Τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ο συνδυασμός tocilizumab, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ενός κορτικοστεροειδούς όπως η δεξαμεθαζόνη, μπορεί να μειώσει τους θανάτους κατά σχεδόν το ήμισυ.

Ads

Αυτή η επίδραση στη θνησιμότητα έχει εντοπιστεί σε νοσοκομειακούς ασθενείς με υποξία – ανεπάρκεια οξυγόνου – και “σημαντική φλεγμονή” που απαιτούν αναπνευστήρα, σύμφωνα με δήλωση από τους υπεύθυνους της έρευνας, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.  Αφορά δηλαδή στις πιο σοβαρές περιπτώσεις COVID-19. Τον Ιούνιο του 2020, η έρευνα έδειξε ήδη ότι η δεξαμεθαζόνη μειώνει τους θανάτους σε σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με COVID-19. Τώρα επιβεβαιώνεται ότι εάν προστεθεί tocilizumab, τα αποτελέσματα βελτιώνονται.

Στην περίπτωση ασθενών που χρειάζονταν οξυγόνο αλλά όχι αναπνευστήρα, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά περίπου το ένα τρίτο μετά τη χρήση και των δύο φαρμάκων. Η ίδια κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας, σε συνεργασία με το σύστημα δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε ήδη εντοπίσει τον Ιούνιο ότι η δεξαμεθαζόνη, μια ουσία χαμηλού κόστους που μειώνει τη φλεγμονή, συμβάλλει στη διάσωση.

Οι ερευνητές έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το tocilizumab, που χορηγείται ενδοφλεβίως, μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από μόνο του κατά 4% και ότι η επίδρασή του ενισχύεται όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το κορτικοστεροειδές.

Ads

Τα αποτελέσματά τους βασίζονται σε  μελέτη στην οποία 2.022 ασθενείς έλαβαν φάρμακα για την αρθρίτιδα και άλλοι 2.094 υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τη συνήθη φροντίδα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 596 από τα άτομα που έλαβαν tocilizumab πέθαναν εντός 28 ημερών (29%), σε σύγκριση με 694 από αυτά που δεν έλαβαν θεραπεία με αυτό το φάρμακο (33%). Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι για κάθε 25 άτομα που έλαβαν τη θεραπεία σώθηκε μία ζωή, σύμφωνα με τους υπεύθυνους για τη δίκη.

Το Tocilizumab αύξησε επίσης τις πιθανότητες αποθεραπείας των ασθενών εντός 28 ημερών, από 47% σε 54%.

«Προηγούμενες δοκιμές με tocilizumab είχαν δείξει ετερογενή αποτελέσματα και δεν ήταν σαφές εάν οι ασθενείς  επωφελούνταν από μια τέτοια θεραπεία. Γνωρίζουμε τώρα ότι τα οφέλη του tocilizumab επεκτείνονται σε όλους τους ασθενείς με COVID με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και εκτεταμένη φλεγμονή», δήλωσε ο Peter Horby, Αναπληρωτής Επικεφαλής Έρευνας για το έργο Recovery. « Ο διπλός αντίκτυπος της δεξαμεθαζόνης και tocilizumab είναι εντυπωσιακός», τόνισε.

Ο Martin Landray, ένας από τους υπεύθυνους της έρευνας, επεσήμανε ότι αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων «βελτιώνει την επιβίωση, μειώνει τη διαμονή στο νοσοκομείο και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη».