Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, με το όνομα HELLAS SAT 3 και τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου, εκτοξεύτηκε λίγο μετά μεσάνυχτα από το ευρωπαϊκό κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. 

Ads

Ο δορυφόρος θα τεθεί στην τελική γεωστατική τροχιά του περίπου πέντε μέρες μετά την εκτόξευσή του, οπότε πλέον θα έχουν αναπτυχθεί οι τέσσερις κεραίες του (μία για τον Hellas-Sat 3 και τρεις για τον Inmarsat).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, ο δορυφόρος θα εξυπηρετήσει τη χώρα σε ζητήματα αμυντικών θεμάτων, την πρόληψη καιρικών φαινομένων, τον έλεγχο συνόρων και την παρακολούθηση πυρκαγιών.

Ο νέος δορυφόρος, έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου. Κατασκευάσθηκε στη Γαλλία από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space, με αναμενόμενη διάρκεια ζωής 16,5 έτη, μήκος 7,5 μέτρα και βάρος 5,8 τόνων. Ο ελληνικός δορυφόρος εκτοξεύτηκε με έναν από τους ισχυρότερους πυραύλους, τον ευρωπαϊκό πύραυλο Arianne 5 και έχει προγραμματιστεί να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ads

Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας -Λεμεσού. Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3 αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, απαιτεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ.

Με τους 47 αναμεταδότες του, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Hellas-Sat με έδρα την Κύπρο, αποτελεί πλέον θυγατρική της αραβικής Arabsat. Ο δορυφόρος θα είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat.