτεί με αίμα, ο Έλεγχος αναγκάζεται να αποσυρθεί από το Σέρκους, μαζί με το δεξί του χέρι, τον Τζορτζ Σμάιλι (Γκάρι Όλντμαν), έναν επαγγελματία πράκτορα με οξυμένες αισθήσεις.

image

Ads

Αποξενωμένος από την μονίμως απούσα σύζυγό του, Άνν, ο Σμάιλι πολύ σύντομα καλείται να συναντήσει τον ανώτατο αξιωματούχο του Γουάιτχολ Όλιβερ Λέικον (Σάιμον ΜακΜπέρνι). Σκοπός της συνάντησης, είναι η μυστική επανένταξή του στην οργάνωση, καθώς υπάρχουν έντονες υποψίες και φόβοι ότι ένας διπλός πράκτορας που δουλεύει για λογαριασμό των Σοβιετικών έχει διεισδύσει βαθιά στο περιβάλλον του Σέρκους απειλώντας την ασφάλεια της Βρετανίας.

Με την υποστήριξη του νεότερου πράκτορα Πίτερ Γκίγιαμ (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς), ο Σμάιλι ελέγχει διεξοδικά τις δραστηριότητες της οργάνωσης τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Προσπαθώντας να εντοπίσει τον «τυφλοπόντικα», ο Σμάιλι «στοιχειώνεται» από τις επαφές που είχε πριν από πολλές δεκαετίες με τον σκοτεινό Ρώσο κατάσκοπο Κάρλα.

image

Τα ίχνη του «τυφλοπόντικα» παραμένουν στην αφάνεια, μέχρι τη στιγμή που ο εν ενεργεία πράκτορας Ρίκι Ταρ (Τομ Χάρντι) επικοινωνεί αιφνίδια με τον Λέικον. Ενώ βρισκόταν σε μυστική αποστολή στη Τουρκία, ο Ρίκι ερωτεύτηκε μια δυστυχισμένη από το γάμο της, γυναίκα, την Ιρίνα (Σβετλάνα Κοντσένκοβα), που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει κρίσιμες πληροφορίες.

Σε ανύποπτο χρόνο, ο Σμάιλι πληροφορείται ότι ο Έλεγχος είχε περιορίσει τη λίστα των υπόπτων σε πέντε μόνο άνδρες: τον φιλόδοξο Πέρσι Αλελάιν (Τόμπι Τζόουνς), γνωστό και ως «μάστορα», τον γεμάτο αυτοπεποίθηση Μπιλ Χέιντον (Κόλιν Φερθ), γνωστό και ως «ράφτη», τον Ρόι Μπλαντ (Κιάραν Χιντς), ή αλλιώς «στρατιώτη», τον τυπικό Τόμπι Εστερχέιζ (Ντέιβιντ Ντένσικ), γνωστό και ως «κατάσκοπο» και τον ίδιο τον Σμάιλι.

Πριν ακόμα αποκαλυφθεί η αλήθεια, το τίμημα σε συναισθηματικό αλλά και σωματικό επίπεδο που θα κληθούν να πληρώσουν οι παίκτες που έχουν αναμειχθεί σε αυτό το διεθνές παιχνίδι κατασκόπων, θα κλιμακωθεί.

image

«Ο Τζον Λε Καρέ ήταν πάρα πολύ σαφής ως προς το πώς ήθελε να είναι η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματός του από την πρώτη κιόλας συνάντησή μας. Χαρακτηριστικά μου είχε πει «Σε παρακαλώ, δεν θέλω να είναι μια κατά λέξη μεταφορά του μυθιστορήματος ούτε ένα ακόμα remake της τηλεοπτικής μίνι σειράς. Και το βιβλίο και η μίνι σειρά υπάρχουν ήδη. Δεν πρόκειται να ανακατευτώ σε τίποτα, αλλά αν έχεις την οποιαδήποτε απορία, μπορείς να μου τηλεφωνήσεις ανά πάσα στιγμή.» Νομίζω ότι έκανα ακριβώς αυτό που μου είπε. Εννοείται ότι δεν μπορείς να μεταφέρεις κάθε λεπτομέρεια ενός βιβλίου 349 σελίδων στον κινηματογράφο, αλλά μπορείς να πάρεις συγκεκριμένα θέματα, σκηνές και στιγμές από αυτό και να προσπαθήσεις να περιγράψεις αυτό που εσύ φαντάζεσαι. Το «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» νομίζω ότι αποτελεί μια ταινία που μιλάει για την πίστη και τα ιδανικά, αξίες πάρα πολύ σημαντικές, ίσως επειδή στις μέρες μας σπανίζουν.» – Τόμας Άλφρεντσον

Η ταινία «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» είναι η πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του δημοφιλούς best-seller του Τζον Λε Καρέ. Το θρίλερ φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Τομάς Άλφρεντσον (Let the Right One In), ενώ την προσαρμογή του σεναρίου πραγματοποίησε το δίδυμο των Μπρίτζετ Ο’Κόνορ και Πίτερ Στρόχαν.

image

Το φιλμ διαθέτει ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών, όπου πρωταγωνιστούν, οι: Γκάρι Όλντμαν, Κόλιν Φερθ, Τομ Χάρντι, Μαρκ Στρονγκ, Τζον Χαρτ, Σάϊαραν Χιντς και Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς. Η ταινία βραβεύτηκε με δύο BAFTA και έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις Κατηγορίες: Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του εξαιρετικού Γκάρι Όλντμαν, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μουσικής.

Τζον Λε Καρρέ

Ο Βρετανός πεζογράφος Ντέιβιντ Κόρνγουολ, διάσημος σε όλο τον κόσμο με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ (John le Carré), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Τα βιβλία του αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες, αλλά και από τους θεατές στην μεγάλη οθόνη, καθώς αποτέλεσαν σταθερή πηγή έμπνευσης για το Σινεμά.

image

Ο Τζορτζ Σμάιλι είναι ίσως ο διασημότερος ήρωας της πένας του. Τον γνωρίσαμε πρώτη φορά το 1961, όταν ο συγγραφέας δημοσίευσε το πρώτο μυθιστόρημά του, «Τελευταία Κλήση» (Call for the Dead), και έκτοτε τον έχουμε δει να επιστρέφει σε αρκετά από τα δημοφιλέστερα έργα του Λε Καρέ.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το – κατά πολλούς – καλύτερο μυθιστόρημά του, «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» (Tinker Tailor Soldier Spy) που δημοσιεύτηκε το 1974 και έχει αναγνωριστεί από κοινό και κριτικούς ως ένα πραγματικό αριστούργημα του κατασκοπευτικού μυθιστορήματος. Η σκιώδης προσωπικότητα του Σμάιλι, καθώς και ο σκοτεινός κόσμος στον οποίο έζησε και εργάστηκε, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους συγγραφείς του είδους.

Διαβάστε Επίσης:

image

Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι / Tinker Tailor Soldier Spy
Σκηνοθεσία: Τόμας Αλφρεντσον
Σενάριο: Μπρίτζετ Ο’ Κόνορ, Πίτερ Στρόαν
Φωτογραφία: Χόιτ Βαν Χόιτεμα
Μοντάζ: Ντίνο Γιόνσετερ
Μουσική: Αλμπέρτο Ιγκλέσιας
Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Ολντμαν, Κόλιν Φερθ, Τομ Χάρντι, Τζον Χερτ, Τόμπι Τζόουνς, Μαρκ Στρονγκ
Έτος Παραγωγής: 2011
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία
Διάρκεια: 127 λεπτά