Εμβόλιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στα περισσότερα είδη καρκίνων δημιούργησαν ισραηλινοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και της εταιρείας βιοτεχνολογίας Vaxil. Το εμβόλιο ονομάζεται ImMucin και περιέχει ένα τμήμα της πρωτεΐνης MUC1 η οποία έχει διαπιστωθεί στο 90% των καρκινικών όγκων.

Ads

 
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε την MUC1 για να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορέσει να επιτεθεί σε όσα κύτταρα την έχουν, άρα και τα καρκινικά, τα οποία δεν αναγνωρίζονται ως εχθρικά από το ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Όπως αναφέρεται στο Βήμα, η χορήγηση το εν λόγω εμβολίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε όταν οι καρκινικοί όγκοι είναι ακόμα στα πρώτα τους στάδια, με την ελπίδα πως θα ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό και θα τους συρρικνώσει, είτε και μετά από την χειρουργική εκτομή τους, με στόχο να αποφευχθεί η μετάσταση της νόσου
 
Στην πρώτη κλινική δοκιμή το ImMucin χορηγήθηκε σε 10 ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα. Μετά τη χορήγηση δύο ή τεσσάρων δόσεων, από τις δώδεκα προβλεπόμενες,  οι ασθενείς ανέπτυξαν μια έντονη και ειδική ανοσολογική απόκριση. Μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση, όπως αναφέρεται στο Βήμα, η εταιρεία Vaxil σημείωσε πως σε ορισμένους ασθενείς η νόσος υποχώρησε κάτι που αποδείχθηκε με βιοψία μυελού των οστών, αλλά και με μείωση των επιπέδων των καρκινικών δεικτών στο αίμα.
 
Παρά το γεγονός ότι το δείγμα ασθενών είναι μικρό, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στα επόμενα 5-6 χρόνια θα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές ώστε να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στην αγορά.