Ένα μηχάνημα που μπορεί να μετατρέψει σε λέξεις τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα, δημιούργησε μία ομάδα νευροεπιστημόνων με επικεφαλής τον Μπράιαν Πέισλι και τον καθηγητή ψυχολογίας και νευροεπιστήμης Ρόμπερτ Νάιτ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.
 

Ads

Οι επιστήμονες ευελπιστούν στο μέλλον το νέο επιστημονικό επίτευγμα, με την τοποθέτηση ειδικών εμφυτευμάτων, να δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ή πάσχουν από από σοβαρές διαταραχές του λόγου λόγω εγκεφαλικού ή άλλης πάθησης, να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους.
 
Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό
βιολογίας «PLoS Biology» και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται ώστε να διαβαστεί η ανθρώπινη σκέψη.
 
Οι επιστήμονες, παρακολουθώντας τα εγκεφαλικά κύματα 15 ασθενών, μελέτησαν αρχικά τον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου και ειδικότερα την περιοχή αυτή, όπου γίνεται η επεξεργασία των ήχων και επιτρέπει στους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τι ακούνε.
 

Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός υπολογιστή απομόνωσαν τις ηχητικές συχνότητες των λέξεων καταγράφοντας ποια σήματα του εγκεφάλου αντιστοιχούσαν σε αυτές.  Στο επόμενο στάδιο συσχέτισαν λέξεις με συγκεκριμένα κύματα/σήματα στον εγκέφαλο και τελικά δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, με τον οποίο μπορούν διαβάσουν ορισμένες από τις λέξεις που μπορεί να σκεφτεί κάποιος.
 
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, μέχρι στιγμής η έρευνα βασίζεται σε λέξεις που ένας άνθρωπος ακούει στην πραγματικότητα στο περιβάλλον του, από όπου μετά προκύπτει η πρόβλεψη για το τι μπορεί να έχει πει.
 
Όμως η πρόβλεψη απολύτως φανταστικών συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα στο νου, δεν είναι το ίδιο εύκολη, όχι όμως αδύνατη, καθώς οι επιστήμονες, όπως είπαν, έχουν ενδείξεις ότι το πραγματικό και το φανταστικό άκουσμα ενός ήχου ενεργοποιούν παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου.
 
Η τεχνική βρίσκεται στο αρχικό στάδιό της, ωστόσο οι αμερικανοί ερευνητές ευελπιστούν ότι σε μια δεκαετία η νέα μέθοδος θα τύχει ευρείας εφαρμογής.

Ads