Ο Βρετανός πεζογράφος Ντέιβιντ Κόρνγουολ, διάσημος σε όλο τον κόσμο με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ (John le Carré), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Τα βιβλία του αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες, αλλά και από τους θεατές στην μεγάλη οθόνη, καθώς αποτέλεσαν σταθερή πηγή έμπνευσης για το Σινεμά. Στο συγκεκριμένο Αφιέρωμα παρουσιάζουμε πέντε χαρακτηριστικές κινηματογραφικές διασκευές των έργων του.

Ads

Ο Κατάσκοπος που Γύρισε Από το Κρύο / The Spy Who Came in from the Cold
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Ριτ
Σενάριο: Paul Dehn, Guy Trosper
Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Μπάρτον, Κλερ Μπλουμ, Όσκαρ Βέρνερ, Πέτερ Βαν Έικ, Σίριλ Κιούζακ
Έτος Παραγωγής: 1965
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 112 λεπτά

image

Ένας Βρετανός κατάσκοπος που θέλει να αποσυρθεί από την υπηρεσία, αναλαμβάνει μια τελευταία αποστολή: να παρεισφρήσει στο Ανατολικό Βερολίνο και να ξεσκεπάσει έναν διπλό κατάσκοπο

Ads

Εξαιρετική προσέγγιση του μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ, όπου θίγεται η αντι-ηρωϊκή πλευρά του επαγγέλματος του κατασκόπου. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ρίτσαρντ Μπάρτον, Κλερ Μπλουμ, Όσκαρ Βέρνερ, Πέτερ Βαν Έικ, Σίριλ Κιούζακ.

Το 1965, o Μάρτιν Ριτ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, ίσως το πιο γνωστό βιβλίο του Τζον Λε Καρρέ, το οποίο έχει συμπεριληφθεί από το περιοδικό Time, στη λίστα με τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα. Η ταινία ήταν Υποψήφια για δύο Όσκαρ, ενώ κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης ‘Β Ανδρικής Ερμηνείας, για τον Όσκαρ Βέρνερ.

Ο Επίμονος Κηπουρός / The Constant Gardener
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Μεϊρέγιες
Σενάριο: Τζέφρι Κέιν
Πρωταγωνιστούν: Ρέιφ Φάινς, Ρέιτσελ Βάις, Ντάνι Χιούστον, Ουμπέρ Κουντέ και Μπιλ Νάι
Έτος Παραγωγής: 2005
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κίνα
Διάρκεια: 129 λεπτά

image

Ο Τζάστιν Κουέιλ είναι ένας διπλωμάτης παντρεμένος με την ακτιβίστρια Τέσα. Όταν εκείνη πηγαίνει με τον συνεργάτη της Άρνολντ στην Κένυα και βρίσκεται δολοφονημένη μετά από λίγες μέρες, εκείνος αρχίζει να ερευνά την υπόθεση. Η Τέσα είχε ανακαλύψει ότι μία φαρμακευτική εταιρεία που προμηθεύει φάρμακα για το HIV/AIDS, παράλληλα δίνει δωρεάν φάρμακα για τη φυματίωση, χρησιμοποιώντας τους παραλήπτες ως πειραματόζωα. Μετά από αυτήν την ανακάλυψη, εκείνη και ο Άρνολντ βρίσκονται νεκροί. Μετά από πολλές προσπάθειες να βρει τα αίτια της δολοφονίας της, αλλά και πολλές προειδοποιήσεις για τη ζωή του, ο Τζάστιν μαθαίνει ότι η Τέσα δολοφονήθηκε λόγω μίας αναφοράς που είχε και έγραφε ότι τα φάρμακα αυτά ήταν επικίνδυνα.

Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Τζον Λε Καρρέ και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ρέιφ Φάινς, Ρέιτσελ Βάις, Ντάνι Χιούστον, Ουμπέρ Κουντέ και Μπιλ Νάι. Μία αξιόλογη ταινία, η οποία στα 78α βραβεία Όσκαρ έλαβε υποψηφιότητα σε τέσσερις κατηγορίες: διασκευασμένου σεναρίου (Τζέφρι Κέιν), μοντάζ, πρωτότυπης μουσικής και Β’ γυναικείου ρόλου (Ρέιτσελ Βάις) και κέρδισε στην τελευταία. Ενώ και στις Χρυσές Σφαίρες έλαβε υποψηφιότητα σε τρεις κατηγορίες: καλύτερης δραματικής ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη και Β’ γυναικείου ρόλου (Ρέιτσελ Βάις) και κέρδισε στην τελευταία.

Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι / Tinker Tailor Soldier Spy
Σκηνοθεσία: Τόμας Αλφρεντσον
Σενάριο: Μπρίτζετ Ο’ Κόνορ, Πίτερ Στρόαν
Φωτογραφία: Χόιτ Βαν Χόιτεμα
Μοντάζ: Ντίνο Γιόνσετερ
Μουσική: Αλμπέρτο Ιγκλέσιας
Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Ολντμαν, Κόλιν Φερθ, Τομ Χάρντι, Τζον Χερτ, Τόμπι Τζόουνς, Μαρκ Στρονγκ
Έτος Παραγωγής: 2011
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία
Διάρκεια: 127 λεπτά

image

Βρισκόμαστε στο 1973. Ο Ψυχρός Πόλεμος συνεχίζει να φθείρει τις διεθνείς σχέσεις. Οι Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας (ή αλλιώς ΜΙ6 ή «Σέρκους»), μοχθούν να μείνουν ένα βήμα μπροστά από τις ομόλογες ξένες υπηρεσίες και να κρατήσουν τη Βρετανία ασφαλή. Ο επικεφαλής του Σέρκους, γνωστός και ως Έλεγχος (Τζον Χαρτ), παίρνει προσωπικά την απόφαση να στείλει τον αφοσιωμένο επιτελή Τζιμ Πριντό (Μαρκ Στρονγκ) στην Ουγγαρία. Όταν όμως, η αποστολή του Τζιμ θα πάρει δυσάρεστη τροπή και θα βαφτεί με αίμα, ο Έλεγχος αναγκάζεται να αποσυρθεί από το Σέρκους, μαζί με το δεξί του χέρι, τον Τζορτζ Σμάιλι (Γκάρι Όλντμαν), έναν επαγγελματία πράκτορα με οξυμένες αισθήσεις.

Αποξενωμένος από την μονίμως απούσα σύζυγό του, Άνν, ο Σμάιλι πολύ σύντομα καλείται να συναντήσει τον ανώτατο αξιωματούχο του Γουάιτχολ Όλιβερ Λέικον (Σάιμον ΜακΜπέρνι). Σκοπός της συνάντησης, είναι η μυστική επανένταξή του στην οργάνωση, καθώς υπάρχουν έντονες υποψίες και φόβοι ότι ένας διπλός πράκτορας που δουλεύει για λογαριασμό των Σοβιετικών έχει διεισδύσει βαθιά στο περιβάλλον του Σέρκους απειλώντας την ασφάλεια της Βρετανίας. Με την υποστήριξη του νεότερου πράκτορα Πίτερ Γκίγιαμ (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς), ο Σμάιλι ελέγχει διεξοδικά τις δραστηριότητες της οργάνωσης τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Προσπαθώντας να εντοπίσει τον «τυφλοπόντικα», ο Σμάιλι «στοιχειώνεται» από τις επαφές που είχε πριν από πολλές δεκαετίες με τον σκοτεινό Ρώσο κατάσκοπο Κάρλα.

Τα ίχνη του «τυφλοπόντικα» παραμένουν στην αφάνεια, μέχρι τη στιγμή που ο εν ενεργεία πράκτορας Ρίκι Ταρ (Τομ Χάρντι) επικοινωνεί αιφνίδια με τον Λέικον. Ενώ βρισκόταν σε μυστική αποστολή στη Τουρκία, ο Ρίκι ερωτεύτηκε μια δυστυχισμένη από το γάμο της, γυναίκα, την Ιρίνα (Σβετλάνα Κοντσένκοβα), που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει κρίσιμες πληροφορίες. Σε ανύποπτο χρόνο, ο Σμάιλι πληροφορείται ότι ο Έλεγχος είχε περιορίσει τη λίστα των υπόπτων σε πέντε μόνο άνδρες: τον φιλόδοξο Πέρσι Αλελάιν (Τόμπι Τζόουνς), γνωστό και ως «μάστορα», τον γεμάτο αυτοπεποίθηση Μπιλ Χέιντον (Κόλιν Φερθ), γνωστό και ως «ράφτη», τον Ρόι Μπλαντ (Κιάραν Χιντς), ή αλλιώς «στρατιώτη», τον τυπικό Τόμπι Εστερχέιζ (Ντέιβιντ Ντένσικ), γνωστό και ως «κατάσκοπο» και τον ίδιο τον Σμάιλι.
Πριν ακόμα αποκαλυφθεί η αλήθεια, το τίμημα σε συναισθηματικό αλλά και σωματικό επίπεδο που θα κληθούν να πληρώσουν οι παίκτες που έχουν αναμειχθεί σε αυτό το διεθνές παιχνίδι κατασκόπων, θα κλιμακωθεί…

Η ταινία «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» είναι η πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του δημοφιλούς best-seller του Τζον Λε Καρέ. Το θρίλερ φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Τομάς Άλφρεντσον (Let the Right One In), ενώ την προσαρμογή του σεναρίου πραγματοποίησε το δίδυμο Μπρίτζετ Ο’Κόνορ και Πίτερ Στρόχαν. Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Όλντμαν, Κόλιν Φερθ, Τομ Χάρντι, Μαρκ Στρονγκ, Τζον Χαρτ, Σάϊαραν Χιντς, Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς. Βραβεύτηκε με δύο BAFTA και έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του εξαιρετικού Γκάρι Όλντμαν, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μουσικής.

Ο Νο 1 Καταζητούμενος / A Most Wanted Man
Σκηνοθεσία: Αντον Κόρμπιν
Σενάριο: Άντριου Μπόβελ
Πρωταγωνιστούν: Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν, Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, Ρόμπιν Ράιτ, Γουίλεμ Νταφό, Ντάνιελ Μπρουλ, Νίνα Χος
Φωτογραφία: Μπενουά Ντελόμ
Μοντάζ: Κλερ Σίμπσον
Μουσική: Χέρμπερτ Γκρονεμάγιερ
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία
Διάρκεια: 122 λεπτά

image

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Αμβούργο, μετά τα γεγονότα τις 11ης Σεπτεμβρίου και στη σκιά του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Εκεί καταφθάνει ένας μυστηριώδης άντρας από την Τσετσενία, ονόματι Ίσσα. Κυνηγημένος, προσπαθεί αρχικά να βρει καταφύγιο στην ισλαμική κοινότητα της πόλης και στη συνέχεια να διεκδικήσει από μία μεγάλη τράπεζα την περιουσία που θεωρητικά ανήκε στον πατέρα του.

Ένας τραπεζίτης (Γουίλεμ Νταφό), μία δικηγόρος ειδική στις υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Ρέιτσελ ΜακΆνταμς), αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες τόσο της Γερμανίας (Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν), όσο και της Αμερικής (Ρόμπιν Ράιτ), θα προσπαθήσουν να εμπλακούν στην ιστορία. Η εξέλιξη γίνεται όλο και πιο περίπλοκη καθώς η αληθινή ταυτότητα του Ίσσα αρχίζει να αποκαλύπτεται και οι μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν παράλληλα να αποκαλύψουν ένα διεθνές δίκτυο τρομοκρατών.

Ο Άντον Κόρμπιν, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη ένα ακόμα βιβλίο του δημοφιλούς συγγραφέα Τζον Λε Καρρέ. Πρόκειται για ένα αξιόλογο κατασκοπευτικό θρίλερ, με σπουδαίο καστ, από την Ρέιτσελ ΜακΆνταμς και την Ρόμπιν Ράιτ, μέχρι τον Γουίλεμ Νταφό και την Νίνα Χος. Όμως η ταινία έμελλε να μείνει στην κινηματογραφική ιστορία ως η τελευταία δημιουργία του σπουδαίου Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν.

«Δεν είμαι βέβαιος από που θα έπρεπε να ξεκινήσω κοιτώντας την κληρονομιά του Φίλιπ, γιατί είναι τόσο συναρπαστική σε έκταση και βάθος. Αυτό από μόνο του λέει πολλά βέβαια για τις επιλογές του. Ακόμη και στους μικρούς ρόλους, οι ερμηνείες του τον ξεχώριζαν από τους σύγχρονους του. Η δύναμη του ήταν η απόλυτη εμβάθυνση στους ρόλους και η έλλειψη ματαιοδοξίας. Ταυτόχρονα, μισούσε ό,τι αγαπούσε κι αυτό ήταν η κατάρα του – κατέστρεφε τον εαυτό του στις ερμηνείες του…» – Άντον Κόρμπιν

Ένας Προδότης Ανάμεσά Μας / Our Kind of Traitor
Σκηνοθεσία: Σουζάνα Γουάιτ
Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ναόμι Χάρις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ντέμιαν Λιούις
Σενάριο: Χοσέιν Αμινί
Φωτογραφία: Αντονι Ντον Μαντλ
Μοντάζ: Ταρίκ Ανγουάρ, Λουτσία Ζουκέτι
Μουσική: Μαρτσέλο Ζάρβος
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 107 λεπτά

image

Ένα συνηθισμένο ζευγάρι Άγγλων, ο Πέρι (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ) και η Γκέιλ (Ναόμι Χάρις), βρίσκονται στο Μαρόκο για διακοπές. Εκεί θα γνωρίσουν τον Ρώσο Ντιμά (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) και θα κάνουν παρέα. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι ο Ντιμά είναι μέλος της ρωσικής μαφίας. O Ντιμά εξαναγκάζει τον Πέρι να μεταφέρει απόρρητες πληροφορίες στις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες. Το ζευγάρι θα βρεθεί ξαφνικά διαμέσου ενός διεθνούς παιχνιδιού κατασκοπίας και βρώμικης πολιτικής.

Ο Πέρι και η Γκέιλ Θα ταξιδέψουν με τη βία από το Παρίσι στη Βιέννη και από εκεί στις Γαλλικές Άλπεις και τελικά στο Λονδίνο προκειμένου να βρουν έναν σύνδεσμο με την Βρετανική κυβέρνηση. Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ναόμι Χάρις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ντέμιαν Λιούις. Το σενάριο υπογράφει ο Χοσεΐν Αμίνι («Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», «Drive»), ενώ η ιστορία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ («Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι»).

«Ήμουν πάντα μεγάλη φαν του Τζον Λε Καρέ, από το «Ο Κατάσκοπος που γύρισε από το Κρύο» με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον ή το αυθεντικό «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», με το οποίο μεγάλωσα. Ήταν μεγάλη η συγκίνηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτή την ταινία.» – Σουζάνα Γουάιτ