Την μη χρησιμοποιούμενη υπολογιστική ισχύ των οικιακών υπολογιστών σκοπεύει να αξιοποιήσει το Διεθνές Κέντρο Ραδιοαστρονομικών Ερευνών προκειμένου να δημιουργήσει ένα δίκτυο – υπερυπολογιστή με σκοπό την ανάλυση τεράστιων όγκων αστρονομικών δεδομένων.

Ads

 

Στο δίκτυο που φέρει την κωδική ονομασία “Skynet”, θα ενωθούν χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες αναζήτησης δεδομένων και συγκεκριμένα πηγών ακτινοβολίας που αποκαλύπτουν την παρουσία άστρων, γαλαξιών, ουράνιων σωμάτων και άλλων κοσμικών δομών.

 

Το Skynet αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοαστρονομικών Ερευνών (ICRAR) και επιδιώκει να πετύχει τη βοήθεια χιλιάδων υπολογιστών στην ανάλυση δεδομένων. Μία από τις πηγές των δεδομένων θα είναι το ραδιοτηλεσκόπιο Square Kilometre Array (SKA) που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αυστραλία ή στη Βόρεια Αφρική. Το SKA θα χρησιμοποιεί χιλιάδες δορυφορικές κεραίες για να συνθέσει το πιο ισχυρό όργανο παρατήρησης των ουρανών που δημιουργήθηκε ποτέ.

Ads

 

Το SKA θα διαθέτει τις δικές του μονάδες υπερ-υπολογιστών ωστόσο το μέγεθος των δεδομένων που θα συγκεντρώνει καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία ενός συστήματος φιλτραρίσματος μεγάλης κλίμακας.

 

«Καθώς σχεδιάζουμε, αναπτύσσουμε και χρησιμοποιούμε τη νέα γενιά ραδιοτηλεσκοπίων, η ζήτηση ισχύος από τους υπερυπολογιστές θα είναι όλο και μεγαλύτερη» εξηγεί ο καθηγητής Peter Quinn, διευθυντής του ICRAR σε δήλωσή του. «Το Skynet σχεδιάζει να βοηθήσει στη δουλειά που γίνεται ήδη δημιουργώντας ένα δίκτυο υπολογιστών που ανήκουν σε πολίτες, στο οποίο οι ραδιοαστρονόμοι θα μπορούν να βασιστούν για την επεξεργασία δεδομένων με τρόπο που αλλιώς δεν θα ήταν εφικτός» συμπληρώνει.

 

Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής και την έναρξη της λειτουργίας του SKA, το Skynet θα  σαρώνει τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από τα  τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα ραδιοαστρονομίας. Οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν και να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να κάνουν λήψη του απαραίτητου λογισμικού με το οποίο η υπολογιστική ισχύς του υπολογιστή τους θα χρησιμοποιείται από το Skynet.

 

Οι ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα της Ραδιοαστρονομίας (ICRAR) διευκρινίζουν ότι το εν λόγω λογισμικό  είναι μικρό σε μέγεθος και δεν επιβραδύνει με κανένα τρόπο το PC στο οποίο εκτελείται.  Επίσης, τα προς ανάλυση δεδομένα θα είναι χωρισμένα σε μικρά πακέτα έτσι ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο οι διαδικτυακές συνδέσεις των πολιτών.