Στην εκτόξευση ενός πυραύλου Long March 2F από το κοσμοδρόμιο Τζιουκουάν στην έρημο Γκόμπι προχώρησε η Κίνα, νωρίς το πρωί. Ο πύραυλος μεταφέρει το σκάφος Shenzhou 8, το οποίο θα προσδεθεί με το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 που τέθηκε σε τροχιά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η πρόσδεση μεταξύ δύο κινεζικών διαστημικών οχημάτων θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Με την εκτόξευση του  Long March 2F η Κίνα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σχεδίων της για μακροπρόθεσμη παρουσία της στο διάστημα.

Ads

Η εν λόγω αποστολή είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου ασκήσεων, από τις οποίες οι Κινέζοι ευελπιστούν ότι θα συγκεντρώσουν γνώσεις αλλά και  εμπειρία, στη βάση των οποίων θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να θέσουν σε λειτουργία ένα πλήρες διαστημικό εργαστήριο. Η αποκόλληση του σκάφους Shenzhou από τον πύραυλο ολοκληρώθηκε περίπου 9 λεπτά μετά από την εκτόξευση. Λίγη ώρα αργότερα, το κέντρο ελέγχου της αποστολής επιβεβαίωνε ότι οι ηλιακοί του συλλέκτες άνοιξαν. Ωστόσο, θα χρειαστούν σχεδόν δύο 24ωρα μέχρι το σκάφος να είναι σε θέση να επιχειρήσει την πρόσδεση με το Tiangong-1, σε απόσταση περίπου 350 χιλιομέτρων από τη Γη. Τα δύο σκάφη θα μείνουν ενωμένα σε τροχιά ενώ στη  συνέχεια θα αποκολληθούν προκειμένου να επιχειρήσουν νέα πρόσδεση.

Η επιτυχημένη πρόσδεση δύο διαστημικών οχημάτων αποτελεί διαδικασία-κλειδί για ένα προηγμένο διαστημικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει διαστημικό σταθμό. Το ενδεχόμενο μίας σύγκρουσης μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές, ακόμη και ανθρώπινες απώλειες, εξηγεί η εκπρόσωπος της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας.

«Είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο να ενωθούν δύο οχήματα που ταξιδεύουν σε τροχιά με τόσο μεγάλες ταχύτητες», λέει χαρακτηριστικά η Γου Πινγκ. «Το περιθώριο λάθους δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 εκατοστά».

Ads