Μια φουτουριστική πόλη αξίας 400 δισ. σκοπεύει να χτίσει στην έρημο των ΗΠΑ ο δισεκατομμυριούχος Μαρκ Λορ. Το όνομά της: Telosa, (από την αρχαία ελληνική λέξη «τέλος»).

Ads

Η Telosa αποτελεί το φιλόδοξο σχέδιο του Αμερικανού μεγιστάνα, για μία υπερσύγχρονη πόλη βγαλμένη θαρρείς από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Σύγχρονη αρχιτεκτονική, μικρό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα , εναλλακτικές καλλιέργειες και σύγχρονες τεχνολογίες μετακίνησης (χαρακτηριστικά τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα απαγορεύεται να εισέλθουν την πόλη) και ζωής, γενικά θα εξασφαλίζουν ότι τα πάντα βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών από το κάθε έναν από τους 5 εκατομμύρια κατοίκους που σχεδιάζει να στεγαστούν εκεί μέχρι το έτος 2050. Οι πρώτοι πολίτες της Telosa, βάσει σχεδιασμού, αναμένονται το 2030.

Κεντρικό σημείο αυτής της ουτοπίας θα είναι ο Equitism Tower (Πυργος της Ισότητας)  ένας ουρανοξύστης σε σχήμα φουγάρου που θα περιέχει αεροπονικές φάρμες, συστοιχίες φωτοβολταϊκών και ανυψωμένες δεξαμενές νερού που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες τις πόλης.

Ads

Στα σχέδια τονίζεται η ύπαρξη πάρκων πλούσιων σε πράσινο που θα προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους και θα προσφέρουν μέρη για τους ανθρώπους να συναντηθούν να αλληλεπιδράσουν και να δημιουργήσουν.

«Θέλω να δημιουργήσω ένα νέο μοντέλο για την κοινωνία» δήλωσε πρόσφατα στο Fortune o Λόρ, «όπου τα πάντα θα μοιράζονται δίκαια».

Ο ίδιος θεωρεί ότι όσο η αξία της γής θα αυξάνεται,  βασικά αγαθά όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η εκπαίδευση και γενικά οι υποδομές θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω κονδυλίων που θα διαθέτει σε όλους τους πολίτες της κοινότητας.

Η τοποθεσία της Telosa πάντως δεν έχει ακόμα βρεθεί με ακρίβεια, με τους σχεδιαστές να ελπίζουν σε φθηνή γη στις Νοτιοδυτικές ή Μεσοδυτικές ΗΠΑ ή στα Απαλάχια Όρη.