Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα σε μια σπάνια κίνηση παρενέβη στη διαμάχη της Apple και της Samsung ανατρέποντας απόφαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (ITC) που απαγόρευε τις πωλήσεις ορισμένων παλαιότερων μοντέλων του iPhone και του iPad, που είχε κριθεί πως παραβίαζαν πατέντες της Samsung. Με την παρέμβαση ο πόλεμος μεταξύ των κολοσσών Apple και Samsung αποκτά και μια πολιτική διάσταση.

Ads

 
Η απόφαση αφορούσε παραβίαση πατέντας της Samsung σχετικά με την ταυτόχρονη λήψη πολλαπλών υπηρεσιών μέσω δικτύων 3G και ειδικότερα απαγόρευε την εισαγωγή και πώληση των συσκευών iPhone 4, iPhone 3, iPhone 3GS, iPad 3G και iPad 2 3G τις οποίες διέθετε η εταιρεία κινητής AT&T.
 
Ο αντιπρόσωπος Εμπορίου του αμερικανού προέδρου άσκησε βέτο στην απόφαση. Ειδικότερα όπως αναφέρει το euro2day επικαλούμενο τους Financial Times το προεδρικό «βέτο» ανακοινώθηκε το Σάββατο από τον Εμπορικό Εκπρόσωπο των ΗΠΑ, Michael Froman, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εξέταση της υπόθεσης. Η απόφαση ανετράπη λόγω «της επίπτωσης στις ανταγωνιστικές συνθήκες στην αμερικανική οικονομία και της επίπτωσής τους στους αμερικανούς καταναλωτές», ανέφερε σε επιστολή του στην οποία ανακοίνωσε την απόφαση.
 
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που ανετράπη απόφαση απαγόρευσης εισαγωγής ITC ήταν επί προεδρείας Ρόναλντ Ρήγκαν, ο οποίος παρενέβη σε άλλη υπόθεση που αφορούσε την Samsung το 1987.
 
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η παρέμβαση της Ουάσινγκτον εκ μέρους της Apple σηματοδοτεί τη δεύτερη βασική νίκη της αμερικανικής εταιρείας στην έδρα της κατά της Samsung, μετά από δυο χρόνια νομικής διαμάχης αναφορικά με τα δικαιώματα της τεχνολογίας στην ακμάζουσα αγορά των smartphones και των tablets. Πριν από έναν χρόνο, αμερικανικό δικαστήριο πήρε το μέρος της Apple σε ξεχωριστή υπόθεση και διέταξε την Samsung να καταβάλει αποζημίωση 1 δις. δολαρίων , αν και το ποσό αργότερα μειώθηκε λόγω έφεσης.
 
Όπως αναφέρει το euro2day, η υπόθεση ITC αφορούσε πατέντα της Samsung που κάλυπτε τεχνολογία η οποία συμπεριλαμβάνεται στα πρότυπα που ακολουθούν όλοι οι κατασκευαστές τηλεφωνικών συσκευών και tablets. Οι εταιρείες που διαθέτουν τις επωνομαζόμενες πατέντες βασικών standards πρέπει να δίνουν άδεια για τη χρήση τους με λιγότερο επαχθείς όρους σε σχέση με άλλες πνευματικές ιδιοκτησίες, όρο τον οποίον η Apple ισχυρίζεται ότι η Samsung δεν τήρησε.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επιστολή με την οποία ανακοινώνει την απόφαση, ο Froman επικαλέστηκε δήλωση πολιτικής σε ότι αφορά τις πατέντες βασικών standards, στην οποία το αρμόδιο για θέματα πατεντών και εμπορικών σημάτων τμήμα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, εξέφραζε ανησυχίες αναφορικά με το ότι οι εταιρείες που κατέχουν τέτοιου είδους πατέντες μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν ώστε να μπλοκάρουν την είσοδο ανταγωνιστών στην αγορά τους, πλήττοντας τον ανταγωνισμό.
 
Κατά τον ίδιο πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση «είναι προσηλωμένη στην προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής προόδου, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής επαρκούς και αποτελεσματικής προστασίας και εφαρμογής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας». «Η απόφασή μου στην περίπτωση αυτή δεν σημαίνει πως ο κάτοχος της πατέντας δεν έχει δικαίωμα νομικής αποκατάστασης», συμπλήρωσε ο Froman. «Αντιθέτως, ο κάτοχος της πατέντας μπορεί να συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματά του μέσω των δικαστηρίων».